OTKOVALA HRVATSKA KOVNICA NOVCA Pogledajte najmanju kovanicu na svijetu, u zlatnom setu s kovanicom Višnjan košta čak 3069 eura

Najnoviji zlatnik Hum, otkovan u Hrvatskoj kovnici novca  izazvao je posebnu pozornost javnosti. Najmanja je kovanica na svijetu, promjera ni dva milimetra ima motiv najmanjeg grada na svijetu. Zlatnik je promjera 1,99 milimetara i težine svega 0,05 grama!

Rasprodan je zlatni set

Dolazi u numizmatičkom kompletu sa zlatnikom od jedne unce zlata koji na sebi nosi motiv Zvjezdarnice Višnjan, koja je na trećem mjestu u svijetu po broju objavljenih asistencija u određivanju kretanja malih nebeskih tijela.




Numizmatički komplet izdaje se u seriji od svega 199 komada i radi se o posljednjim zlatnicima s apoenom kune. Zlatnik Hum nosi apoen od jedne kune a zlatnik Višnjan apoen od 1000 kuna. Iako mu je cijena paprena i iznosi čak 3069 eura set je već rasprodan, stoji na službenoj stranici Hrvatske kovnice novca.

Posebna je pažnja pridana ekskluzivnoj ambalaži u kojoj je smješten ovaj posebni set. Kutiju osvjetljavaju LED svjetla, dajući dojam noćnog zvjezdanog neba koje osvjetljava zlatnike. S kovanicama dolaze i rukavice te povećalo pomoću kojeg se gleda najmanja kovanica. Ambalažu potpisuje nagrađivani hrvatski studio Design Bureau .




Kako je nastala najmanja kovanica  

Kako bi se otkovala najmanja kovanica na svijetu, svi koraci u procesu izrade morali su biti prilagođeni. Sve kreće razvojem prikaza na samoj kovanici tako da je kovnica u suradnji s umjetnicom, kiparicom Anom Divković, izradila prikaz koji je dovoljno detaljan za prikaz cijelog grada na 1,99 mm, a opet tehnički izvediv, pojašnjavaju u Hrvatskoj kovnici novca.


“Za idejno rješenje male kovanice pošla sam od reduciranja motiva gotovo na znak, čitljiv na prvi pogled. Motiv kvake ulaznih vrata u sam grad Hum u obliku je glave autohtonog istarskog goveda boškarina. Na drugu stranu usudila sam se staviti cijeli gradić kako bih pokazala koliko je malen. Oslonila sam se na iznimnu vještinu majstora iz kovnice, znajući da je Hrvatska mala zemlja jako sposobnih ljudi”, pojasnila je Ana Divković, autorica kovanice Hum:

Posebnom obradom čelika dobiven je najmanji alat za najmanju kovanicu na svijetu. Prikaz je ugraviran najmodernijim laserom tvrtke Acsys, Femto laserom, i njihovom tehnologijom pulsnog formiranja dok je kovanje najmanje kovanice na svijetu odrađeno modernom i automatiziranom prešom Sack & Kiesselbach. Također, u slučaju materijala za kovanje, osmišljen je potpuno nov pristup izradi istoga.

Kod takvih dimenzija malo je prostora za tečenje materijala, te se prilagodbom same pločice za kovanje uspjelo dobiti kvalitetno popunjavanje praznina alata i tako dobiti konačni otisak. Konačno, kovanice su izrađene jedna po jedna, gdje je svaka, nakon kovanja, podvrgnuta kontroli kvalitete otiska na mikroskopu.

“Najveći izazovi na kovanici zapravo su oni oku nevidljivi, odsjaji rubova kuća i obrisi mišića boškarina na naličju kovanice, koji se u modeliranju više osjete nego vide, dok je najzahtjevniji od svih zadataka bio sakriti mali teleskop u prozor zvjezdarnice. Kako nisu sve zvijezde uvijek vidljive prostom oku, tako ni teleskop u prozoru zvjezdarnice možda nije odmah lako uočljiv, ali je ipak prisutan”, pojasnio je Nikola Vudrag, autor kovanice Zvjezdarnica Višnjan:

Otkovali 405 milijuna komada eurokovanica

Hrvatska kovnica novca zbog uvođenja eura mora proizvesti ukupno 650 milijuna kovanica, a do sada je uspjela otkovati čak 405 milijuna kovanica eura radeći u tri smjene.

„U jednoj minuti iz strojeva izađe oko četiri tisuće hrvatskih eurokovanica. U malo više od pet mjeseci prošle godine, u Hrvatskoj kovnici novca iskovati su čak 405 milijuna kovanica. Radilo se u tri smjene, 24 sata dnevno“, rekao je u za HTV-a Roman Husta, direktor proizvodnje u Hrvatskoj kovnici novca te pojasnio da će tijekom ove godine kovati četiri do 4500 kovanica u minuti.

Ove je godine u planu iskovati još oko 200 milijuna eurokovanica kako bi se dosegnula planirana količina potrebna za cjelokupnu zamjenu kuna u eure.

Hrvatska kovnica novca ušla je u uski europski krug od samo 17 akreditiranih za proizvodnju eurokovanica pa je otvorena mogućnost da se u budućnosti javljaju i na natječaje za kovanice koje raspisuju druge članice Europske unije.

Pročitajte još