DOLAZI KRIZA? ECB očekuje otkaze i pad interesa prema kupnji nekretnina u eurozoni

Njemačka je najavila ulazak u recesiju u idućoj godini i brz oporavak, a Europska Komisija i dalje se nada laganom rastu. Uzdaju se u potrošnju, odnosno da će to u srednjem roku biti glavni pokretač gospodarskog rasta, ali tek nakon što se smanji inflacija i neizvjesnost. Tako kažu prognoze  analitičara Europske središnje banke, koji i predviđaju slabiji rast zaposlenosti u sljedećem razdoblju, rast stope nezaposlenosti na 7 posto u 2024. godini,  ali i pad produktivnosti po zaposlenom u 2023. za čak 2 postotna boda u odnosu na lani.

Potrošnja će pasti u drugom dijelu godine

ECB prognozira da će građani, države i tvrtke u sljedećih nekoliko tromjesečja manje trošiti, ali da će njihova potrošnja i dalje ostati ključni pokretač oporavka aktivnosti u srednjoročnom razdoblju.

Privatna potrošnja oporavila se je uslijed turizma u drugom tromjesečju ove godine, no poskupljenja će odvratiti potrošače od kupnje u drugom dijelu godine. S očekivanim padom inflacije i smanjenjem neizvjesnosti, privatna potrošnja će se donekle oporaviti, no ipak će rasti nešto sporije od realnog dohotka, kažu analitičari banke.




Bit će i manja potražnja za stanovima, zbog skupljih hipotekarnih kredita i također, neizvjesnosti zbog opskrbe energijom i rata. Pad se očekuje do kraja sljedeće godine, no ni kasnije neće uslijedi jači oporavak, zbog i dalje prisutnih strožih uvjeta financiranja.   Inače, procjenjuje se da su se investicije u stambenu izgradnju već smanjile u drugom tromjesečju ove godine, zbog manjka radne snage i sirovina.

Nezaposlenost eurozone rast će i u 2024. godini

Očekuje se da će tržište rada oslabiti s usporavanjem gospodarske aktivnosti, iako bi trebalo ipak ostati prilično otporno.

Broj zaposlenih u eurozoni neće se bitno povećati u drugoj polovici godine, s obzirom na manju potražnju za radnom snagom uslijed uskih grla u ponudi, visoke inflacije i povećane neizvjesnosti. Ne isključuje se ni da će biti otpuštanja zbog usporavanja ekonomije i potrošnje pa analitičari najavljuju rast stope nezaposlenosti na 7 posto u 2024. godini.




Očekuje se i kratkoročno smanjenje poslovnih ulaganja, također zbog većih troškova financiranja, povećane neizvjesnosti i sve većih cijena energije, ali nakon čega bi uslijedio oporavak.

Pad investicijske aktivnosti

Ankete upućuju na pad investicijske aktivnosti u drugoj polovici godine. Iako se proizvođači suočavaju s relativno velikom potražnjom, stalni porast kamatnih stopa, neizvjesnost zbog rata u Ukrajini i više cijene energije doveli su do pada poslovnog povjerenja i nižih poslovnih aktivnosti.

Očekuje se da će ulaganja porasti nakon ove zime, pod pretpostavkom da će se uska grla u opskrbi i ograničenja opskrbe plinom nastaviti smanjivati, a neizvjesnost nestati.


U srednjoročnom razdoblju ulaganja bi se trebala povećati zahvaljujući i  programu Next Generation EU.   Snažan porast cijena energije od lipanjskih projekcija implicira daljnje veliko pogoršanje uvjeta trgovine i trgovinske bilance europodručja, za koje se očekuje da će se oboje poboljšati tek od 2023.

 

 

Pročitajte još