I DALJE DVOZNAMENKASTA INFLACIJA U veljači hrana skuplja za 17,1 posto, a cijena šalice kave u prosjeku pala za jedan cent

Prema objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku inflacija je u veljači iznosila 12 posto, nešto više od prvih procjena. Inflacija je oslabjela treći mjesec zaredom, a najviše su poskupjele cijene u restoranima i hotelima u odnosu na prethodnu veljaču, a prijevoza u odnosu na siječanj.

Stopa inflacije u veljači 12 posto

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u veljači 2023. u odnosu na veljaču 2022. u prosjeku su bile više za 12 posto, dok su u odnosu na siječanj 2023. (na mjesečnoj razini) u prosjeku bile više za 0,2 posto.

U statistici cijena koju je krajem prošle godine počeo objavljivati DZS u kunama i eurima, vidljiva je stabilizacija cijena u veljači, porast cijena nekih proizvoda je neznatan, a ima i proizvoda kojima su cijene bile manje u odnosu na siječanj.




Primjerice, primjetan je rast cijena hrane u restoranima, ali za svega nekoliko centi, dok je pak prosječna cijena espressa pala za 1 cent. Rasle su i cijene usluga kao što su kino ulaznice ili pranje auta.

U trgovinama od većih porasta cijena, vidljiv je rast cijene rajčice, za 30 centi, isto kao i kukuruznih pahuljica te paprike za skoro 1 euro, bijelog šećera i mortadele za oko 20 centi… S druge strane, za oko 30 centi pala je prosječna cijena tvrdog sira, za 15 centi ulja, 10 centi putra, čajne kobasice oko 50 centi, pala je i cijena mesa, osim junetine, mali pad za koji cent imali su i pojedini pekarski proizvodi… Vidljiv je i lagan pad cijena proizvoda za osobnu higijenu.

Hrana u restoranima skuplja za 18,5 posto

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini, najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama Restorani i hoteli, za 18,5% (doprinos porastu od +0,93 postotna boda), Hrana i bezalkoholna pića, za 17,1% (+4,54 postotna boda), Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 15,5% (+2,63 postotna boda) itd.




Na mjesečnoj razini, najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama Prijevoz, za 0,8% (doprinos porastu od +0,11 postotnih bodova), Odjeća i obuća, za 0,6% (+0,04 postotna boda), Restorani i hoteli, za 0,4% (+0,02 postotna boda), Hrana i bezalkoholna pića, Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva te Rekreacija i kultura, po svakoj skupini za 0,2%.

Prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima)na godišnjoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama Hrana, piće i duhan, za 15,2%, Energija, za 13,3%, Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 10,4%, te Usluge, za 8,9%, dok na rast na mjesečnoj razini najviše utjecao rast cijene energije, za 0,7 posto.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, u veljači 2023. u odnosu na veljaču 2022. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 11,7%, dok su u odnosu na siječanj 2023. (na mjesečnoj razini) u prosjeku više za 0,3%.


 

Pročitajte još