EUROPSKA KOŠNICA ŠTRAJKOVA Tijekom ljeta obustavlja se rad u europskim zračnim lukama zbog većih plaća, pogledajte tko kada prosvjeduje

Inflacija u eurozoni slabi, ali Europska središnja banka nije zadovoljna brzinom tog slabljenja pa nameće sve veće kamatne stope. Plaće u eurozoni rastu, ali zaposleni nisu zadovoljni iznosom tog rasta zbog inflacije koja ga jede. Zato je kako su je opisali na portalu Euronews Europa ususret ljetu postala – košnica štrajkova.

Hoće li nam gosti dolaziti?

Kako je istovremeno riječ o sezoni putovanja Euronews je pobrojao sve štrajkove koji bi ih mogli poremetiti.

Za Hrvatsku je to važno zbog turizma i mogućih poremećaja u dolasku gostiju zbog štrajkova.




Ljetni štrajkovi u Italiji više nisu iznenađenje.

U petak, 7. srpnja, djelatnici javnog prijevoza diljem zemlje štrajkat će 24 sata. Sve, od vlakova do trajekata i usluga podzemne željeznice, vjerojatno će se suočiti s kašnjenjima i prekidima zbog obustave rada.

Talijanski kontrolori zračnog prometa štrajk započinju 15. srpnja, a osoblje glavnog talijanskog operatera za kontrolu zračnog prometa ENAV štrajkat će koji će 24 sata. Još uvijek nema mnogo detalja o tome kakve će smetnje ovaj izlazak vjerojatno uzrokovati, ali bi mogao uzrokovati otkazivanja i kašnjenja u zračnim lukama diljem zemlje.




Štrajka i Španjolska, a u Francuskoj zatišje

Svakodnevni štrajkovi zrakoplovnog osoblja mogu se očekivati i u Španjolskoj.

Sindikat zrakoplovnih pilota (Sepla) pozvao je na štrajk protiv Air Europa, treće najveće španjolske zrakoplovne kompanije. Iako još nisu objavili točne datume, to će se dogoditi negdje u narednih desetak dana do 2. srpnja. Od 6. lipnja sindikat Sepla započeo je “dnevni štrajk na neodređeno vrijeme” protiv Air Nostruma, regionalnog zračnog prijevoznika kojim upravlja Iberia.

Štrajk je prisilio na otkazivanje 20 posto letova zračnog prijevoznika i također odgodio druge letove. Štrajk se održava svaki radni dan i zasad nema znakova pomaka u pregovorima.


U Francuskoj je trenutačno štrajkaško zatišje nakon niza prosvjeda zbog povećanja zakonske dobi za odlazak u mirovinu sa 62 na 64 godine koji su počeli još u siječnju, a kulminirali time što je Ryan Air zbog štrajka kontrolora zračnog prometa morao otkazati 400 letova.  Opasnost od novih štrajkova iako ih nema u najavi jer se očekuju rezultati pregovora sa sindikatima uvijek postoji.

Trenutačno ne štrajkaju niti u Škotskoj gdje su radnici zračnih luka u Edinburghu i Glasgowu tražili i dobili povećanje plaća od 11 do 12 posto.

Englezi se spremaju na štrajkove

Ljeto u Engleskoj trebalo bi biti obilježeno štrajkovima.

Radnici u osiguranju Heathrowa najveće zračne luke, njih dvije tisuće najavilo je novu rundu štrajka zbog plaća. Popustili su utoliko što planiraju štrajkati 29, a ne 31 dan. Ta dva dana će iskoristiti za glasanje o novoj ponudi plaća.

Štrajk će započeti 28. lipnja umjesto 24. te se štrajk očekuje svaki vikend do kraja kolovoza što se poklapa sa školskim praznicima u Ujedinjenom Kraljevstvu. No, uprava Heathrowa smatra kako takav štrajk ima mali utjecaj na njihov rad.

O štrajku odlučuju i u zračnoj luci Birmingham i Midlandsu gdje bi od srpnja zbog plaća  rad mogu obustaviti sigurnosni službenici, tehničari i dobavljači goriva u zrakoplovima. To bi moglo dovesti do otkazivanja letova ili kašnjenja u redu letenja.

U Švedskoj je štrajk najavio tamošnji sindikat transportnih radnika od 3. srpnja u zračnoj luci Bromma Stockholm i Göteborg-Landvetter. Obustavljaju rad tražeći veće plaće, a ne postigne li se dogovor nastavit će štrajkati 5. i 7. srpnja. Štrajku bi se trebali pridružiti i zaposlenici nuklearne elektrane, njih 450, objavila je švedska nacionalna radio televizija SVT.

 

Pročitajte još