U ČARAPAMA I DALJE 33 MILIJARDE KUNA Uredu za sprječavanje pranja novca prijavljuju se sve transakcije veće od 75.000 kuna

U osam mjeseci iznos kuna u čarapama smanjen je za svega 3 milijarde kuna, još ga je 33,3 milijarde u optjecaju. Zbog besplatne konverzije, ali i izbjegavanja nove uredbe po kojoj će se prijavljivati Uredu za sprečavanje pranja novca sve transakcije veće od 10.000 eura, odnosno 75.000 kuna, a ne više 200.000, najbolje je novac položiti u banke do Nove godine.

Automatska konverzija na računima

Iako se kraj godine bliži, većih navale u bankama na zamjenu kuna za eure nema, kažu nam u bankama i tumače da će se vjerojatno to dogoditi ‘u zadnji tren’.

A ako kod kuće postoje veće količine novaca najisplativije je konverziju učiniti do Nove godine, jer će se prebačen novac na tekući račun automatski konvertirati s početkom siječnja u novu valutu – euro.
Naravno, može se to učiniti i tijekom cijele sljedeće godine, ali će se tada bez naknade moći zamijeniti 100 novčanica kuna i 100 kovanica kuna po jednoj transakciji. Nakon toga konverziju će obavljati samo HNB.

No postoji još jedna novina. Ovih je dana Hrvatskom saboru upućen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, kojim se između ostalog propisuje smanjenje praga obavještavanja nadležnog ureda o gotovinskim transakcijama sa 200 tisuća kuna na 10 tisuća eura.

U ovom trenutku se može položiti 199.999 kuna bez prijave

Odnosno, trenutačno kada se dođe u banku sa 200.000 kuna i više, transakcija se prijavljuje Uredu za sprečavanje pranja novca. Trenutačno je na dan oko 200 takvih prijava, no kada se uskoro ta granica smanji na 10 tisuća eura, odnosno na sadašnjih oko 75 tisuća kuna, prijava će biti i puno više.
Zato, za one koji imaju veće iznose, a žele proći bez prijave, svakako je bolje sada učiniti konverziju.

Ova izmjena odnosi se upravo zbog uvođenja eura, ali i zbog ispunjavanja mjera iz Akcijskog plana za jačanje učinkovitosti hrvatskog sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma.
Osim smanjenja praga obavještavanja Ureda za sprječavanje pranja novca o gotovinskim transakcijama sa 200 tisuća kuna na 10 tisuća eura, na istu razinu, od 10 tisuća eura smanjuje se i prag za provođenje dubinske analize povremenih transakcija koje se ne obavljaju u okviru uspostavljenog poslovnog odnosa.

Banke u 2020. prijavile transakcije vrijedne 20,3 milijarde kuna

U istom paketu izmjena  propisuje se registracija pružatelja usluga povezanih s virtualnom imovinom u registar koji će voditi Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa), a predviđa se i suradnja s europskim nadzornim tijelima u pogledu virtualne imovine, a također u cilju daljnjeg jačanja preventivnog sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma.


Uskoro bi trebalo biti objavljeno izvješće za 2021. godinu o ukupnim prijavama, a prema onima od 2020. godine Ured za sprečavanje pranja novca primio je 48.245 obavijesti, kojima je prijavljeno ukupno 53.778 gotovinskih transakcija iznad 200 tisuća kuna vrijednih 20,3 milijarde kuna. Gotovo sve prijave stigle su iz banaka.

Pad kamata na štednju bio je ključan razlog zbog kojeg je povećan iznos novca u optjecaju. Krajem prošle godine taj je iznos bio 36,3 milijarde kuna, a prema podacima iz HNB-a na kraju kolovoza smanjio se je na 33,3 milijarde kuna. Ključan razlog je upravo pristupanje europodručju.

 

 

 

Pročitajte još