Istražio Eurostat: Odakle dolazi žito i mlijeko ‘Made in EU’?

Žitarice i mlijeko ključni su poljoprivredni proizvodi Europske unije i čine tek nešto manje od 30 posto vrijednosti ukupne poljoprivredne proizvodnje. U nekim europskim regijama ih se proizvodi više u nekima manje, prema istraživanju Eurostata po proizvodnji se posebno ističu pojedine regije u Španjolskoj, Francuskoj, Irskoj i Italiji. Hrvatska je na karti proizvođača žitarica i mlijeka gotovo sasvim neprimjetna.

Irci proizvode najviše mlijeka

Od ukupno 64,4 milijarde eura vrijednih žitarica koliko je proizvedeno u Europskoj uniji, 2,3 milijarde eura vrijednosti te proizvodnje, pojedinačno najviše dolazi iz sjeverne kontinentalne španjolske regije Castilla y León, a za petama joj je središnja francuska regija Centre-Val de Loire s 2,2 milijarde vrijednom proizvodnjom žitarica u 2021. godini.

U proizvodnji mlijeka čija je ukupna vrijednost 2021. dosegnula 58 milijardi eura istaknula regija južne Irske u kojoj je proizvedeno 2,4 milijarde eura vrijednog mlijeka, a slijede je francuska Bretagna s 2 milijarde eura vrijednom proizvodnjom mlijeka pa talijanska Lombardija s mlijekom vrijednim 1,8 milijardi eura.




Proizvodnja žitarica u pojedinim je regijama EU vrlo značajna, pa tako na nju u francuskoj regiji Ile- De France u kojoj je i Pariz otpada čak 42,8 posto ukupne poljoprivredne proizvodnje dok ilustracije radni ni jednoj od hrvatskih regija taj udio kad je riječ o žitaricama ne prelazi 26,2 posto koliko iznosi u Panonskoj Hrvatskoj.

Osim u pariškoj regiji žitarice zauzimaju više od 40 posto ukupne poljoprivredne proizvodnje u tri bugarske regije, a to su Severozapaden (53,7%), Severen Tsentralen (47,6%), Severoiztochen (44,5%).

Francuzi najjači u žitaricama

Među 8 regija koje su proizvele žitarice u vrijednosti od preko jedne milijarde eura u 2021., još četiri regije su  iz Francuske, a to su  Champagne-Ardenne, Pays-de-la-Loire, Picardie i Poitou-Charentes, dvije su u Rumunjskoj Sud-Est i Sud – Muntenia, jedna regija je u Litvi, a to je Vidurio ir vakaru Lietuvos regionas, a  još jedna je u  Španjolskoj i riječ je o regiji Aragón.




U 17 europskih regija udio žitarica u ukupnoj vrijednosti proizvodnje kretao se između 30 i 40 posto, a većina tih regija grupirana je na istočnoj strani Europske unije pa je jedna u Bugarskoj, dvije su u rumunjskoj, četiri su u Mađarskoj, dvije u Slovačkoj, tri u Češkoj, te jedna u Litvi.

Govorimo li o proizvodnji mlijeka, uz tri vodeće regije, još je 5 regija proizvelo mlijeka u vrijednosti od najmanje 1 milijarde eura, a to su  Pays-de-la-Loire i Basse-Normandie u Francuskoj, Weser-Ems i Schleswig-Holstein u Njemačkoj i Galicija u Španjolskoj.

Hrvatska proizvodnja neprimjetna

Bilo je i drugih regija u kojima je mljekarstvo i proizvodnja mlijeka bila ključna vrsta poljoprivrede, iako nisu bili najveći proizvođači. U 8 regija udio vrijednosti proizvodnje mlijeka bio je najmanje 40 posto vrijednosti ukupne poljoprivredne proizvodnje u 2021. godini, a neke među njima su Friesland u Nizozemskoj gdje je mlijeko zauzelo 47,3 posto ukupne proizvodnje,  Região Autónoma dos Açores u Portugalu sa 46 posto,  Franche- Comté u Francuskoj s 45,6.


U još 14 regija udio vrijednosti proizvodnje mlijeka bio je između 30 i 40 posto vrijednosti ukupne poljoprivredne proizvodnje. Te su regije bile u Njemačkoj (6 regija), Nizozemskoj (3 regije), Švedskoj (2 regije), Austriji (1 regija), Španjolskoj (1 regija) i Francuskoj (1 regija).

Prema podacima Eurostata proizvodnja mlijeka u hrvatskim regijama je zanemariva, u Jadranskoj Hrvatskoj čini 5,9 posto ukupne poljoprivredne proizvodnje, u Panonskoj i Sjevernoj Hrvatskoj po 5,5 posto dok je u Gradu Zagrebu riječ o svega 2,7 posto.

Pročitajte još