TRŽIŠTE VALUTA Euro znatno ojačao u odnosu na dolar! Ulagači strahuju od bankarske krize i recesije u SAD-u

Euro je znatno ojačao od dana kada se za jedan euro moglo dobiti tek jedan dolar.

S burzi novca dolazi vijest da se tečaj eura trenutno kreće na najvišoj razini u odnosu na dolar u posljednjih godinu dana jer ulagači mnogo više vjeruju u europske banke i otpornost bankarskog tržišta Starog kontinenta nego u SAD-u.

Brutalna rasprodaja dionica First Republic banke

Također svjetski analitičari napominju da tržište uz bankarski slom brine i mogućnost recesije u SAD-u.
Brutalna rasprodaja dionica First Republic banke, koja je zabilježila snažan odljev depozita u prvom tromjesečju, spustila je tržišnu vrijednost tog regionalnog zajmodavca za 41 posto, na otprilike 888 milijuna dolara. Tako je njezina kapitalizacija prvi put pala ispod milijardu eura, što je sve daleko ispod njezina vrhunca u studenom 2021. godine, kada premašivala 40 milijardi dolara.

Investitori čekaju hoće li ta banka uspjeti pronaći kupca i preokrenuti negativni trend, u svjetlu izvješća CNBC-ja da američka vlada nije spremna intervenirati kako bi joj pomogla.

“First Republic je banka koje uskoro neće biti. I dok u banci pokušavaju sve moguće strategije spašavanja, njezina vrijednost i dalje nezaustavljivo pada. Slučaj je to nevjerojatnog smanjivanja imovine banke, sve dok na kraju ne prestane postojati”, kazao je Clifford Bennett, ekonomist u ACY Securitiesu.
Euro stoji 1,104 dolara

Investitori s nestrpljenjem očekuju i objavu podatka o američkom BDP-u kasnije u četvrtak, pomalo strahujući od neugodnih iznenađenja.

Kao da sve to nije dovoljno, i geopolitika također baca sjenu na raspoloženje ulagača. Naime, američka ministrica trgovine Gina Raimondo izjavila u srijedu da kineske kompanije koje pružaju usluge računalnog oblaka poput Huaweija i Alibabe mogu predstavljati prijetnju za američku sigurnost te je najavila da će razmotriti zahtjev da ih se stavi na listu za kontrolu izvoza.

Uslijed toga, dolarov indeks, koji mjeri vrijednost tečaja dolara prema šest najvažnijih svjetskih valuta spustio se 0.4 posto, na 101.4 bodova. Tijekom srijede dotaknuo je i 101 bod, najnižu razinu u zadnja dva tjedna.


Tečaj eura, pak, kreće se oko najviše razine prema dolaru u zadnjih godinu dana od 1.104 dolara, poskupjevši 0.6 posto u odnosu na dan ranije, dok investitori špekuliraju da bi gospodarski izgledi Europe mogli biti dobri nakon što je Njemačka jučer podigla procjenu svog ovogodišnjeg rasta s 0.2 na 0.4 posto.

Opet skuplja nafta, cijena se penje prema 80 dolara

Na naftnim tržištima, cijena barela čini se da se stabilizirala, nakon što je potonula više od četiri posto. Barel Brenta u Londonu poskupio je jutros 0.5 posto, na 78.09 dolara, a WTI-ja na američkom za 0.3 posto, na 74.5 dolara.

Azijske burze pale zbog straha od gospodarskog usporavanja SAD-a

Azijske burze pale su i jutros, jer problemi s američkom regionalnom bankom First Republic nastavljaju brinuti investitore, a nervozni su i uoči objave podatka o američkom BDP-u, strahujući od negativnih iznenađenja, pa u takvim uvjetima slabi i tečaj dolara prema euru.

MSCI indeks azijskih burzi bio je u 6 sati u minusu 0.3 posto, dok je japanski Nikkei indeks oslabio 0.4 posto.

 

Pročitajte još