NITKO NEĆE KREDIT U eurozoni najmanja potražnja za stambenim kreditima u 20 godina

Kreditiranje banaka unutar europodručja pooštrilo se je početkom ove godine i na najvećoj je razini od posljednje dužničke krize u 2011. godini.

Pooštreni uvjeti za sve kredite

Pooštravanje je bilo jače nego što su banke očekivale u prethodnom tromjesečju i ukazuje na trajno slabljenje dinamike kredita.

Rizici povezani s gospodarskim izgledima i stoga specifičnim situacijama u tvrtkama i dalje su glavni pokretač oštrijih kreditnih standarda.




U drugom tromjesečju 2023. banke europodručja očekuju daljnje, iako umjerenije pooštravanje zajmova tvrtkama.

Također su i pooštreni uvjeti stambenih kredita, koje bi tijekom ovoga tromjesečja trebalo biti umjereniji, a manje je izraženo bilo pooštravanje uvjeta kreditirana kod potrošačkih kredita u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Pokazuju to rezultati ankete bankovnog kreditiranja iz travnja, a koje se odnose na promjene uočene tijekom prvog tromjesečja i očekivanja u drugom tromjesečju.




U anketi je proširen uzorak anketiranih banaka na 158, a s obzirom na to da su po prvi puta u anketi sudjelovale i hrvatske banke.

Raste udio odbijenih kredita poduzećima

Što se tiče kreditiranja poduzeća, razlika između postotka banaka koje su prijavile pooštravanje i postotka banaka koje su prijavile popuštanje bila je još uvijek znatna, ali manja nego u prošlom tromjesečju.

Marže su porasle, ali slabije nego u prethodnom tromjesečju, a zahtjevi za kolateralom imali su pooštreni učinak na odredbe i uvjete. Banke su također izvijestile o daljnjem pooštravanju ukupnih uvjeta za stambene i potrošačke kredite i ostale kredite kućanstvima. U oba slučaja, pooštravanje se je uglavnom odnosilo na rast kamatne stope, a ponajprije za stambene kredite te povećanje marži na rizičnije zajmove. Istovremeno, konkurencija je doprinijela ublažavanju uvjeta banaka za kreditiranje stanovništva.


Istodobno je početkom godine zabilježen veći udjel odbijenih zahtjeva za kreditima. Kod tvrtki riječ je o 15 posto, najvećem od početka anketiranja na tu temu 2015. godine, dok je u prošlom tromjesečju bilo 12 posto.

Najmanja potražnja za kreditima

I za stambene i potrošačke kredite, daljnji neto porast udjela odbijenih zahtjeva, iako ga je prijavio manji broj banaka u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, ostaje na povijesno visokim razinama.

Kreditni standardi za zajmove tvrtkama i stambeni krediti pooštreni su u sve četiri najveće zemlje europodručja, dok su za potrošačke kredite stroži uvjeti bili u Njemačkoj i Španjolskoj, a nepromijenjeni ostali u Francuskoj i Italiji.

Uz oštrije uvjete kreditiranja i povećanim brojem odbijenica, pala je i potražnja za kreditima. Potražnja za kreditima poduzeća bila je najmanja još od 2008. godine, a prije svega zbog rasta kamata. Banke očekuju daljnje usporavanje potražnje, ali ipak sporije.

Potražnja za stambenim kreditima bila je najmanja od 2003. godine i pad je bio veći od očekivanja banaka. U sve četiri najveće zemlje europodručja smanjena je potražnja za kreditima, stambenih i od strane tvrtki.

Izuzetno visok pad potražnje za stambenim kreditima bio je u Njemačkoj, Španjolskoj i Francuskoj. Neto potražnja za potrošačkim kreditima smanjena je u Njemačkoj, Španjolskoj i manjim dijelom u Italiji, dok je u Francuskoj ostala nepromijenjena.

Anketa iz travnja sadržava je i brojna ad hoc pitanja. Banke iz europodručja izvijestile su da se njihov pristup financiranju pogoršao u prvom tromjesečju. U drugom tromjesečju 2023. očekuje se da će se pristup svim izvorima maloprodajnih i veleprodajnih sredstava dodatno pogoršati.

 

 

Pročitajte još