ZABRANA RADA TRGOVINAMA Evo tko u Europskoj Uniji uz Hrvatsku ne može u shopping nedjeljom

Danas je prva u nizu neradnih nedjelja u Hrvatskoj. U pravilu trgovine će biti zatvorene svake iduće nedjelje, iako trgovine mogu raditi 16 nedjelja u godini po vlastitom izboru.

Ipak nisu zatvoreni svi – kiosci mogu raditi i prodavati cijeli asortiman, a ograničenje rada nedjeljom neće se odnositi na prodavaonice koje rade, primjerice, na kolodvorima, aerodromima, trajektnim lukama, benzinskim postajama, muzejima. Nova se pravila ne odnose niti na prodavače na tržnicama koji prodaju vlastite poljoprivredne proizvode, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama.

Trgovine potpuno ili dio vremena zatvorene u 11 država

Tako je po novome kod nas, a kako je u Europi.




Za početak recimo da se zagovornici rada nedjeljom pozivaju na blagodat potrošača, koji vikendima imaju najviše vremena za kupnju, ali i na slobodu tržišta, koje najbolje procjenjuje potrebu za radom. Produženje radnog vremena, za svaku pojedinu tvrtku ovisi o cijeni koju su potrošači spremni platiti za ponudu određenih proizvoda 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, budući da cijene mogu porasti zbog viših plaća nedjeljnih radnika te plaćama za radnike.

S druge strane spektra su oni koji zagovaraju zatvaranje trgovina nedjeljom, a oni se pozivaju na zaštitu radnika, nedjelju kao obiteljski dan i dan odmora te zaštitu malih trgovina od konkurencije u velikim maloprodajnim lancima. Argumenti u korist regulacije radnog vremena trgovina obično dolaze od sindikata i industrijskih federacija, kao i socijalističkih i demokršćanskih stranaka.

Iako pravo Europske unije dopušta rad nedjeljom, točnije ostavilo je na odluku svakoj pojedinačnoj državi kako će regulirati rad nedjeljom u Europi u niz država trgovine ipak ne rade. Postojao je pokušaj ograničavanja rada nedjeljom na europskoj razini, ali Europski sud pravde nije želio donijeti zabranu rada.




U mnogim zemljama Europske Unije rad nedjeljom je ograničen pa tako čak 11 država Europske Unije ne dopuštaju rad trgovinama svake nedjelje, iako Belgija, Francuska i Španjolska imaju iznimke za turistička središta, a na Malti trgovina može raditi ako plati naknadu od 700 eura tjedno.

Bugarska, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Irska, Mađarska, Italija, Latvija, Litva, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Švedska rade nedjeljom barem dio dana.

Belgija je zemlja u kojoj se može raditi svega devet nedjeljnjih popodneva godišnje, a Češka i Danska su svoja ograničenja ukinule prije više od deset godina. U Finskoj pak mogu raditi male trgovine koje imaju manje od 400 četvornih metara trgovačke površine.


Francuska zabranila rad, ali Pariz i Marseille mogu raditi

Francuska ima komplicirane propise. Nedjeljom se ne radi, ali trgovine u Parizu, Marseilleu i Lilleu, kao i oko 500 gradova koji su proglašeni turističkim gradovima mogu biti otvorene. Također supermarketi mogu raditi do 13:00, a svake nedjelje rade i trgovine odjećom na  Champs Elysees u Parizu, ulici La Défense u centru Marseillea, te trgovine u centru  Cannesa i Nice.

Zanimljivo je da je 2008. godine IKEA kažnjena je s 450.000 eura zbog trgovanja nedjeljom prema zakonu iz 1906. godine dok danas IKEA smije raditi svake nedjelje.

