MIROVINCI IZ EUROZONE U mirovinskoj štednji pohranjeno čak 3.123 milijarde eura, najviše ulažu u investicijske fondove i obveznice

Mirovinski fondovi eurozone na kraju posljednjeg tromjesečja 2022. godine bili su  prema vrijednosti imovine za 156 milijardi eura bogatiji nego u posljednjem tromjesečju godinu dana ranije, podatak je iz izvještaja Europske centralne banke. Imovina mirovinskih fondova eurozone na kraju 2022 iznosila je 3.123 milijarde eura.

Pad vrijednosti imovine u prošloj godini

Povećanje ukupne imovine u zadnjem kvartalu 2022. uglavnom je potaknuto prijenosom imovine iz osiguravajućih društava u novo osnovane mirovinske fondove u Francuskoj. Ipak, imovina mirovinskih fondova europodručja u posljednjem je kvartalu 2022. vrijedila manje nego u posljednjem kvartalu 2021. godine kada je dosegla iznos od 3,347 milijardi eura uz rast za 95 milijardi eura u odnosu na zadnji kvartal 2021. godine.

Tijekom cijele 2022. imovine mirovinaca eurozone padala je sve do posljednjeg kvartala.




Najveći dio imovinskog kolača mirovinskih fondova eurozone u posljednjem kvartalu 2022. činile su dionice investicijskih fondova, čak 40,8 posto ukupne imovine dok su druga najveća kategorija udjela bili dužničku vrijednosni papiri na koje otpada 27 posto te potom vlasnički kapital s udjelom od 11,5 posto.

U investicijskim fondovima je 1.275 milijardi eura mirovinske štednje

Vrijednost vlasništva nad investicijskim fondovima smanjila se sa 1,329 milijardi eura u trećem tromjesečju na 1,275 milijardi, a prodaja i kupnja dionica investicijskih fondova uglavnom su rezultat otkupa dioničkih fondova nizozemskih mirovinskih fondova i ulaganja povezanih prihoda u vlasničke instrumente.

Vrijednost dužničkih vrijednosnih papira na kraju posljednjeg kvartala 2022 porasla je na 843 milijarde eura sa 764 milijarde eura na kraju trećeg tromjesečja. Gledajući kapital na strani imovine, udjeli mirovinskih fondova u europodručju porasli su na 360 milijardi eura na kraju četvrtog tromjesečja 2022., s 267 milijardi eura na kraju prethodnog tromjesečja.




Ukupna mirovinska prava mirovinskih fondova europodručja porasla su na 2,538 milijardi eura u četvrtom tromjesečju 2022., što je za 246 milijardi više nego u trećem tromjesečju 2022.

Među najvećih 10 fondova samo dva iz eurozone

Na listi 100 najvećih mirovinskih fondova prema vrijednosti njihove imovine  koju izrađuje portal visualcapitalist.com eurozona se ne može pohvaliti s puno predstavnika. Među prvih 10 samo su dva i to oba iz Nizozemske prema podacima za 2021. posljednjim dostupnim za rangiranje.

Peti na listi 100 najvećih je nizozemski fond APB Nizozemska, a deseti je fond  PFZW iz Nizozemske.


Idući fond iz eurozone nalazi se na dalekom 34. mjestu, a riječ je o fondu Bayerische Versorgungskammer iz Njemačke nakon kojeg je na 39 mjestu Metaal/tech. Bedrijven ponovno iz Nizozemske. Finski mirovinski fondovi zauzeli su nekoliko mjesta na kraju liste 100 najvećih,  fond Keva je na 72. mjestu, Ilmarinen na 81., a Varma na 85. Ni začelje liste nije ostalo bez nizozemskih fondova jer je na 74. mjestu fond PME.

Prema listi CNBC-a među deset zemalja s najboljim mirovinskim sustavima u 2022. godini tri su članice eurozone, Nizozemska na drugom mjestu, Danska na trećem i Finska na četvrtom. Od članica EU na listi je još na osmom mjestu i Švedska pa tako Europska unija drži 40 posto liste, a Europa više od polovice jer je sedma Norveška, a na desetom mjestu je Ujedinjeno kraljevstvo.

Najbolji mirovinski sustav ima Island, četvrti je Izrael, šesta je Australija, a deveti se Singapur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još