NumuzmatikaNET SAVJETUJE: Evo koje kovanice kuna treba čuvati, mogle bi biti vrijedne

Kune odlaze, euri dolaze, sa svakim novim danom promjena službene valute plaćanja u Hrvatskoj sve nam je vidljivija. Obvezno je dvostruko iskazivanje cijena pa eure vidimo na računima, u trgovinama i na platnim listama.

Za pet do deset godina rast će potražnja za kunama

Do kraja godine nemali broj obitelji mogao bi jednu kišnu subotu posvetiti pretraživanju svih džepova, torbi, pretinaca, starih novčanika, dječjih kasica – prasica i zaboravljenih ladica u potrazi za zaostalim kovanicama kuna kako bi ih potrošili dok je kuna još uvijek službeno sredstvo plaćanja ili zamijenili za eure. Ili pak sačuvali kao dio kolekcije kovanica hrvatskih kuna.

Kovanice kuna za razliku od novčanica kuna neće se zauvijek mogući promijeniti u eure nego svega tri godine nakon konverzije, odnosno do 31.prosinca 2025. godine.
Numizmatičar Zlatko Višćević tumači da bi interes građana za kovanicama kune mogao porasti nekoliko godina nakon uvođenja eura, a osobito nakon pet ili deset godina.

“U numizmatici je često prisutan psihološki moment, kad nečeg ima – nitko neće, kad nema – svi hoće. Tako će biti i u ovom slučaju, pravi interes kolekcionara za kunama i lipama će nastati tek nakon što već nekoliko godina budemo koristili euro i kad kod ljudi proradi nostalgija”,  tumači Viščević na osnovu dugogodišnjeg iskustva u numizmatici.

30 godina kune

Na portalu NumizmatikaNET,  Viščević je detaljno pobrojao sve kovanice kuna i lipa koje je Hrvatska narodna banka izdala tijekom posljednjih 29 godina uključujući i prigodna izdanja, a među njima posebno je istaknuo rjeđe primjerke za koje ističe da bi ih građani trebali sačuvati naiđu li na njih tijekom skupljanja kovanica kako bi ih zamijenili za eure.
“Jedan dio kolekcionara do sada nije previše pažnje posvećivao kunama i lipama, jer su one bile tu, načelno dostupne, pa se oko njih nije trebalo previše truditi. Međutim, kako kune i lipe odlaze, a euro dolazi osjeća se lagano povećana potražnja za kunama i lipama određenih godina”,  ističe Viščević.

Numizmatičar objašnjava kako su neka godišta nekih apoena kovanica rjeđa i teže se nalaze u opticaju.

Kovanice kuna i lipa izdavane su s hrvatskim i latinskim natpisom, a kako je na prvim kovanicama puštenim u opticaj 1994. godine bila ispisana 1993. godina, riječ je o ukupno 30 godišta hrvatskih kovanica kune. Manje je kovanica izdano u neparnim godinama i rjeđe su one s latinskom natpisima.


Zanimljive kovanice od jedne i dvije lipe

Kovanicu od jedne lipe najčešće niti ne primjećujemo, u trgovinama se ne trude vraćati je, niti se mi trudimo tražiti je, no kovanica od jedne lipe 2021. godine izdana je u samo 6 tisuća primjeraka (1993 izdano je gotovo 58 milijuna kovanica od jedne lipe) pa bi mogla biti tražena za kompletiranje kolekcionarskih zbirki.

Kako ističe Viščević na NumizmatinaNET portalu teže je pronaći i kovanice od jedne i dvije lipe izdane 2019 godine jer ih je malo pušteno u opticaj. Najrjeđe izdanje kovanice od dvije lipe je ono iz 2021. godine kada ih je izdano svega 4 tisuće primjeraka. Kovanice od pet lipa nije teško pronaći, međutim, kako ističe Viščević te su kovanice presvučene mesingom i zato vrlo brzo oksidiraju i teško je pronaći očuvana izdanja, posebno starijih godišta.

Prigodno izdanje kovanice od 5 lipa koje vrijedi sačuvati je ono posvećeno Olimpijskim igrama u Atlanti. Kovanice od 20 lipa lakše je naći, a prigodno izdanje koje valja sačuvati je FAO. Nisu rijetke niti kovanice od 50 lipa, a među njima teže se pronalaze godišta 1997., 1999. i 2021., a vrijedi sačuvati i prigodno izdanje Europsko nogometno prvenstvo.

Hit su kovanice Pelješki most od 25 kuna

Kovanica od jedne kune, tumači Viščević ima leguru koja se relativno brzo istroši pa je problem pronaći starija godišta u savršenom stanju, a teže se pronalazi godište 2003. S hrvatskim natpisom te 2000. i 2002. s latinskim natpisom. Kod inače čestih kovanica od pet kuna teže je pronaći one izdane 2006. godine pa Viščević savjetuje njezino čuvanje.

Numizmatičko je tržište najbolje opskrbljeno s kovanicama od 25 kuna, izuzevši naravno posljednju, onu s motivom Pelješkog mosta, a nešto su rjeđa izdanja iz 2010. i 2017. godine. U oglasima na internetu kovanica Pelješki most nudi se po cijeni od 300 do čak 900 kuna, no oglasnici potvrđuju Viščevićevića jer se mogu naći i oni oglasi u kojima se u zamjenu za kovanicu Pelješki most traže upravo kovanice od 25 kuna iz 2010. i 2017. godine i to bez dodatne naknade kako bi se kompletirale kolekcionarske zbirke.

 

 

Pročitajte još