TERORIZAM NA TLU EU Od 28 terorističkih napada 16 ih se pripisuje ljevičarima i anarhistima, pogledajte u kojoj ih je zemlji bilo najviše!

Na teritoriju Europske unije tijekom 2022. godine ukupno je zabilježeno 28 terorističkih napada, objavio je Europol u svojem godišnjem izvješću. Riječ je o objedinjenom broju dovršenih, neuspjelih i spriječenih napada terorista na tlu EU.

Pada broj terorističkih napada

Izvršeno je 16 napada, a prema Europolovu izvješću većina, njih 13  pripisuje se ljevičarskom i anarhističkom terorizmu, dva džihadističkom, a jedan desničarskom terorizmu. Lani je zabilježeno ukupno 10 terorističkih napada više nego prethodne 2021. godine kada ih je bilo 18, no istovremeno značajno manje nego 2020. godine kada ih je bilo čak 56.

Tijekom 2022. najveći broj napada dogodio se u Italiji, njih 12, potom u Francuskoj, njih 6, u Grčkoj 4 u Belgiji 3 dok su Njemačka, Slovačka i Španjolska prijavile po jedan.
Kad je riječ o ljevičarskim i anarhističkim napadima kojih je bilo najviše, takvih je u Italiji bilo  8 izvršenih i tri neuspjela i jedan spriječeni, u Grčkoj 3 izvršena i jedan spriječeni, te u Belgiji i Španjolskoj po jedan izvršeni. Ljevičarski teroristički napadi porasli su 2022. u usporedbi s 2021., kada je država članica prijavila samo jedan napad.

Europol objašnjava da se varijacije u broju terorističkih napada u posljednje tri godine djelomično mogu pripisati fluktuirajućem označavanju ljevičarskih incidenata od strane zemalja izvjestiteljica kao terorističkih napada ili ekstremističkih incidenata.

Od ukupno 6 džihadističkih napada dva s dovršena, po jedan u Belgiji i Francuskoj, a spriječena su 4, u Francuskoj 3 te u Belgiji 1.
Članice EU 2022. nisu prijavile nijedan neuspjeli džihadistički teroristički napad, a njihov ukupan broj se smanjio sa 11 koliko ih je bilo 2021 dok ih je 2020. godine bilo 13. Ukupno je bilo 4 desničarska napada 2022. što je u skladu s ranijim godinama kada ih bilo šest 2021. i četiri 2020. godine.

Zbog terorizma uhićeno 380 osoba

Tijekom cijele 2022. godine teroristički napadi su doveli do četiri smrtna slučaja od čega se dva odnose na napade džihadističkih terorista, a dva na napade desničarskih terorista i riječ je o napadu koji je izvršenu Slovačkoj.

Zbog kaznenih djela povezanih s terorizmom na teritoriju EU tijekom 2022. Uhićeno je 380 osoba, a većina uhićenja rezultat je istraga o džihadističkom terorizmu. Najviše je ljudi uhićeno u Francuskoj, 93, potom u Španjolskoj 46, zatim u Njemačkoj 30 te u Belgiji 22. U sudskim postupcima doneseno je 427 osuđujućih i oslobađajućih presuda za teroristička kaznena djela.


Svi sudski postupci koji se tiču desnog i lijevog terorizma rezultirali su osuđujućim presudama, dok je stopa osuđujućih presuda za džihadistički terorizam bila 84 posto, a za separatistički terorizam 68 posto.

Europol u svojem godišnjem izvješću sažima kako je većina ljevičarskih terorističkih napada počinjena je korištenjem improviziranih zapaljivih naprava ubrzivača vatre i improviziranih eksplozivnih naprava. Tri smrtonosna napada prijavljena 2022. izveli su džihadistički teroristi oružjem sa oštricom i gušenjem, a desničarski terorist vatrenim oružjem.

“U EU, pripadnost određenim skupinama, kao što su IS i Al-Qaeda, postaje sve manje istaknuta među pristašama džihadizma. Godine 2022. nekoliko je država članica izvijestilo da osumnjičenici za džihadizam prikupljaju i šire propagandni materijal koji potječe i od IS-a i od Al-Qaide, uključujući neke koji datiraju prije razdvajanja dviju terorističkih organizacija”, zaključuje Europol.

Internet poluga za širenje propagande

Obrazlažući razne izvore terorističkih napada u izvješću navode kako desničarski teroristi i ekstremisti propagiraju mnoštvo narativa, uglavnom online, te je malo je konsenzusa o temama i ideologijama koje su uvijek pomiješane i često kontradiktorne.

Policijsko osoblje bilo je ključna meta nasilnih napada ljevičarskih i anarhističkih ekstremističkih aktera tijekom 2022, a to se  nasilje svelo na smišljene i ciljane napade na policiju, tijekom službe i izvan dužnosti, uključujući napade na privatna vozila i domove.

“Internet i tehnologija ostali su ključni pokretači propagande, kao i radikalizacije i vrbovanja ranjivih pojedinaca u terorizam i nasilni ekstremizam”, tumače u Europolu navodeći kako se osim platformi društvenih medija, otvoreno dostupnih aplikacija za razmjenu poruka, internetskih foruma i platformi za videoigre, čini da su decentralizirane platforme stekle popularnost u terorističkim i nasilnim ekstremističkim krugovima, značajno potkopavajući praćenje i istrage organa za provođenje zakona – navode u izvješću.

Europolovi stručnjaci tumače da iako su ukorijenjeni u različitim ideologijama i  prodrijetlima teroristi i ekstremisti imaju zajedničke interese i prakse. Primjeri uključuju iskorištavanje istih tema, korištenje istih digitalnih okruženja i usvajanje sličnih tehnika za širenje sadržaja.

Pročitajte još