KAKO ĆE SE ZAOKRUŽIVATI CESTARINE Autocesta od Zagreba do Rijeke košta 70 kuna, hoće li cijena skočiti na 10 eura?

Za naplatne aparate i naplatne kućice na autocestama vrijedit će posebna pravila zaokruživanja cijena nakon uvođenja eura. Posebno pravilo uvršteno je u prijedlog zakona o uvođenju eura na osnovu komentara koji su na zakon dali iz Bina Istre, koncesionara Istarskog ipsilona i tunela Učka, te udruge koncesionara autocesta HUKA. Koncesionari su ustvrdili kako ne mogu izraziti cijenu cestarine u dvije decimale zbog tehničkih ograničenja naplatnih sustava.

Nema automata koji može vratiti manje od 10 centi

– Prema praksama s autocesta iz EU gdje se plaćanje cestarine vrši u gotovini cijene cestarine su prikazane na jednoj decimali, odnosno druga decimala je nula te se tako i naplaćuju u Sloveniji, Austriji, Italiji i Grčkoj. Postojeći sustav za automatsku naplatu cestarine ima tehnička ograničenja u pogledu hardverskog i prostornog ograničenja a apoenima kovanica koje mogu koristiti za povrat ostatka plaćene cestarine prema korisnicima. Pored toga softverska prilagodba sustava bi zahtijevala velike izmjene u programiranju kompletnog sustava za naplatu cestarine uz velike novčane izdatke – požalili su se iz Bina Istre komentirajući prijedlog zakona u javnoj raspravi.  Dodali su i da bi trošak prilagodbe bio toliko velik da ne bi bio u skladu s člankom 10. zakona koji predviđa što je moguće više jednostavne postupke prilagodbe uz što manje troškove.

Udruga koncesionara u svojim je prigovorima na zakon istaknula da postojeći aparati za automatsku naplatu cestarina imaju prostorna ograničenja spremnika za povrat ostatka plaćene cestarine, odnosno da u pravilu postoje četiri spremnika kovanica i da to nije dovoljno da se obuhvate svi apoeni kovanica u eurima zbog čega ne mogu raditi s kovanicama od jednog i dva centa.




Bina Istra je, kako su napisali provela i analizu naplate cestarine u EU i ustvrdili su da na tržištu ne postoji sustav za automatsku naplatu cestarine koji ima mogućnost povrata sredstava u apoenima manjim od 10 centi i na osnovu toga su zatražili posebno pravilo zaokruživanja, odnosno da im se dopusti da cijenu cestarine u eurima izraze tako da druga decimala tog iznosa uvijek bude nula.

Do Splita od iduće godine 25,1 euro

Primjerice, cijena vožnje autocestom osobnim automobilom od Zagreba do Rijeke iznosi 70 kuna, a preračunato u eure prema vjerojatnom fiksnom tečaju konverzije to je 9,290 eura što bi prema pravilima zaokruživanja koja će se morati primjenjivati u svim ostalim slučajevima moralo iznositi 9,29 eura. U slučaju naplate cestarine dozvoljeno je da se taj iznos zaokruži na 9,30 eura. Međutim, ne može biti 10 eura.

Cestarina za osobni automobil od Zagreba do Splita iznosi 189 kuna, a preračunato u eure trebala bi iznositi 25,08 eura, međutim zbog posebnog pravila zaokruživanja za cestarine moći će iznositi 25,10 eura. I to će za naplatu cestarine u gotovini biti velika promjena jer se cestarine u Hrvatskoj danas ne naplaćuju u lipama, odnosno sve su cijene zaokružene na kune, a kad se uvede euro morat će raditi s centima.




– Primjena zaokruživanja punih cijena cestarina u eurima u RH na jednu decimalu, odnosno dvije decimale od kojih je druga decimala uvijek nula, odnosno usklađenja cijena cestarina, a ne povećanja bi doprinijela unaprjeđenju operativnog funkcioniranja sustava za naplatu cestarine, mogućnost točnog povrata ostatka korisnicima, smanjenju vremena čekanja i gužvi na naplatnim postajama posebice tijekom ljetne sezone kada većina korisnika plaća cestarinu u gotovini i smanjenju zagađenja okoliša ispušnim plinovima te povećanju sigurnosti za korisnike autoceste – nabrojali su komentaru prijedloga zakona iz Bina Istre.

Hoće li zbog inflacije poskupjeti i autoceste?

Zaključili su kako bi se prihvaćanjem njihovog prijedloga propis uskladio s praksama autocesta u Europskoj uniji. Predložili su i konkretan zakonski članak kojim su dopunjene odredbe o pravilima zaokruživanja.

Prijedlogom zakona o uvođenju eura tako je propisano da  se na jedinične cijene roba i usluga koje se ne iskazuju u decimalama ili se iskazuju u jednoj decimali temeljem drugih zakona i podzakonskih akata, prilikom preračunavanja iz kune u euro može primjenjivati matematičko pravilo zaokruživanja na dvije decimale od kojih je druga decimala uvijek nula. Zaokružuje se tako da ako je druga decimala nakon preračunavanja manja od pet prva decimala ostaje nepromijenjena, a ako je druga decimala jednaka ili veća od pet prva decimala se povećava za jedan.


Cijene cestarina će primjenom ovih pravila biti nekoliko centi jeftinije ili skuplje, ako ih inflacija ne potjera u veći rast unatoč tome što su hrvatske autoceste najskuplje u Europi.

Pročitajte još