SKIJANJE S EUROM Austrija više nije popularna među hrvatskim skijašima. Koja im je nova najpopularnija destinacija?

Zahvaljujući ulasku u eurozonu većina skijaša iz Hrvatske koji svoj zimski odmor rezerviraju preko turističkih agencija ove će sezone skijati u vlastitoj valuti – euru. Kako naime kažu u Azur Toursu jednoj od najvećih agencija specijaliziranih za skijanje ponajviše se aranžmana prodaje upravo za skijališta u zemljama eurozone dok na druge destinacije skijaši češće idu u vlastitom aranžmanu.

Austrija preskupa zbog grijanja

Svake godine mediji izvještavaju o 200 tisuća skijaša, no ove godine otkriva nam Ivana Slaviček iz Azur Toursa iako je rezerviranje aranžmana dobro, do sada najpopularnija hrvatska destinacija Austrija stoji loše.

“Skijaši odustaju od Austrije jer su im ove sezone porasle cijene grijanja i do 50 posto pa su i oni morali podići cijene svojih aranžmana, a popularnost im među našim skijašima pada i zbog jako restriktivnih mjera u pandemiji kada su tražili da sva djeca starija od 12 godina budu cijepljena”,  tumači Slaviček.
Energetska kriza kroz koju Europa prolazi zbog agresije Rusije na Ukrajinu i posljedično sankcija nametnutih Rusiji snažno će se odraziti na zimsku turističku sezonu zbog nužnosti štednje energije.

Energija je u ukupnom trošku zimskog turizma do sada imala udio od pet posto, a sada bi se on mogao popeti na 25 posto.

Francuska jeftinija pa će puno skijaša u tu zemlju

Dobitnici su skijališta u Francuskoj koja su zahvaljujući skupoći Austrije isplivala kao za sada najpopularnija skijaška destinacija za Hrvate u ovoj sezoni.
“Nešto skijaša koji su prije rezervirali Austriju sada se prebacuje u Italiju, no većina bira Francusku jer je cjenovno povoljnija, dok je Slovenija uvijek jednako tražena”,  kaže Slaviček tumačeći kako se aranžman od sedam noćenja i skijaška karta za šest dana u Francuskoj mogu dobiti za 250 eura dok u Austriji toliki iznos novca treba izdvojiti samo za skijašku kartu.

Poredak skijaških destinacija po popularnosti tako je Francuska, Slovenija, Italija te posljednja – Austrija. Cijene žičara na austrijskim su skijalištima poskupjele prema pisanju tamošnjih medija za 10 posto, a ulaznice na velikim sportskim centrima poskupjet će između 6 i 11 posto.

Među francuskim skijalištima najpopularnija su ona u južnim francuskim Alpama Serre Chevalier, Les 2 Alpes, Alpe d’Huez, Les Orres, Puy St.Vincent, ali i skijalište Val Cenis u sjevernom dijelu francuskih Alpa.


Na skijalištima će se gasiti ulična rasvjeta, a bazeni će biti hladniji

Prema pisanju francuskih medija zbog štednje energije bit će optimizirane brzine žičara ovisno o broju skijaša, ulična rasvjeta će se gasiti od 23 sata navečer od pet sati ujutro određenim prostorima, a temperatura vode u javnim bazenima snizit će se za stupanj Celzijev ili dva, a ranije bi se trebala gasiti i božićna svjetla.

Uspješnije će kroz krizu broditi ona skijališta koja koriste energiju iz obnovljivih izvora.

Ranije ove godine, najtraženije francusko skijalište među hrvatskim skijašima prema podacima Azur Toursa Serre Chevalier, instaliralo je prvu vlastitu turbinu odnosno hidroelektranu  s ciljem da do iduće godine 30 posto energije proizvodi iz obnovljivih izvora.

Iako je Francuska prema podacima Azur Toursa cjenovno povoljnija hrvatskim skijašima to ne znači da se ne bore s rastom cijena energije. Francuska Grupacija SATA koja upravlja s više skijališta istaknula je podatak prema kojem bi im troškovi energije mogli porasti s 2 na 20 milijuna eura, a Altisevice koji također upravlja s više skijališta ističe kako se pribojava rasta cijena energije s 2 na 15 milijuna eura.

Na zimske praznike prvi put s domaćom valutom  – eurom

U Azur Toursu u kojem su ovosezonsku ponudu iskazali kako u kunama tako i u eurima ističu da prelazak na euro doživljavaju jednostavnim jer je euro za skijaše sasvim prirodna valuta.

“Skijaši znaju što žele tako da tu nema nikakvih niti promjena niti problema”,  kaže Slaviček.

Trenutačno najviše interesa skijaši pokazuju za aranžmane između 31. prosinca i 7. siječnja te 19. i 25. veljače budući da su tada školski praznici dok je najpovoljniji tjedan u glavnoj skijaškoj sezoni onaj od 7. do 14. siječnja za koji unatoč tome što nije pokriven školskim praznicima i dalje rezervira 50 posto skijaških obitelji.

Svi će oni u navedenim terminima u novčanicima na skijanje nositi domaću valutu jer euro postaje službeno sredstvo plaćanja u Hrvatskoj 1. siječnja 2023.godine.

 

Pročitajte još