U Njemačkoj je rad nedjeljom zabranjen, a ne radi se ni u Austriji. To su države u kojima se trgovine zatvaraju u subotu popodne, a otvaraju u ponedjeljak ujutro. Ipak Berlin je dozvolio rad osam nedjelja u godini, od kojih dvije moraju biti tijekom mjeseca prije Božića. Osim toga, nekoliko supermarketa, u Njemačkoj, koji se nalaze na glavnim stanicama podzemne/željezničke željeznice, smiju biti otvoreni za kupnju nedjeljom tijekom cijele godine.

U Austriji rad nedjeljom nije zabranjen, ali je broj radnih sati trgovina ograničen na 72 tjedno pa nedjeljom uglavnom ne rade.

Mađarska je do 2015. imala otvorene trgovine, potom su na godinu dana ograničili rad trgovinama, da bi ponovno deregulirali trgovanje u 2016. godini.

Katolička Irska radi, a Poljska zatvorila trgovine

Iako izrazito katolička zemlja, Irska ne ograničava rad trgovinama i u Dublinu su gotovo sve trgovine nedjeljom otvorene, dok u Poljskoj postoji zabrana trgovanja nedjeljom. Zatvoreni su trgovački centri, supermarketi i manje trgovine. Restorani, online trgovine, benzinske postaje (uključujući i njihove trgovine), neke ljekarne, pekare i pošte ostaju otvoreni. Mali poduzetnici mogu raditi.

Zbog rupe u zakonu neke su tvrtke odlučile proširiti ponudu dodatnim uslugama, npr. lanac trgovina “Żabka”, koji također pruža ograničene poštanske usluge. Postoje iznimke od zabrane trgovine pa se sedam trgovačkih nedjelja može raditi.

Španjolski trgovci rade uglavnom jednu nedjelju mjesečno, osim u Madridu koji je ukinuo sva ograničenja. Naime, trgovine u gradovima i područjima koja su proglašena turističkima smiju raditi svake nedjelje. Male trgovine u prosjeku rade 46 sati tjedno unatoč činjenici da mogu raditi.

Zanimljivost Švedske je da svi mogu raditi, osim državne trgovine alkoholnim pićima Systembolaget, koja ne smije raditi nedjeljom i mora se zatvoriti u 20:00 radnim danom i 15:00 subotom.

U Norveškoj samo benzinske postaje, rasadnici cvijeća i trgovine mješovitom robom koje su manje od 100 četvornih metara smiju raditi nedjeljom. Za posebne prilike kao što je božićna kupovina postoje iznimke.

Švicarska i dalje ne radi, a Engleska otvorila trgovine 1994. godine

Savezni zakon o radu u Švicarskoj općenito zabranjuje zapošljavanje osoblja nedjeljom. Zakon predviđa iznimke za vrlo male trgovine, trgovine u određenim turističkim područjima kao i trgovine na glavnim željezničkim kolodvorima i zračnim lukama. kantoni mogu dopustiti rad trgovinama do četiri nedjelje godišnje.

U Engleskoj i Walesu trgovine nisu smjele raditi nedjeljom do 1994. Legendarna premijerka Margaret Thatcher pokušala je ukinuti tu zabranu, ali nije uspjela.

Zakon o nedjeljnom trgovanju iz 1994. dopuštao “velike trgovine “, veće od 280 m2 budu otvorene do šest sati nedjeljom između 10 i 18 sati. Male trgovine, one s površinom ispod 280 m2, mogle su slobodno odrediti svoje nedjeljno trgovinsko vrijeme.

Zakon o tvrtkama iz 2016. godine omogućio je da veća mjesta i gradovi odlučuju koliko dugo trgovine mogu biti otvorene nedjeljom.

Škotski zakon o radu nedjeljom iz 2003. zabranjuje trgovinama prisiljavanje svojih radnika na rad nedjeljom, ali ne i rad nedjeljom pa je većima trgovina otvorena.

U Sjevernoj Irskoj kupovina nedjeljom regulirana je Naredbom o nedjeljnom trgovanju pa trgovine rade od 13 i 18 sati. Pubovi u Sjevernoj Irskoj nisu smjeli raditi nedjeljom sve do 1989.godine.

Pročitajte još