Na putu digitalizacije: Čak 81 posto Europske Unije pokriveno 5G mrežom, ali za digitalizaciju potrebno još 200 milijardi eura ulaganja

Koliko je Europska unija uspješna na putu do postizanja zadanih ciljeva u digitalizaciji pitanje je kojem su se zabavili u interesnom trgovačkom udruženju DIGITALEUROPE u čijem se članstvu nalazi 45 tisuća kompanija koje posluju u Europi i u njoj ulažu, a među njima je i 106 korporacija te 41 nacionalno trgovačko udruženje iz cijele Europe.

Digitalizirano samo 69 posto tvrtki

Zabavljajući se tim pitanjem sastavili su izvješće u kojem su pobrojali što sve treba popraviti i na što treba obratiti posebnu pažnju kad je riječ o digitalizaciji.

Potrebno je, smatraju poboljšati povezivost u Europi budući da u ruralnim područjima 55 posto kućanstava nije opsluženo nikakvom fiksnom mrežom vrlo velikog kapaciteta, a 9 posto uopće nije opsluženo nikakvom fiksnom mrežom. Navode i da je sveukupna pokrivenost 5G mrežom od 81 posto dobar rezultat za postizanje zadanih ciljeva do 2030., no razlike između urbanih i ruralnih sredina su još uvijek goleme.




Ističu kako EU premalo ulaže u povezivanje budući da su ta ulaganja po stanovniku niža nego u SAD-u, Japanu i Kini, a za postizanje Digitalnog desetljeća potrebno je više od 200 milijardi eura ulaganja.  Iako Europa jest na pravom putu da dođe do toga da 70 posto europskih kućanstava ima pristup brzom internetu (100MBPS), sveukupno gledano sliku povezanosti ne smatraju ružičastom.

Mala i srednja poduzeća u digitalizaciji nisu dogurala dovoljno daleko, tek ih je 69 posto na digitalnom putu, a cilj je da ih digitalizirano poslovanje za samo šest godina ima njih 90 posto. Dodatan problem je i neujednačenost u digitalizaciji među državama članicama.

Samo petina tvrtki planira koristiti umjetnu inteligenciju

“U odnosu na naš cilj od 25 posto globalnih jednoroga do 2025., Europa se zadržala na oko 13 posto, unatoč ukupnom povećanju broja. Bez Ujedinjenog Kraljevstva, broj je, ističu  bliži 6 posto”, ističu.




U području inovacija Europske zemlje potrošile su 2,32 posto BDP-a na istraživanje i inovacije i prema najnovijim podacima, polako se penju, ali nisu na putu da dosegnu cilj od 3 posto, a unatoč strategiji „dvostruke tranzicije”, samo dvije trećine tvrtki koristi ICT za smanjenje svojih emisija štetnih plinova.

Razlog za zabrinutost vide u tome što predviđanja kažu da će do 2030. samo 66 posto kompanija koristiti cloud, 34 posto big data, a samo 20 posto umjetnu inteligenciju iako je plan bio da to bude 75 posto. Upozoravaju kako je broj malih i srednjih poduzeća koja prodaju preko barem jedne europske granice stao na oko 8 posto od 2019, a cilj je bio da ih bude 30 posto do 2025. godine.

Do 2025. osigurati će se e-usluge za 75 posto građana

Udio EU-a u globalnom prihodu na ICT tržištu pao je u posljednjem desetljeću, s 21,8 posto u 2013. na 11,3 posto u 2022., a samo 11 posto najprofitabilnijih svjetskih tehnoloških tvrtki ima svoje sjedište u Europskoj uniji.


Nedavno istraživanje europskog okruglog stola pokazalo je da je 80 posto europskih izvršnih direktora pesimistično glede konkurentnosti Europe, a 60 posto kaže da bi razmotrilo premještanje poslovanja ili ulaganja u SAD.

No, zabilježili su i dvije kategorije u kojima možemo biti zadovoljni s postignutim ciljevima.

U 2021. godini 33,5 posto građana moglo je rezervirati pregled kod liječnika ili medicinske sestre putem interneta, čime je postignut cilj od 30 posto za 2025. godinu, a čini se da će cilj prema kojem bi 75 posto građana EU-a trebalo koristiti usluge e-uprave i 70 posto njih koristiti online obrasce do 2025.godine biti postignut.

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još