HOĆE LI ESPRESSO BITI JEFTINIJI Na valu općeg poskupljenja svega cijena kave na svjetskim tržištima pada

Krik zbog cijena kave u hrvatskim kafićima koja od priključenja eurozoni u siječnju 2023. godine gotovo redovito premašuje dva eura ostat će jedno od živopisnijih sjećanja na uvođenje zajedničke europske valute u hrvatski financijski krvotok. Cijene kave važna su karika hrvatske svakodnevice iako nismo najveći europski konzumenti mirisnog napitka.

Finci piju dvostruko više kave od Hrvata

Finci konzumiraju dvostruko više kave od Hrvata, 11,8 kilograma godišnje po glavi stanovnika, u usporedbi hrvatskom konzumacijom od 5,1 kilogram godišnje po stanovniku, podaci su specijaliziranog portala Landgeist.com iz 2022. godine.

I jednima i drugima ipak će biti jednako važna informacija da na valu općeg poskupljenja svega cijene na svjetskim tržištima – padaju. To ne znači da će kava kad stigle do nepca biti jeftinija.




Reuters je proveo anketu u kolovozu 2023. u kojoj je deset trgovaca i analitičara predvidjelo da će cijene kave Robusta ovu godinu završiti ispod trenutačnih razina, ali godišnji rast cijene kave bit će visokih 28 posto. Ipak, cijene su pet posto niže od onih koje su se očekivale u ranijim projekcijama koje su izražavale zabrinutost zbog suše i vremenskim fenomenom zagrijavanja oceana El Nino za koje se očekivalo da će ozbiljno naštetiti proizvodnji Robuste u Aziji, posebno Indoneziji gdje za razliku od Vijetnama nema navodnjavanja.

Predviđanja za Arabicu također se nisu ostvarila i trenutačno se njome trguje za 8 posto niže cijene u usporedbi s krajem 2022. godine. Anketirani stručnjaci iz Brazila kako u analizi prenosi Nasdaq.com kažu kako očekuju da bi kombinacija očekivanog povećanja brazilske proizvodnje u sezoni 2024./ 25. uz slabu globalnu potražnju mogla dovesti do daljnjeg pada cijene Arabice.

Izvoz zelene kave iz Brazila skočio 22 posto

Neugodne vremenske prilike koje je k tome i teško predvidjeti nepovoljno djeluju na cijeli niz poljoprivrednih kultura diljem svijeta, no izgleda da kava u Južnoj Americi nije jedna od njih.




Brazil očekuje da će se njihov urod kave u sezoni 2024. / 25. premašiti rekord iz sezone 2020./21. i doseći 70 milijuna vrećica. Dok se čeka sezona cvjetanja na osnovu koje će procjena za iduću sezonu biti pouzdanija za aktualnu sezonu Brazil očekuje skromni višak od milijun vrećica što ipak značajno bolji rezultat od lanjskog 3,7 milijuna vrećica manjka.

Na svjetskim burzama u kolovozu Arabicom se trguje po najnižem cijenama u sedam mjeseci, a Robustom u četiri mjeseca, a to je posljedica povoljnih vremenskih prilika u Brazilu koje su ubrzale žetvu, povećale zalihe i srušile cijenu.

Brazilci su svoju kavu pustili u svijet, izvoz njihove zelene kave porastao je 22 posto u odnosu na prošlu 2022. godinu, a srpanjski izvoz Robuste se više nego utrostručio.  Izvoz Arabice iz Hondurasa porastao je za 63 posto, no izvoz kave iz Kolumbije pao je za 17 posto, a iz Vijetnama za 3,4 posto.


Brazilski uspjesi u proizvodnji kave kompenziraju neuspjehe u drugim dijelovima svijeta pa američki analitičari očekuju da će zalihe na kraju razdoblja 2023./ 24. porasti za 0,8 posto na 31,8 milijuna vrećica. No, neizvjesnost ipak ostaje jer Američki centar za klimatske prognoze kaže kako su temperature površine mora u ekvatorijalnom dijelu Tihog oceana porasle za 0,5 Celzijevih stupnjeva iznad normale, a obrasci vjetra su se promijenili ispunjavajući uvjete za El Nino.

Europljani popiju 40 posto kave svijeta

Dogodi li se to i visoke cijene kave imat će podršku jer El Nino u Brazil obično donosi obilne kiše, a u Indiju i Vijetnam sušu.  Espresso zapravo nema značajnijih šansi da pojeftini. Sve uzeto u obzir, ipak vlada globalni deficit na tržištu kave koji se 2022./23. Povećao na 7,3 milijuna vrećica s manjka od 7,1 milijun vrećica iz prethodne sezone uz povećanje proizvodnje za 1,7 posto na 178,53 milijuna vrećica.

Lanjskog kolovoza o kavi se na razini Europske unije govorilo kao o potencijalnom luksuzu zbog snažnog porasta cijena koje je tada zabilježio Eurostat. U kolovozu 2022. cijena kave u EU u prosjeku je porasla za 16,9 posto u odnosu na kolovoz godinu dana ranije. Najveću godišnju inflaciju u kavi lani je u kolovozu zabilježila Finska 43,6 posto, Litva 39,9 posto, Švedska 36, 7 posto, Estonija 36,4 posto i Mađarska 34,3 posto.

Inače, Europljani su s globalnim udjelom u potrošnji kave od 39,8 posto uvjerljivo najveći potrošači, a unutar EU nakon Finske i Švedske ističu se Austrija i Njemačka dok najmanje kave konzumiraju Irci, Česi i Mađari.

Pročitajte još