ZADNJA UNOSNA SEZONA ZA MJENJAČE: Ulaskom Hrvatske u eurozonu nestat će 80 posto mjenjačnica!

Ove godine mogla bi biti posljednja unosna sezona za mjenjačnice! Zarade na tečajnim razlikama po tečajevima, koje su neke mjenjačnice uslijed turističke sezone same kreirale ili zaračunavanje visokih provizija, kod konverzije eura za kune uskoro će biti prošlost jer Hrvatska ulazi u eurozonu.

Gube 90 posto prometa

Gotovo 90 posto prometa kojeg imaju domaće mjenjačnice odnosi se na zamjenu eura za kune ili obrnuto, pa je stoga jasno da će s uvođenjem eura kao službene valute njihovi gubici biti veliki i da će se zbog toga, prema procjenama HNB-a, njihov broj smanjiti za oko 80 posto, na tek  150 ovlaštenih mjenjača.

Sredinom lipnja ove godine odobrenje Hrvatske narodne banke za obavljanje mjenjačkih poslova imalo je 1125 pravnih osoba, od kojih su neki ovlašteni mjenjači tu djelatnost stavili u mirovanje. Procjenjujemo da u vrijeme turističke sezone mjenjačke poslove obavlja oko 850 ovlaštenih mjenjača na oko 3.500 mjenjačkih mjesta.




Pretežiti dio od 850 pravnih osoba i obrta koji se bave pružanjem mjenjačkih usluga obavlja i druge djelatnosti, pri čemu im mjenjački poslovi nisu glavna djelatnost. Procjenjujemo da oko 200 pravnih osoba i obrta na oko 400 mjenjačkih mjesta obavlja mjenjačke poslove kao glavnu djelatnost te da u njima radi između 600 i 800 zaposlenika, od kojih su dio sezonski angažirani.

Banke na mjenjačkim poslovima gube 1,2 milijardu kuna godišnje

Prema procjenama, gubitak za banke i mjenjačnice zbog mjenjačkih poslova mogao bi biti 1,2 milijardi kuna godišnje, ali će se zato u tom istom iznosu smanjiti troškovi tvrtkama koje više neće gubiti na konverzijama.

“Uvođenjem eura sasvim sigurno će se znatno smanjiti interes za pružanje mjenjačkih usluga te će se ovom djelatnošću nastaviti baviti manji dio od postojećeg broja aktivnih ovlaštenih mjenjača. Naša je ocjena da će se mjenjačkim poslovima nakon uvođenja eura baviti do 150 ovlaštenih mjenjača te da će uslugu zamjene valuta pružati uglavnom trgovačka društva koja upravljaju hotelima, kao dio ukupne usluge koju pružaju svojim gostima, te manji broj pravnih osoba koje će svoj poslovni interes pronaći u trgovanju gotovim novcem preostalih tridesetak stranih valuta kojima se trguje na hrvatskom tržištu stranih sredstava plaćanja”,  – rekla nam je u nedavnom intervju zamjenica guvernera Sandra Švaljek.




Gotovo sav promet se svodi na euro

Pravne osobe i obrti ne smiju obavljati mjenjačke poslove bez odobrenja Hrvatske narodne banke te bez upisa djelatnosti mjenjačkih poslova u odgovarajući registar.

Prema podacima o prometu koji su ovlašteni mjenjači ostvarili pri trgovanju s fizičkim osobama, jer s pravnim i ne smiju trgovati,  u razdoblju od siječnja do prosinca 2021. godine, udio eura u ukupnom prometu (otkup i prodaja) iznosio je oko 86%. Druga valuta po zastupljenosti u ukupnom prometu  u istom razdoblju je američki dolar, s udjelom od oko 6%, dok je treća valuta švicarski franak s udjelom od oko 5%. Najveći promet vezan uz otkup odnosno prodaju stranog gotovog novca ovlašteni mjenjači ostvaruju tijekom srpnja i kolovoza.

Prema podacima iz 2019. godine od godišnjeg prometa mjenjačnica u visini od 30 milijardi kuna, više od 26 milijardi se je odnosilo na promet eurima, otkup ili prodaja.


 

 

 

Pročitajte još