ECB OPET PODIGLA KAMATE: Bazne kamate od lipnja skočile s 0 na 2 posto, a idu još gore do kraja godine; jedan posto veća kamata je 1800 kuna godišnje više za kredit

Upravno vijeće Europske središnje banke povećalo je tri ključne kamatne stope za čak 75 baznih bodova. Treće je to uzastopno povećanje kamatnih stopa od ljeta, a nije posljednje jer se sličan potez očekuje uskoro. Od 2. studenoga kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja iznosit će 2 posto, kamatna stopa za mogućnost posudbe na kraju dana 2,25 posto, a kamatna stopa na novčani depozit 1,50 posto.

Banke pozivaju klijente da fiksiraju kamatu

Podsjetimo, Europska središnja banka u srpnju je prvi put nakon 11 godina podigla ključne kamatne stope za 50 baznih bodova, potom je 8. rujna podigla tri ključne kamatne stope za po 75 baznih bodova. Tako su od ljeta do danas bazne kamate rasle s 0 do 2 posto. Drugim riječima to znači da je baza za izračun kamate narasla za 2 posto, a to najavljuje rast svih troškova zaduživanja, ali i veću zaradu od štednje.

Ovo se povećanje dakle prelijeva na rast cijene kredita državama, tvrtkama i građanima. Neke domaće banke još od ljetos šalju obavijesti klijentima i nude mogućnost prebacivanja sa promjenljive na fiksnu kamatu. Jasno je da će kamate rasti, a svi novi krediti od sljedeće godine bit će skuplji nego sada.
ECB ovim ne završava dizanje kamata već je najavljeno još jedno povećanje do kraja godine, a potom i nastavak rasta baznih kamata u 2023. godini.

Cilj je suzbijanje inflacije

Europska središnja banka pokušava zaustaviti inflaciju koja bilježi rekordne razine i vratiti je na ‘normalnih’ 2 posto.

“U rujnu je inflacija u europodručju dosegnula 9,9 posto. U proteklih su nekoliko mjeseci snažan rast cijena energije i hrane, uska grla u opskrbnim lancima i oporavak potražnje poslije pandemije prouzročili širenje cjenovnih pritisaka i rast inflacije. Cilj monetarne politike Upravnog vijeća jest smanjiti potporu potražnji i rizik trajnog porasta inflacijskih očekivanja”, priopćili su iz Europske središnje banke.
Hrvatska ulazi  u eurozonu u trenutku kada će se taj proces ubrzati, a što znači da nas  porast kamata neće mimoići. Za sada još to nije izraženo, zbog dobre likvidnosti domaćih banaka. Ipak, za nove kredite analitičari tvrde da je blagi pomak vidljiv, a za one u otplati treba pričekati siječanj kada će banke opet imati mogućnost intervencije.

Skuplji i teže dostupni krediti

Osim što će krediti  od sljedeće godine biti skuplji, bit će i teže dostupni.

To je pokazala i anketa ECB-a provedena nedavno među bankama europodručja. Odgovorile su da njihovi troškovi rastu što se onda prenosi i na cijenu kredita, ali i da se pooštravaju uvjeti za odobravanje kredita.


Da i banke znaju da će morat intervenirati povećanjem kamata, govori činjenica što već nude klijentima prelazak s promjenljive na fiksnu kamatu.

Još je ljetos  Privredna banka svojim klijentima s promjenjivim stopama poslala dopis s ponudom za prijelaz na fiksnu kamatu, učinila je to i Erste banka, a zasigurno istu politiku imaju i ostale banke. Jer i njima je u cilju da klijenti ne zapadnu u problem nemogućnosti otplate kredita.

Rast kamate od 1 posto je 1800 kuna godišnje više za kredit

Jedini trošak koji ima građanin ako se odluči promijeniti kamatu s promjenljive na fiksnu, je trošak javnog bilježnika, a dugoročno će uštedjeti poveći novac, s obzirom da sve najave govore o povećanju kamata.

Kako je svojevremeno izračunao HNB, svako povećanje kamate za jedan postotni bod povećava ratu kredita za 1.800 kuna godišnje.

Prema posljednjim podacima 62 posto kućanstava ima fiksnu ili kombiniranu kamatnu stopu, a njih 38 posto promjenjivu.

Pritom je kao referentni parametar njih 67 posto odabralo NRS, koji odražava troškove financiranja na domaćem tržištu i manje je izložen naglim promjenama, a 17,7 posto kredita vezano je uz Euribor, i takvih kredita ima gotovo 42.000 građana, pretežito sa stambenim kreditima.

No vjerojatno se je zbog nastale situacije udjel kredita vezanih uz Euribor smanjio, odnosno povećao broj građana koji su poslušali savjet i prešli na fiksnu kamatu.

 

 

Pročitajte još