MUKA PO STRANIM JEZICIMA Tek pola Europljana u srednjoj školi uče strane jezike- najviše ih zanima engleski jezik!

Previše Europljana još uvijek napušta školu bez praktičnog znanja stranog jezika, zabilježeno je u izvješću Europske komisije o obrazovanju u EU (Education and Training Monitor 2022.), a poznavanje stranih jezika igra ključnu ulogu u povećanju zapošljivosti i mobilnosti. Stoga je poboljšanje u poučavanju i učenju stranih jezika EU postavila kao prioritet.

Budućnost u multijezičnosti

Tom su se prioritetu članice EU odazvale vrlo različito, no autori izvješća ističu kako bi u budućnosti kako nove generacije koje se sada školuju, odrastaju i stare puno više Europljana moglo govoriti više jezika pa nije isključena niti multijezičnost.

U osnovnom je obrazovanju velika većina učenika u kontaktu sa stranim jezikom, čak 86,1 posto prema podatku za 2020. godinu, a broj učenika nižeg srednjoškolskog obrazovanja koji uče više od jednog stranog jezika porastao je sa 46,3 posto u 2015. na 59,2 posto u 2020. godini.




Učenje stranih jezika smanjuje se u višim razredima srednjoškolskog obrazovanja, na 49 posto na razini EU u čemu su iznimke Bugarska, Mađarska, Poljska i Belgija gdje se udio onih koji uče strane jezike od nižeg srednjoškolskog obrazovanja do višeg povećava za više od 30 postotnih bodova.

Prema izvješću Europske komisije otprilike 60 posto učenika upisanih u opće programe u višem srednjem obrazovanju u prosjeku uči najmanje dva strana jezika diljem EU-a, dok  u strukovnim programima dva strana jezika uči samo 35,1 posto učenika.

Obrazac je isti u svim zemljama osim u Italiji gdje učenici u strukovnom obrazovanju imaju veću vjerojatnost, čak 48,1 posto da će naučiti drugi strani jezik nego njihovi vršnjaci u općem obrazovanju 24,7 posto.




Svi uče engleski jezik

Podaci za Hrvatsku pokazuju kako je udio učenika u višem srednjoškolskom obrazovanju koji uče dva strana jezika 50 posto, na razini prosjeka EU, no u ranijim obrazovnim godinama hrvatski učenici su ispod EU prosjeka (60 posto) jer ih dva strana jezika uči svega 55 posto.

Naime, prema izvješću Europske komisije s fokusom isključivo na strane jezike Španjolska, Hrvatska i Švedska jedine su tri članice EU u kojima učenje dvaju stranih jezika ni u jednom stupnju obrazovanja nije obvezno, već je omogućeno kao izborno.

U Europskoj uniji kao strani jezik ponajviše se uči engleski jezik 84,1 posto, a slijede francuski jezik 5,5 posto, te njemački jezik 3,4 posto. U nižem srednjoškolskom obrazovanju engleski je zastupljen s 98,3 posto, francuski s 30,6 posto, a njemački s 21,4 posto.


Kao četvrti na listi stranih jezika koji se uče plasirao se španjolski sa 17,7 posto. U višem srednjoškolskom obrazovanju engleski je neznatno manje zastupljen 88,1 posto, a njemački je s 20 posto zastupljeniji od francuskog koji je zastupljen s 18 posto jednako kao i španjolski.

Izvješće Europske komisije o učenju stranih jezika zanimljivo je utoliko što njegovi autori ističu kako neodgovoreno ostaje ključno pitanje, a ono glasi: mogu li jezične politike, nastavni planovi i programi, nastava i učenje zapravo dovesti do toga da učenici postanu vješti u poznavanju stranih jezika? Na modernizaciji nastave, ističe se u izvješću radi se u suradnji sa stručnjacima.

Pročitajte još