KONAČNA POTVRDA: Hrvatska je ispunila sve kriterije za euro i ulazak u eurozonu!

Hrvatska zadovoljava konvergencijske kriterije te je zato Europska komisija zaključila da smo spremni postati 20. članicom europodručja od 1. siječnja 2023. godine!

“Čestitke Hrvatskoj! Danas je Hrvatska napravila značajan korak prema prihvaćanju eura, naše zajedničke valute. Manje od desetljeća od ulaska u EU, Hrvatska je sada spremna pridružiti se euru od 1. siječnja”, izjavila je predsjednica EK Ursula von der Leyen.

Plenković: Cijene će pratiti ministarstvo i mediji

Europska središnja banka i Europska komisija objavile su u srijedu izvješće o konvergenciji u kojem se ocjenjuje napredak država članica u ispunjavanju kriterija  koje moraju ispuniti kako bi uvele euro. Izvješće pokriva sedam zemalja koje još nemaju euro, izuzev Danske koja ima trajno izuzeće od uvođenja eura.




U izvješću se inače navodi da Hrvatska ispunjava sva četiri nominalna konvergencijska kriterija i da je njezino zakonodavstvo u potpunosti usklađeno sa zahtjevima iz Ugovora o EU i Statuom Europskog sustava središnjih banaka, odnosno Europske središnje banke. Ti kriteriji su stabilnost cijena, uredne javne financije, stabilnost deviznog tečaja i konvergenciju dugoročnih kamatnih stopa. Provjerava se i usklađenost nacionalnog zakonodavstva s pravilima ekonomske i monetarne unije (EMU).

“Formalnu pozivnicu za ulazak u eurozonu dobit ćemo sredinom srpnja, a tada će se odrediti i precizan tečaj konverzije. Od početka rujna počinjemo dvostruko iskazivanje cijena, a sve kako bi građani bili zaštićeni. Ministarstvo gospodarstva pratit će kretanje cijena, a vjerujem da će ih pratiti i mediji kako bi spriječili neopravdano povećanje cijena na štetu građana”, poručio je u četvrtak premijer Andrej Plenković.

Kao što smo i pisali, najveća bojazan o neispunjavanju kriterija bila je inflacija.  No, Europska središnja banka u svom izvješću ističe da su Hrvatska i Švedska jedine dvije promatrane zemlje, od njih sedam, koje su zadovoljile i taj kriterij.




HNB: Ponosni smo na uspjeh Hrvatske

Guverner Hrvatske narodne banke  Boris Vujčić ocijenio je, nakon objavljenih izvješća EK i ECB-a,  da je hrvatsko ispunjenje svih kriterija za ulazak u europodručje snažan korak prema pridruživanju europodručju početkom sljedeće godine.

“Hrvatsko ispunjenje svih kriterija za ulazak u europodručje snažan je korak prema našem pridruživanju europodručju 1. siječnja 2023. Ponosni smo na taj uspjeh, radujemo se svim koristima koje će Hrvatska od toga imati, ali svjesni smo i odgovornosti koju pripadnost europodručju donosi”, rekao je guverner u priopćenju iz središnje banke.

Prihvatljiva razina inflacije računa se prema kretanju cijena u tri zemlje članice eurozone s najnižim rastom cijena. U objavljenom izvješću  izuzete su dvije zemlje s najmanjom inflacijom, Malta i Portugal, pa se je referentna vrijednost računala na osnovu inflacije u Francuskoj, gdje je inflacija 3,2 posto, Finskoj s inflacijom od 3,3 posto i Grčkoj 3,6 posto.


Kako zemlja kandidat za ulazak u eurozonu može imati za najviše 1,5 postotnih bodova veću razinu inflacije od tri zemlje s najnižom inflacijom, Hrvatska je taj uvjet ispunila. Referentna vrijednost je 4,9 posto, a prosječna stopa inflacije u našoj zemlji od svibnja 2021. do travnja 2022. godine bila je 4,7 posto. U Švedskoj je stopa bila 3,7 posto, a sve ostale zemlje su bile izvan referentne vrijednosti.

Iako nam je i javni dug iznad traženih 60 posto BDP-a i iznosi 79,8 posto, ipak snažno se smanjuje, a što je uvjet za ispunjavanje i tog kriterija.

ECOFIN poziva Hrvatsku 12.srpnja

Zbog pozitivne ocjene, Europska komisija je objavila prijedlog odluke Vijeća EU i prijedlog uredbe o ulasku naše zemlje u europodručje.

“U svjetlu procjene Komisije i uzimajući u obzir dodatne čimbenike relevantne za gospodarsku integraciju i konvergenciju, uključujući razvoj platne bilance i integraciju tržišta roba, rada i financijskih tržišta, Komisija smatra da Hrvatska ispunjava uvjete za uvođenje eura”, istaknuli su u Komisiji.

O tim odlukama će raspravljati  euroskupina na sastanku 16. lipnja te će uputiti preporuku Vijeću za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), koje bi, prema najavama, samo dan kasnije trebao dati i političku suglasnost.  Nakon toga svoju suglasnost moraju dati i čelnici država članica,  na  summitu 23. i 24. lipnja. Potom i Europski parlament na plenarnoj sjednici od 4. do 7. srpnja daje mišljenje o tim prijedlozima.

Najvažnija je potom konačna odluka u srpnju. Nju, usvajanjem zakonodavnih akata, donosi ECOFIN na sastanku 12. srpnja. Nakon potvrde Vijeća, donijet će se uredba o pristupanju naše zemlje u europodručje i uredba o tečaju po kojem će se mijenjati kune za euro.

Pretpostavlja se da će tečaj ostati na istoj razini koji smo uzeli uključivanjem u Europski tečajni mehanizam, odnosno tečaj od  7.53450 kuna za euro.

 

Pročitajte još