KUNE IZ ČARAPA Kod građana i dalje 5,2 milijarde kuna, do sada povučeno 433 milijuna komada novčanica hrvatske valute

Do kraja prošloga tjedna u optjecaju se je nalazilo 5,6 milijardi kuna, od ukupno 36 milijardi o kojem se je iznosu govorilo da se nalazi u optjecaju izvan banaka. Očekivanja su bila kako će za vrijeme turističke sezone stranci donijeti velik dio preostalih kuna koje su sačuvali s prethodnih ljetovanja. Nešto i jesu, no pretjeranim intenzitetom.

U dva mjeseca zamijenjeno 400 milijuna kuna u euro

Još uvijek je najveći val konverzije bio početkom godine. No do kraja ove godine zasigurno će se još smanjiti sadašnje stanje od iznad 5 milijardi kuna koje netko negdje drži, u madracu, za uspomenu iz sentimentalnih razloga ili ih ne želi lako pokazati, ako su stečeni u kod nas sve raširenijoj sivoj ekonomiji.

‘Zaključno s 9. kolovoza 2023. ukupno je povučeno 433,5 milijuna komada novčanica kune i 726,5 milijuna komada kovanica kune. Na dan 8. kolovoza 2023. u optjecaju se još nalazilo novčanica i kovanica kune u vrijednosti od 5,2 milijarde kuna. Za usporedbu, na dan 1. lipnja 2023. u optjecaju se nalazilo 5,6 milijardi kuna pa možemo zaključiti kako je u nešto više od dva mjeseca zamijenjeno oko 400 milijuna kuna u euro. Izuzmemo li siječanj i veljaču, kada su još bile intenzivne zamjene kune u euro, prosječno se mjesečno u razdoblju od ožujka do kraja srpnja zamijenilo u euro oko 280 milijuna kuna’ – odgovorili su nam iz HNB-a.




Odnosno, najveći val zamjene bio je u prva dva mjeseca, a nakon toga je zamjena išla gotovo jednakim intenzitetom. Jedino što jesu tijekom ljeta više zamjena obavljali stranci nego domaći građani.

U bankama, usporedo s podacima HNB-a, kažu da veće konverzije nisu primijećene, a prema pisanju Novog lista poslovnice Erste banke uz obalu jesu osjetile značajan rast broja transakcija otkupa kuna, za oko 20 posto u odnosu na mjesece prije ljeta.

Kune se čuvaju zbog sive ekonomije i iz sentimentalnih razloga

Sigurno je da se sve prebrojane kune u optjecaju sigurno neće vratiti u sustav. Dio se već nalazi u nekretninama, dio je još uvijek u madracima, a dio u BiH. Kako je siva ekonomija kod nas raširena, sigurno se tako stečene kune ne želi lako pokazati.




Dio kuna, barem nekoliko kovanica, je velik dio građana sačuvao i iz sentimentalnih razloga. Nije to ništa čudno, jer je isti slučaj bio i u ostalim zemljama koje su uvele euro, a najzapaženije zadržavanje svoje valute za uspomenu bio je zasigurno u Njemačkoj.

Osim u bankama, zamjena se može obaviti i u poslovnicama FINA-e i Hrvatske pošte, a gdje se do kraja godine gotov novac kune za gotov novac eura mijenja po fiksnom konverzijskom tečaju (1 euro = 7,53450 kn). U tom se razdoblju u jednoj transakciji može zamijeniti najviše 100 novčanica i 100 kovanica kuna bez naknade. Poslovne banke su donijele odluku kako pri zamjeni kunske gotovine u eursku gotovinu neće naplaćivati naknadu ako se mijenja više od 100 novčanica i 100 kovanica kune u jednoj transakciji, odnosno zamjena se obavlja bez naknade za neograničen broj komada.

Nakon što istekne prvih 12 mjeseci, od 1. siječnja 2024. banke, Fina i Hrvatska pošta će prestat pružati uslugu zamjene valute, a novčanice i kovanice kuna moći će se zamijeniti samo u Hrvatskoj narodnoj banci, i to također bez naknade. Hrvatska narodna banka će trajno mijenjati novčanice kuna, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od 3 godine od dana uvođenja eura, odnosno do 31. prosinca 2025., podsjetili su u HNB-u.


 

 

Pročitajte još