KOLIKO IMA VISOKOKVALIFICIRANIH U EU: Zagreb ima 30 posto više visokokvalificiranih među zaposlenima od Slavonije, diljem EU bolja situacija u gradovima nego na selima

U 2022. godini bilo je oko 80 milijuna visokokvalificiranih osoba zaposlenih diljem EU, odnosno 44,2 posto od ukupnog broja zaposlenih u dobi od 25 do 64 godine.

No po regijama je prisutna velika razlika, pokazuju podaci Eurostata.

Bolji poslovi u glavnim gradovima

Jedna od većih je i u našoj zemlji gdje Grad Zagreb ima gotovo 30 postotnih bodova veći udjel visokokvalificiranih u odnosu na Panonsku Hrvatsku, koja najvećim dijelom obuhvaća Slavoniju.




U 53 regije diljem EU-a najmanje polovica zaposlenih osoba smatra se visokokvalificiranom, s najvećim udjelima registriranim u regijama glavnog grada i drugim urbanim regijama. Pa su tako 12 od 14 regija diljem EU-a s najvećim udjelom visokokvalificiranih zaposlenih bile  regije glavnog grada.

U 2022. najveći regionalni udjeli visokokvalificiranog zapošljavanja zabilježeni su u Stockholmu (Švedska, 73,6%), Utrechtu (Nizozemska, 68,9%), Luksemburgu (67,4%) i Prov. Brabant Valon (Belgija, 65,8%).

Slijede regije glavnog grada Belgije, Francuske, Litve, Mađarske, Finske, Njemačke, Poljske, Nizozemske, Danske i Češke s udjelima koji variraju između 62,6% i 65,6%.




I u Hrvatskoj je najveći udjel visokokvalificiranih u Gradu Zagrebu, nešto više od 57 posto. Slijedi Jadranska Hrvatska s 34,6 posto, Sjeverna Hrvatska s 31 posto i Panonska Hrvatska s 28 posto.

Prvak u Italiji Lazio, u Njemačkoj Berlin

Kako se pojašnjava, visoko kvalificirani radnici ključni su za moderna gospodarstva, potiču inovacije, produktivnost i rast. Zaposleni s visokim vještinama definiraju se kao osobe u dobi od 25 do 64 godine koje su zaposlene u sljedećim zanimanjima: menadžeri, stručnjaci, tehničari i stručni suradnici.

U Sloveniji dvije regije imaju udjel visokokvalificiranih radnika od 42,8, odnosno 54,4 posto.


Slično Zagrebu, regija glavnoga grada Slovačke ima udjel visokokvalificiranih od 56,4 posto, no puno bolje stoji Prag s udjelom od 65,6 posto, Varšava sa 64,8 posto, Budimpešta sa 64,4 posto…

U Italiji se izdvaja regija Lazio s udjelom većim od 40 posto, dok su u Austriji i Njemačkoj sve regije s udjelom iznad 40 posto, pri čemu Berlin bilježi i udjel od 64 posto, Hamburg 58 posto visokokvalificiranih ili onih s visokim vještinama…

Ruralne regije, bivša industrijska središta, kao i najudaljenije i periferne regije, među regijama su EU-a s nižim udjelom visokokvalificiranih pojedinaca. Godine 2022. postojale su 24 regije u EU-u u kojima su visokokvalificirani zaposlenici činili manje od 29,5% ukupne zaposlenosti među osobama u dobi od 25 do 64 godine. Te su regije uglavnom bile koncentrirane u jugoistočnom kutu Europe: 10 regija u Grčkoj, 6 u Rumunjskoj i 4 u Bugarskoj, 3 slabo naseljene regije u južnoj polovici Španjolske i Panonsku Hrvatsku u našoj zemlji. Najniži udio visokokvalificiranih zaposlenih zabilježen je u grčkim regijama Sterea Elláda (21,8%) i Ionia Nisia (22,3%), kao i u rumunjskoj regiji Sud-Muntenia (22,8%).

 

Pročitajte još