STIGLI PRVI EURI: Banke već imaju novčanice eura, velikim tvrtkama će ih početi dostavljati već u listopadu

Banke su prve novčanice eura od HNB-a početkom rujna već dobile prve novčanice eura, a za mjesec dana dobit će i kovanice. Podsjetimo, novčanice eura zasad smo posudili, a hrvatske kovanice eura se izrađuju u Hrvatskoj kovnici novca.

Sustavu potrebno 350 tona novčanica eura

U procesu predopskrbe i opskrbe ove i iduće godine distribuirati će se približno 350 tona novčanica eura koje su posuđene od jedne nacionalne središnje banke eurosustava, a prevoze se blindiranim vozilima.

Istovremeno krenula je i predopskrba prema poslovnim subjektima koji su s bankom sklopili ugovor. Trgovci, a posebno oni na ruralnim područjima, trebali bi se što prije opskrbiti, iako je ostalo četiri mjeseca do uvođenja eura.
Ti euri ne smiju ući u optjecaj prije početka nove godine, odnosno dana kada i službeno uvodimo euro.

Dakle, banke već imaju prve novčanice eura, a od listopada moći će pribaviti i  kovanice, a pojedine velike tvrtke će dobiti novčanice eura već u listopadu, a kovanice u prosincu. Kao što smo pisali, a kako kaže i Zakon o uvođenju eura, ali i preporuke nadležnog Ministarstva gospodarstva, poslovni subjekti moraju se na vrijeme opskrbiti euronovčanicama i eurokovanicama kako bi od dana uvođenja eura mogli obavljati gotovinske transakcije u novoj valuti.

Mikro tvrtkama 10.000 eura po jednostavnoj proceduri

Mikro tvrtkama, a to su one koje imaju manje od deset radnika i godišnji prihod i/ili ukupnu aktivu manje od 15 milijuna kuna, do 10.000 eura stići će pojednostavljenom procedurom najranije pet dana prije dana uvođenja eura. Uvjet je da je poduzetnik potpiše izjavu o pojednostavnjenoj posrednoj predopskrbi.
Temeljem takve izjave banka će onemogućiti raspolaganje novčanim sredstvima na računu poduzetnika u iznosu nominalne vrijednosti gotovog novca eura te će se na dan uvođenja eura namiriti iz tih sredstava.

Važno je da  gotov novac iz posredne predopskrbe poslovni subjekt i potrošač čuvaju odvojeno od svih ostalih novčanica i kovanica eura, ostalih valuta, odnosno ostale imovine, a kako bi se izbjegao njihov ulazak u optjecaj prije dana uvođenja eura.

Opskrba eurima posebno je važna za sektor maloprodaje koji obavlja velik obujam gotovinskih transakcija. Pritisak će biti posebice velik prva dva tjedna od dana uvođenja eura (14 dana dvojnog optjecaja), zato što će potrošači u tom razdoblju moći plaćati u eurima i kunama, dok će trgovci biti obvezni vraćati euro, kad god je to moguće.


Posebno je nadalje važno da se opskrbe eurima trgovci i pružatelji usluga u ruralnim i slabije naseljenim mjestima, jer im je pristup bankama ograničen.

Nakon Nove godine plaćanje s maksimalno 50 komada kovanica kuna

Tijekom 14 dana dvojnog optjecaja primatelj plaćanja će u trenutku naplate biti dužan prihvatiti najviše 50 komada kovanica kune u jednoj transakciji i odgovarajući broj novčanica kune, primjenjujući propise o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma koji se odnose na ograničenje naplate ili plaćanja u gotovini (do 75.000 kuna).

Trgovci i pružatelji usluga će u razdoblju dvojnog optjecaja polagati utržak i u kuni i u euru, a banke, FINA i Hrvatska pošta će iste evidentirati kao euro na poslovnom računu.

Poslovni subjekt će za gotov novac eura primljen u posrednoj predopskrbi morat dati odgovarajući instrument osiguranja (npr. banka može onemogućiti raspolaganje novčanim sredstvima na računu poslovnog subjekta u protuvrijednosti gotovog novca eura kojim ga je predopskrbila). Sredstva će biti naplaćena s računa tek na dan uvođenja eura.

Kod opskrbe početnim paketima eurokovanica neće biti instrumenta osiguranja jer će se plaćanje izvršiti odmah, odnosno poslovni subjekt će paket eurokovanica plaćati odmah kod preuzimanja, i to u kuni po fiksnom tečaju konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje.

 

Pročitajte još