GLOBALNI INDEX UMJETNE INTELIGENCIJE Hrvatska nije u fokusu, pogledajte tko je u EU najbolji!

Kako će umjetna inteligencija utjecati na globalni mir i sigurnost, pitanje je koje prostruji mislima svakog čovjeka kada pročita neku novu zvučnu vijest o dosezima umjetne inteligencije poput nedavnog zaključka da bi roboti bolje upravljali zemljom od ljudi, jer ljudi su pristrani.

Hrvatske nema među 62 zemlje

Na poziv Velike Britanije Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ovog tjedna u New Yorku održava službenu sjednicu o umjetnoj inteligenciji i postavljenom pitanju. Globalna utrka u umjetnoj inteligenciji zahuktava se, a mi smo provjerili kako u usporedbi s drugim dijelovima svijeta stoji Europska unija i koje članice je u toj utrci predstavljaju u najboljem svjetlu.

Umjetna inteligencija vrsta je tehnologije koja bi iz korijena mogla promijeniti svjetsko gospodarstvo i preoblikovati međunarodni sigurnosni okoliš i zato se UN tom temom i bavi. Globalni index umjetne inteligencije čije je četvrto izdanje objavljeno krajem lipnja 2023. godine na portalu www.tortoisemedia.com rangira 62 zemlje svijeta prema tri grupe kriterija povezanih s umjetnom inteligencijom.




Hrvatska još nije dospjela na radar globalnog indexa, a u među prve tri države u pojedinim kriterijima od članica Europske unije pojavljuju se samo Danska, Švedska i Njemačka.

Njemačka treća u svijetu po broju stručnjaka za AI

Zemlje su rangirane prema grupi kriterija koji se odnose na implementaciju umjetne inteligencije.

Unutar te grupe države se rangiraju prema talentu, kriteriju koji se fokusira na dostupnost kvalificiranih praktičara u rješenjima umjetne inteligencije. Prvo mjesto drži SAD, drugo Indija, a na trećem je Njemačka.




Prema kriteriju infrastrukture u kojem se procjenjuje pouzdanost i opseg pristupne infrastrukture od električne energije i interneta do mogućnosti super računala, vodeću poziciju ima SAD, druga je Kina, a treći je Singapur. Europska unija svoju predstavnicu ima tek na šestom mjestu koje je zauzeo  Luksemburg.

Kriterij operativne okoline fokusira se na regulatorni kontekst i javno mnijenje o umjetnoj inteligenciji. U ovom kriteriju vode članice EU, Danska na prvom mjestu, a slijedi je Švedska nakon čega dolazi Kina na trećem mjestu. Daljnji poredak na kojem je više europskih zemalja pri vrhu sugerira zaključak prema kojem je svijest o umjetnoj inteligenciji i regulativa njezina postojanja u EU značajnije razvijenija od same umjetne inteligencije.

To potvrđuje kriterij ‘Istraživanje’ koji prati opseg specijalističkih istraživanja i istraživača uključujući broj publikacija i citata u vjerodostojnim akademskim časopisima. Prema tom kriteriju Europska unija ne stoji dobro, vodeći je SAD, slijedi Kina, potom Singapur, a na četvrtom je mjestu Švicarska, pa UK, potom Australija pa Kanada i tek na osmom mjestu Njemačka kao predstavnica EU praćena Finskom i Nizozemskom.


Estonija najbolja u EU po start-up sceni

Kriterij ‘Razvoj’ fokusira se na razvoj temeljnih platformi i algoritama na kojima se oslanjaju inovativni projekti umjetne inteligencije. Njemačka je na devetom mjestu ponovno prva predstavnica EU dok vodeće tri pozicije zauzimaju SAD, Kina i Sjeverna Koreja, a četvrta je Švicarska.

Prema kriteriju  koji se naziva ‘Vladina strategija’ mjeri se dubina predanosti nacionalnih vlada umjetnoj inteligenciji. Kriterij je to prema kojem je najbolja Saudijska Arabija, slijedi je Njemačka, potom Kina pa Španjolska.

Posljednji, kriterij Komercijalnosti fokusira se na razinu start up aktivnosti, ulaganja i poslovnih inicijativa temeljenih na umjetnoj inteligenciji. Najbolji su SAD, Kina i Izrael, a prva predstavnica EU nalazi se na osmom mjestu i riječ je o Estoniji.

U ukupnom poretku vodeća zemlja u umjetnoj inteligenciji je SAD, slijedi Kina, pa Singapur, pitom Ujedinjeno kraljevstvo Velike Britanije i sjeverne Irske.

Prva predstavnica Europske unije u području tehnologije koja mijenja svijet je Njemačka na osmom mjestu, potom Finska na desetom mjestu, Finska na 11. i Francuska na 13. mjestu prema globalnom indeksu umjetne inteligencije. Danska, Švedska, Luksemburg i Irska zauzimaju 16., 17., 18., 19., mjesto, pa iako su pri dnu ljestvice prvih 20 EU ima na tom popisu sedam svojih članica.

 

Pročitajte još