PROGNOZE MMF-a Hrvatski BDP će rasti dvostruko brže od prosjeka eurozone

Međunarodni monetarni fond snizio je za 0,6 postotnih bodova prognozu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini, sa siječanjskih 3,4 posto na sada prognoziranih 2,8 posto. Ističe da su oporavak u eurozoni i ostalim razvijenim gospodarstvima omele inflacija i financijski rizici. Pa stoga je i prognoza rasta gospodarstva eurozone predviđena na svega 0,8 posto, dok je prognoza za hrvatsko gospodarstvo prepolovljena, sa 3,5 na 1,7 posto, ali što je ipak više od prosjeka eurozone.

MMF upozorava na rizik financijskog sektora

U idućoj godini rast svjetskog gospodarstva bi trebao neznatno ubrzati, na tri posto te takav ostati tijekom sljedećih pet godina, prognozira MMF.

Ipak, ako se poveća rizik u financijskom sektoru, rast bi mogao biti i manji. Inflacija bi se u ovoj godini na svjetskoj razini trebala spustiti na 7 posto, s 8,7 posto u 2022. godini, zahvaljujući padu cijena hrane i energije.




U eurozoni inflacija bi trebala ove godine biti 5,3 posto. U Hrvatskoj se pak prognozira na razini od  7,4 posto, odnosno 2,1 postotni bod više od prosjeka eurozone. U sljedećoj godini taj se jaz smanjuje te se očekuje  da će stopa inflacija u Hrvatskoj iznositi 3,6 posto, a u eurozoni 2,9 posto.

Eurozona će uz Veliku Britaniju biti najviše pogođena usporavanjem aktivnosti, ocjena je MMF-a. Gospodarstvo u eurozoni bi prema MMF-ovoj prognozi ove godine moglo porasti za 0,8 posto, što je za 0,2 postotna boda više od prognoza u siječnju. U 2022. godini rast je bio 3,5 posto.

Najviše će rasti Irska i Malta

U 2024. godini aktivnost bi trebale blago ubrzati, na 1,4 posto, ali što je ipak za 0,2 postotna boda slabije od prethodne prognoze.




Njemački BDP bi se ove godine mogao smanjiti za 0,1 posto, dok bi se u 2024. godini moglo oporaviti, uz prognoziranu stopu rasta od 1,1 posto, ali opet za 0,4 postotna boda manje u odnosu na prognoze od početka godine.

Najsnažniji bi rast među vodećim gospodarstvima eurozone u ovoj godini trebala bi zabilježiti Španjolska, za 1,5 posto te 2 posto u 2024. godini.

Hrvatsko gospodarstvo će prema prognozi MMF-a ove godine rasti samo 1,7 posto, upola manje od prognoza u listopadu, kada su nam predviđali rast od 3,5 posto.


No, ipak bolje od prosjeka eurozone i ujedno među članicama eurozone čija gospodarstva najbrže rastu. Najveće stope rasta očekuju se u Irskoj, visokih 5,6 posto,  na Malti, 3,5 posto,  u Grčkoj, 2,6 posto, na Cipru, 2,5 posto, Rumunjskoj 2,4 posto…

Slovenija će biti slabija od Hrvatske

Gospodarstvo susjedne nam Slovenije u ovoj bi godini, prema prognozi Fonda, trebalo rasti nešto slabije nego hrvatsko, po stopi od 1,6 posto.

Za sljedeću godinu MMF nam predviđa rast od 2,3 posto što je opet u nizu zemalja s većim stopama rasta, ali i više od prosjeka eurozone, gdje se predviđa rast od spomenutih 1,4 posto. Slovensko gospodarstvo bi sljedeće godine trebalo rasti po stopi od 2,1 posto, ali zato mađarsko po stopi od 3,2 posto, rumunjsko 3,7 posto, bugarsko 3,5 posto…

Spomenimo i da prema novim projekcijama središnje banke, hrvatski je BDP u prvom ovogodišnjem tromjesečju porastao 2,2 posto na godišnjoj razini, a u odnosu na posljednje lanjsko tromjesečje rast je bio 0,7 posto.

Pročitajte još