EUROTRANSFORMACIJA HRVATSKE: Potpredsjednik Vlade Zdravko Marić i guverner Boris Vujčić, bankari, financijski stručnjaci i gospodarstvenici na konferenciji govore o inflaciji, energetskoj krizi i ulasku u eurozonu

Hrvatska je prije samo pet dana dobila zeleno svjetlo za ulazak u eurozonu od prvog dana 2023. godine. Europska komisija potvrdila je da smo ispunili sve uvjete pa ćemo biti 20. članica kruga zemalja pod zajednički euro kišobranom.

Da je ulazak u europodručje važno za svakog građanina pokazat će se već u prvim mjesecima 2023. godine kada ćemo imati pristup jeftinijem kapitalu, postati jednostavniji za turiste i zanimljiviji investitorima. Ipak u eurozonu ulazimo u razdoblju koje obilježavaju rekordna inflacija, kao i energetska kriza uzrokovana ratom u Ukrajini.

U eurozonu ulazimo uz rekordnu inflaciju

Kakve su posljedice embarga na izvoz nafte Rusiji na hrvatsku ekonomiju, može li se zaustaviti galopirajuća inflacija, hoće li nam ulazak u eurozonu pomoći u neutraliziranju rasta kamatnih stopa na kredite i brojna druga pitanja postavit ćemo danas na konferenciji „Eurotransformacija Hrvatske“.




Konferenciju organiziraju portal euro.dnevno i Motus Media, a o gorućoj temi govorit će potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić kao i brojni financijski i gospodarski stručnjaci.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija dr. sc. Zdravko Marić na konferenciji „Eurotransformacija Hrvatske“ otkrit će nam plan Vlade u borbi protiv rasta cijena i energetske nesigurnosti. Analizirat će za nas prednosti ulaska u eurozonu i utjecaj uvođenja eura na domaću makroekonomsku stabilnost.




Guverner Hrvatske narodne banke dr. sc. Boris Vujčić kroz prezentaciju „Inflacijski val i euro: Ne tražimo rješenje tamo gdje ga nema“ detaljno će analizirati utjecaj invazije na Ukrajinu i sankcije Rusiji na globalni rast i stabilnost, a tako i na kretanja u Hrvatskoj. Može li se zaustaviti inflacija i pad standarda te prijeti li nam novi ciklus krize ili će nas iz njega izvući jaka turistička sezona, reći će nam guverner Vujčić, kao i kada možemo očekivati rast kamatnih stopa s obzirom na poteze globalnih centralnih banaka.

Kako će proći građani s kamatama i cijenama u trgovinama

U prvom panelu „Euro u bankama i na računima: Što nam donosi nova valuta?“ bankari i predstavnici regulatora u financijskom sektoru dr.sc. Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, dr.sc. Sandra Švaljek, zamjenica guvernera HNB-a, dr.sc. Tadija Vrdoljak, predsjednik Uprave Nove hrvatske banke te Andrej Kopilaš, predsjednik Uprave Slatinske banke o inflaciji, kamatnim stopama i utjecaju eura na kretanje cijena zaduživanja i prinose na štednju govorit će iz iskustva svakodnevnog rada s klijentima.


Donose li građani novac iz „čarapa“ u banke, koriste li zadnji val niskih kamata za refinanciranje kredita te koliki su troškovi banaka u prilagodbi uvođenju eura pitat ćemo bankare, a predstavnike regulatora je li sve spremno za euro, hoće li hrvatski euri na vrijeme doći u blagajne trgovina i u bankomate.

U drugom panelu „Ulazak u eurozonu: Tko su gospodarski pobjednici, a tko gubitnici?“ o prednostima i izazovima uvođenja eura u Hrvatsku razgovaramo s gospodarstvenicima Slobodanom Školnikom, predsjednikom Uprave, Emmezete, Brunom Rajsmanom, direktorom financija i kontrolinga u Pevexu, Draganom Munjiza iz Udruženja trgovine Hrvatske gospodarske komore te vrsnim analitičarom Andrejom Grubišićem iz Grubišić&partners.

Hoće li euro olakšati izvoz i povećati konkurentnost domaćeg proizvoda i je li naše gospodarstvo spremno za ulazak u europodručje, upitat ćemo gospodarske stručnjake, ali i očekuju li rast cijena te tko će biti najveći dobitnici, a tko gubitnici ove tranzicije.

Konferencija EUROTRANSFORMACIJA Hrvatske, Tvornica kulture, 7. lipnja 2022.

Pročitajte još