PRODANI AUTOMOBILI Eksplozija potražnje u lipnju, svi u Europi žele električne automobile

U lipnju je bilo čak milijun više registriranih automobila, pokazuju podaci Europske asocijacije proizvođača automobila (ACEA), nego u godini radnije. Snažna dvoznamenkasta godišnja promjena posljedica je ipak učinka baznog razdoblja, odnosno slabije aktivnosti zbog lanjske nedostupnosti dijelova bitnih za proces proizvodnje.

U Hrvatskoj registrirano gotovo 44 posto više automobila

Porast broja registriranih automobila raste jedanaesti mjesec zaredom, ponuda se je oporavila zbog smanjenog poremećaja u dobavnim lancima, a potražnja posebno raste za električnim automobilima.

Osim u Mađarskoj, gdje je potražnja za novim automobilima pala za 1,4 posto,  na svim ostalim tržištima EU je zabilježen rast, uključujući četiri najveća tržišta.




U Njemačkoj je rast bio 24,8 posto, Španjolskoj 13,3 posto, Francuskoj 11,5 posto te Italiji 9,1 posto veća potražnja za novim automobilima.

U Hrvatskoj je porast potražnje na godišnjoj razini bio visokih 43,7 posto, a najveći rast potražnje bio je za hibridno električnim automobilima, za 63,4 posto te baterijsko električnim, za 61,4 posto. U odnosu na ostale zemlje, imali smo najveći rast potražnje za automobilima na benzin, za preko 50 posto. Vodeći smo i po rastu registriranih novih automobila u prvih šest mjeseci, za 46,2 posto.




Broj električnih automobila na tržištu EU porastao je za 66,2% godišnje u lipnju, što je rezultiralo rastom tržišnog udjela na 15,1% i pozicioniralo ih kao treći najpopularniji izbor među kupcima novih automobila u EU, prestignuvši po prvi put i dizelske automobile. Najveći udio automobila, 36,3 posto, čine automobili na benzin, a drugi najveći izbor kupaca su hibridno-električni automobili s udjelom od 24,3 posto na tržištu EU.

Popularni i hibridi

Najveći rast potražnje za električnim automobilima bio je u Irskoj, za čak preko 600 posto, Estoniji, Belgiji, Latviji… Zabilježen je rast od  53,8 posto od početka godine na tržištu EU i ukupno prodanih 703.586 automobila.

Registracija novih hibridno-električnih automobila porasla je u lipnju za 32,4 posto, odnosno prodanih 254.100 takvih automobila.


U Njemačkoj je primjerice rast registriranih hibridno-električnih automobila bio 59,1 posto, Italiji 29,9 posto, Francuskoj 27,9 posto i Španjolskoj 22,7 posto. Ipak, ne gledaju li se samo najveća tržišta, najveći rast prodaje bio je u Bugarskoj, preko 300 posto, dok je na svim ostalim tržištima rast bio do 100 posto. U šest mjeseci prodaja hibridno-električnih automobila porasla je za 27,9 posto, odnosno prodanih 1,4 milijuna automobila.

U lipnju je tržište benzinskih automobila u EU-u poraslo 11%, ali im se je  tržišni udio smanjio na 36,3% s 38,5% u lipnju 2022.

Najveća prodaja, među većim tržištima, bila je u Njemačkoj (+19,8%) i Španjolskoj (+11,9%). Ipak, Hrvatska bilježi najveći rast prodaje benzinaca, za 56,7 posto u lipnju ove godine u odnosu na isti mjesec lani.

Prodano i dva milijuna benzinskih automobila

Više od 2 milijuna benzinskih automobila prodano je u EU u prvoj polovici godine, što je značajno povećanje od 15,9% u usporedbi s 2022.

Ali je prodaja dizelskih automobila bila u lipnju u padu, za 9,4 posto. Ipak u Njemačkoj je i dalje zabilježen rast potražnje za dizelskim vozilima, za 10,3 posto, a u Rumunjskoj za čak 22,4 posto. Kod nas je potražnja za dizelašima također bila u plusu,  za 15,5 posto.

Kumulativno gledajući,  u prvoj polovici 2023., ukupan rast registriranih novih automobila iznosio je 17,9%, odnosno 5,4 milijuna više  u odnosu na isto razdoblje lani. Najviše od vodećih tržišta, u Španjolskoj, za 24 posto, Italiji 22,8 posto, Francuskoj 15,3 posto i Njemačkoj 12,8 posto. U Hrvatskoj je rast bio spomenutih 46,2 posto, a najveći rast prodaje imali su električni automobili, za 100 posto.

U odnosu na prvih šest mjeseci 2019., registracija novih automobila u EU ipak je bila niža za 21%.

 

Pročitajte još