UVOĐENJE EURA U HRVATSKU: Euroskupina potvrdila spremnost Hrvatske, Zdravko Marić ističe da će ulazak u eurozonu umanjiti rast kamata

Euroskupina potvrdila je preporuku zemalja članica europodručja Vijeću o ulasku Hrvatske u eurozonu. Ministri zemalja članica Euroskupine su se složili s pozitivnom ocjenom Europske komisije i Europske središnje banke da je Hrvatska ispunila kriterije o konvergenciji.

Hrvatska ispunjava sve kriterije, kažu ministri

„Preporuka predlaže da Hrvatska uvede euro 1. siječnja 2023. godine. Ovo je prvi korak u postupku u kojem Vijeće EU usvaja pravni akt koji će omogućiti Hrvatskoj da postane član europodručja i koristi zajedničku valutu euro od sljedeće godine“, stoji u priopćenju Vijeća.

Ova preporuka će se usvojiti kvalificiranom većinom zemalja europodručja na sastanku Vijeća Ecofin u petak u Luksemburgu. Vijeće će potvrditi i pismo predsjednika Vijeća ECOFIN-a upućeno Europskom vijeću dok će Europsko vijeće će raspravljati o ovom pitanju na summitu EU 23. i 24. lipnja u Bruxellesu. Očekuje se da će na tom sastanku ECOFIN potvrditi preporuku euroskupine i pismo predsjednika Vijeća ECOFIN-a Europskom vijeću.
“Ministri financija dijele mišljenje Komisije i Europske središnje banke da je Hrvatska pravno kompatibilna i da poštuje sve konvergencijske kriterije i smatraju da Hrvatska ispunjava potrebne kriterije za usvajanje eura”, stoji u nacrtu pisma, koje će biti upućeno na samit čelnika država članica.

Uvođenje eura smanjit će premiju rizika Hrvatske

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić istaknuo je uoči sastanka ministara financija EU da je Hrvatska spremna za euro.

“Imali smo kvalitetno i pozitivno za izvješće, gdje je konstatirano da su Irska i RH jedine zemlje koje su izašle iz makroekonomskih neravnoteža”, istaknuo je Marić te dodao da od hrvatskog ulaska u eurozonu neće imati korist samo Hrvatska već i eurozona, odnosno kompletna EU jer je jasan signal dublje i daljnje integracije pojedinih zemlja u europske tijekove.
“Eurozona i članstvo u eurozoni utječu na premije rizika. Nažalost, mi smo u okolnostima nakon dugog razdoblja niskih i negativnih referentnih kamatnih stopa, da kao odgovor na borbu protiv inflacije glavne središnje banke svijeta počinju dizati referentne kamatne stope. Naš ulazak u europsku monetarnu uniju kroz ovo smanjenje premije rizika može koliko-toliko ublažiti te poraste”, rekao je ministar Marić.

Postupak će biti okončan, nakon konzultacija s Europskim parlamentom i Europskom središnjom bankom, usvajanjem od strane Vijeća triju pravnih akata potrebnih da Hrvatska može uvesti euro od 1. siječnja sljedeće godine. Donošenje tih akata očekuje se na sljedećem sastanku Ecofina 12. srpnja.

Ova odluka dokazuje da je sada uvođenje eura u Hrvatskoj ostala samo puka formalnost.


 

Pročitajte još