EIBIS INDEX Tek trećina općina srednje i istočne Europe su digitalno napredne

Općine u srednjoj i istočnoj Europi manje su digitalne od općina u južnoj Europi i onih u sjevernoj i zapadnoj Europi, pokazuje EIBIS, indeks digitalizacije koji mjeri Europska investicijska banka. Tek trećina općina u središnjoj i istočnoj Europi mogu se klasificirati kao digitalno napredne općine, dok je u sjevernoj i zapadnoj Europi riječ o polovici općina, a u južnoj Europi njih 45 posto.

Mjerili i daljinske senzore u prometu

Europska investicijska banka tumači kako je pandemija korona virusa prisilila općine na drugačiji način rada, te da je većina općina u EU već provela mjere za potporu integritetu i zaštitu IT sustava, odnosno ulagali su u kibernetičku sigurnost, no zapošljavanje osoblja koje bi radilo isključivo na poslovima digitalizacije u razdoblju do 2026. godine manji im je prioritet.

Istraživanjem je EIB propitivao nekoliko digitalnih kapaciteta, a to su  osiguravanje integriteta i zaštite IT sustava (kibersigurnost), pružanje digitalnih ili internetskih državnih usluga, sustavna procjena primjerenosti digitalne infrastrukture, uvođenje i korištenje daljinskih senzora poput praćenja prometa u stvarnom vremenu ili vremenske prognoze, te zapošljavanje osoblja za rad isključivo na planovima digitalizacije.




Smatra se da općine imaju napredne digitalne sposobnosti i sofisticiranost ako su implementirale najmanje tri od pet digitalnih mogućnosti uključenih u istraživanje.

Digitalni jaz raste

EIB upozorava da je moguć sve veći digitalni jaz među općinama u EU. Naime, istraživanje je pokazalo da digitalni postaju digitalniji, jer je manja vjerojatnost da će oni koji su već poodmakli u digitalizaciji prijavljivati kako im nedostaje sredstava za daljnja ulaganja.  One općine koje već imaju napredne, sofisticiranije digitalne mogućnosti sklonije su i povećanju ulaganja u digitalnu infrastrukturu do 2026. godine.

Velik dio općina koje zaostaju u digitalnim mogućnostima, posebno u sjevernoj i zapadnoj Europi, ne planira povećati ulaganja u infrastrukturu u istom razdoblju, a to bi moglo pogoršati infrastrukturni jaz u općinama koje imaju napredne digitalne mogućnosti. U izvješću o digitalizaciji naglašava se kako će potpora politikama bit će ključna za smanjenje razlika u pristupu digitalnoj infrastrukturi u regijama EU-a.




Općine koje imaju niže digitalne mogućnosti i sofisticiranost obično su manje optimistične glede digitalne tranzicije. Nasuprot tome, općine koje imaju napredne digitalne mogućnosti smatraju da digitalizacija nudi više mogućnosti nego izazova.

Digitalne tvrtke ulažu više u razvoj

Digitalni dosezi općina važni su za razvoj kompanija.

Istraživanje je pokazalo kako tvrtke više usvajaju napredne digitalne tehnologije u onim zemljama u kojima je veći udio općina digitalno sofisticiran. Digitalizacija pokreće i samu sebe jer digitalne tvrtke obično ulažu više i to posebno u istraživanje i razvoj.


U Europskoj uniji i SAD-u naprednija digitalna poduzeća imaju veći intenzitet ulaganja koji se može objasniti većom produktivnošću digitalnih poduzeća i većom potražnjom za njihovom robom i uslugama. Poduzeća koja su usvojila napredne digitalne tehnologije obično dodjeljuju veći dio svojih investicijskih aktivnosti istraživanju i razvoju, posebno u Europskoj uniji.

Pročitajte još