KOLIKO I GDJE IZVOZIMO Hrvatska u tri mjeseca izvezla 5,8 milijardi eura, izvoz u Cipar skočio 200 posto

Trgovinski partneri Hrvatske unutar europodručja sudjelovali su u  ukupnom izvozu i uvozu roba s 52,9% odnosno s 60,3%. Samo nam je u pet zemalja EU, ujedno i EMU, izvoz bio veći od uvoza.

Uvoz raste slabije od izvoza

Ukupan izvoz Republike Hrvatske od siječnja do ožujka prema prvim rezultatima, iznosio je 5,8 milijardi eura, dok je uvoz iznosio 9,8 milijardi eura. Vanjskotrgovinski deficit iznosio je 4 milijarde eura, a porasla je i pokrivenost uvoza izvozom na 59,5%.

Prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku ukupan izvoz Republike Hrvatske u prva dva ovogodišnja mjeseca iznosio je 3,4 milijarde eura. Istodobno je uvoz iznosio 6,1 milijardu eura. Vanjskotrgovinski deficit iznosio je 2,7 milijardi eura, a pokrivenost uvoza izvozom od siječnja do veljače 2023. bila je 56,1%.




U zemlje EU ukupan izvoz u prva dva ovogodišnja mjeseca iznosio je 2,3 milijarde, odnosno 67,7 ukupne vrijednosti izvoza, a uvoz je bio dvostruko veći, 4,7 milijardi eura. U odnosu na lanjska prva dva mjeseca, ove godine izvoz je povećan prema zemljama EU za 5,8 posto, a uvoz za 15,4 posto. Prema prvim podacima za tri ovogodišnja mjeseca razlika je smanjena, pa je tako izvoz bio 4 milijarde eura, a uvoz iz EU 7,5 milijarde eura. Na godišnjoj razini izvoz je povećan za 12,3 posto, a uvoz za 8 posto.

Manjak u robnoj razmjeni s EU u dva ovogodišnja mjeseca povećano je na 2,35 milijardi eura odnosno za 26,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Od ukupne vrijednosti plasiranih roba za EU tržište, 64% odnosilo se na trgovinske partnere Njemačku, Italiju, Mađarsku i Sloveniju.

Najviše izvozimo u Njemačku

Trgovinski partneri Hrvatske koji se nalaze u europodručju sudjelovali su u  ukupnom izvozu i uvozu roba s 52,9% odnosno s 60,3% u prva dva ovogodišnja mjeseca.




Podaci pokazuju da nam je tradicionalno najvažniji trgovački partner Njemačka, gdje smo u dva ovogodišnja mjeseca izvezli roba u vrijednosti 442,2 milijuna eura, a uvezli gotovo dvostruko više, 850 milijuna eura vrijedne robe.

Slijedi Slovenija prema kojoj je izvoz iznosio 411,3 milijuna eura, a uvoz 688,1 milijun eura. Najveću vrijednost roba smo uvezli iz Italije, 922 milijuna eura, a izvezli u vrijednosti 410,8 milijuna eura, odnosno više nego upola manje. Prema Mađarskoj izvoz je u dva mjeseca iznosio 229 milijuna eura, a uvoz 395,2 milijuna eura, u Austriju 188,8 milijuna eura, a uvoz gotovo dvostruko više, 353,4 milijuna eura….

Podaci nadalje pokazuju da smo samo u pet zemalja EU, a ujedno i članice EMU, imali veći izvoz nego uvoz. Veću vrijednost roba smo tako izvezli prema Cipru, Estoniji, Letoniji, Litvi i Portugalu. Ujedno je zanimljiv podatak da nam je porast izvoza na godišnjoj razini prema Cipru povećan za gotovo 200 posto.


Kako su prokomentirali analitičari Raiffeisen banke,  u veljači je nastavljena pozitivna godišnja stopa rasta i izvoza i uvoza roba, ali je prekinut trend dvoznamenkastih promjena na godišnjoj razini koji je trajao od veljače 2021. Naime, vrijednost izvoza roba u veljači ove godine u odnosu isto razdoblje 2022. porasla je za 6,2% (u odnosu na 12,5% u siječnju), dok je vrijednost uvezenih roba zabilježila rast od 8,4% na godišnjoj razini (u odnosu na 16,9% prijašnji mjesec). Usporavanju dinamike godišnjih promjena pridonosi učinak baznog razdoblja, dok su i promjene cijena energenata na svjetskom tržištu skromnije u odnosu na kretanja u prethodnoj godini.

Pročitajte još