STRAH I TOPLA ZIMA Finci prepolovili potrošnju prirodnog plina, Hrvati u ugodnom prosjeku dok je Malta povećala potrošnju

Irci i Slovaci nisu smanjili potrošnju prirodnog plina gotovo uopće, dok su Finci svoju potrošnju prepolovili smanjujući je za 55,7 posto, otkrili su podaci Eurostata u kojima je uspoređena potrošnja prirodnog plina od kolovoza 2022. do ožujka 2023. s prosjekom te potrošnje u razdoblju između 2017. i 2022. godine.

Ispunjen cilj Europske Unije

Riječ je o potrošnji prirodnog plina u europskoj ratnoj jeseni i zimi koja je bila prožeta neizvjesnošću vezanom što uz opskrbu, što uz cijenu zahvaljujući sankcijama prema Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Na razini Europske unije potrošnja prirodnog plina tijekom ratne jeseni i zime pala je za 17,7 posto u usporedbi petogodišnjim prosjekom što znači da je EU ostvarila svoj cilj smanjivanja potrošnje od 15 posto kao jedan od načina za smanjivanje ovisnosti o ruskim energentima.




S obzirom na praćeno razdoblje smanjenje potrošnje postignuto je i prije formalnog postavljanja cilja od 15 posto iz čega se može zaključiti da je srah od nestašica ili skupoće uz naravno toplu zimu imao utjecaj na ostvareni rezultat.

Međutim, nisu sve zemlje podjednako sudjelovale u ispunjavaju tog cilja, neke su ga potpuno ignorirale, a neke su nadmašile i cilj i očekivanja.

Osim Finske, potrošnju prirodnog plina značajno su smanjili Litva za 40,5 posto, Švedska 37,2 posto. Sa smanjenjem većim od 30 posto može se pohvaliti i Latvija dok su redom Nizozemska, Luksemburg, Danska, Bugarska, Grčka i Hrvatska smanjile potrošnju od 30 posto do nešto više od 20 posto.




Pad potrošnje najmanji u Poljskoj i Sloveniji

Idući niz sa smanjenjem potrošnje prirodnog plina od 20 posto pa do prosjeka EU predvodi Mađarska, a slijede je Rumunjska, Austrija i Italija koja je tek nešto bolja od prosjeka Unije.

Uz Irsku i Slovačku cilj od smanjenja potrošnje prirodnog plina za najmanje 15 posto nisu ispunile Španjolska, Poljska, Slovenija i Belgija.

Izvješće Eurostata pokazuje da je Malta jedina zemlja u kojoj je potrošnja prirodnog plina zapravo porasla u tom razdoblju. Ovo je zanimljiv podatak jer je Malta zapravo najmanji potrošač plina među svim članicama EU-a koje koriste ovaj izvor energije.


Potrošnja prirodnog plina u EU-u bila je konstantno ispod prosjeka za iste mjesece između 2017. i 2022. godine, s velikim padovima u drugoj polovici 2022. godine, nakon čega se trend smanjenja nastavio u 2023. godini.

Smanjenje potrošnje prirodnog plina značajan je korak prema energetskoj neovisnosti i smanjenju ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima, kao dio plana REPowerEU.

 

Pročitajte još