NAJVEĆA NOVČANICA EURA Apoen od 500 eura zovu i Binladenica, a milijun eura u toj novčanici teško je samo 2,2 kilograma

Prošlogodišnji izlet s obitelji s novčanicom od 500 eura u Pariz završio je vraćanjem te iste novčanice u Zagreb, a troškovi u Parizu pokriveni su karticom, prepričava nam jedan tata. Novčanicu od 500 eura nije primio ni hotel niti jedan trgovački centar. Promijenit se je mogla u samo jednoj banci u Parizu, vjerojatno središnjoj, no šteta gubiti vrijeme…

Zakonito sredstvo plaćanja, ali…

Slična situacija je i u drugim zemljama EU, pa stoga niti bi nas trebalo čuditi ako novčanicu od 500 eura i domaći trgovci odbijaju.

“Ne prihvaćamo novčanice od 500 eura”, natpis je na Lukoilovoj benzinskoj crpki u Hrvatskoj.
Na raspravu o tome smije li se to ili ne na Twitteru, oglasila se je zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek koja je odgovorila da bi trgovci trebali prihvaćati sve apoene eura pri plaćanju gotovim novcem. No u praksi postoje ‘objektivne okolnosti koje uvjetuju odstupanje od navedenoga, a to se odnosi i na prihvaćanje većih apoena’, napisala je. Jer to su samo preporuke, što za trgovce ne znači da ju moraju ispunjavati.

U službenoj izjavi HNB-a kaže se da euronovčanice, a među njima i novčanica od 500 eura, služe kao zakonsko sredstvo plaćanja, stoga će se moći upotrebljavati za plaćanje i pohranu vrijednosti.

Milijun eura stane u malu torbu

Banke su kod nas novčanicu od 500 eura primale i prije uvođenja eura, pa se stoga tamo i lako mogu sada ‘razbiti’ na manje apoene.
Tiskanje novčanice od 500 eura obustavljeno je zbog učestalog korištenja te novčanice kod kriminalaca, a zbog čega je i popularno nazvana Binladenicom. Zbog svoje praktičnosti na široko je korištena u svrhu pranja novca, izbjegavanju oporezivanja i financiranju terorizma.

Jer je primjerice milijun eura u novčanicama od 500 eura težio samo 2,2 kilograma i bez problema stao i u manju torbu. Isti taj iznos u novčanicama od 100 eura šest puta je teži i traži veći kofer za transport. Za uvođenjem novčanice od 500 eura najviše je težila Njemačka, a i najteže se pomirila s njezinim micanjem.

Kada se je euro uvodio, Njemačka je željela novčanicu koja će biti najbliži ekvivalent njihovoj voljenoj novčanici od tisuću maraka.


Upravo je to bila novčanica od 500 eura. Bolno je za njih bilo i ukidanje te novčanice.

Nijemce podsjeća na voljenih 1000 maraka

Zato je zajedno s Austrijom dobila izuzeće od još nekoliko mjeseci za povlačenje novčanice iz optjecaja. Odnosno, u 17 članica središnje banke su je prestale koristiti početkom siječnja 2019. godine, a njemačka i austrijska središnja banka 27. travnja, koji se tumači i kao zadnji dan te novčanice u optjecaju.

Njemačka je zemlja čiji građani vole gotovinu, pa je za veće kupovine lakše bilo plaćati jednom novčanica od 500 eura, što su mnogi anketirani Nijemci uz razočarenje zbog ukidanja tada i priznali.

U Njemačkoj je ukidanje te novčanice dovelo i do velikih rasprava, pa je tako tadašnji prvi čovjek Bundesbanke Jens Weidmann tvrdio da ukidanje te novčanice neće mnogo pomoći u borbi protiv kriminala, ali  da će naštetiti povjerenju u jedinstvenu valutu. Mnogi su kritičari tada i isticali  da će povlačenje te novčanice bankama otežati i poskupjeti fizičko čuvanje velike količine novca.

Samo 304 milijuna komada novčanica od 500 eura

U studenom 2022. godine u optjecaju je bilo svega 1 posto novčanica od 500 eura, odnosno samo 304 milijuna komada. Ukidanje te novčanice nije pokazalo nikakav velik gubitak, niti je kasnije doveo do većih rasprava, no je li smanjio kriminal, istraživanja nisu napravljena, ali ona od prije pokazala jesu da je ta novčanica bila omiljena na crnom tržištu.

Istraživanja od prije nekoliko godina su pokazala da je optjecaj novčanice od 500 eura porastao od financijske krize. Drugo istraživanje pokazalo je da gotovina financira 55% do 60% ukupnog prihoda od ilegalnih radnji – trgovinu drogom, krivotvorenom robom, trgovinom ljudima, naftom, divljači, drvom i ribom.

Europska komisija istražila je vezu između 500 eura i kriminala, dok je Europski ured za borbu protiv prijevara također u prošlom desetljeću izrazio zabrinutost zbog novčanice od 500 eura koja se koristila u lažnim aktivnostima.

Nakon terorističkih napada koji su se dogodili u Parizu u studenom 2015. godine, Europska unija suzbila je sva sredstva plaćanja koja su se mogla koristiti za financiranje terorističkih aktivnosti. Vlada Velike Britanije, koja iako je bila izvan eurozone, još je 2010. godine zabranila mjenjačnicama da prodaju 500 eura, uglavnom kao rezultat nalaza Agencije za teški organizirani kriminal koja je ukazala na to da je 90% bilješki pronađeno u kriminalnim aktivnostima.

 

 

Pročitajte još