GDJE JE EUROPSKO ZLATO? Članice eurozone 505 tona zajedničkog zlata čuvaju u trezorima 5 gradova! Evo u kojima

Europska središnja banka (ECB) u na kraju je 2022. godine imala 504,77 tona zlata koje predstavlja zajedničku monetarnu rezervu članica eurozone. Pridružujući se toj skupini 1. siječnja 2023. Hrvatska je u zlatne rezerve dodala 1,75 tona zlata u vrijednosti od 96 milijuna eura, što je 15 posto ukupnog iznosa rezervi koje je Hrvatska morala uplatiti ECB-u. Ostatak je uplaćen u dolarima.

HNB morao kupiti 1,75 tona zlata

Hrvatska narodna banka morala je zlato kupiti na svjetskom tržišnu jer posljednjih 20 godina ne drži vlastite zlatne rezerve.

Članice eurozone mogu, a mnoge to i čine uz zlato koje su alocirale ECB-u stvarati i čuvati vlastite zlatne rezerve. Međutim, vlastite rezerve članica eurozone, pa tako i zlato dio su Eurosistema i Europska središnja banka mora odobriti korištenje tih rezervi svakoj članici.




Europska centralna banka zlato čuva u trezorima u Londonu, Parizu, Lisabonu, New Yorku i Rimu, no ne otkriva koliko zlata drži u kojem trezoru, a ono je baš u tim gradovima zato što je tamo bilo kada je ECB osnovana, a skupo je premještati ga.

Tone zlata čuvaju se u obliku zlatnih poluga, a kako to izgleda javnost je mogla uživo vidjeti na proljeće 2022. u Lisabonu  kada je portugalska središnja banka otvorila svoje trezore o čemu je izvijestio Reuters. Zlato se zapravo nalazi u mjestu Carregado, nedaleko od Lisabona, a u njemu Portugal u dio rezervi eurozone drži 45 posto vlastitih zlatnih rezervi, dok većinu od ostalih 55 posto drži u londonskom trezoru engleske centralne banke (Bank of England). Reuters je izvijestio kako jedna zlatna poluga pospremljena u portugalskom trezoru teži 12 kilograma. Portugal je među 20 zemalja s najvećim zlatnim rezervama u svijetu i one čine 10 posto bruto domaćeg proizvoda.

Njemačka ima 3,35 tisuća tona zlata

Zlatom su pojedinačno među članicama Eurozone najbogatije Njemačka sa 3,35 tisuća tona zlata, potom Italija sa 2,45 tisuća tona i Francuska sa 2,43 tisuće tona zlata u svojim rezervama. Sve tri velike osnivačice EU zajedno imaju tek nešto više zlata od SAD-a čije su zlatne rezerve teške 8,13 tisuća tona. Međunarodni monetarni fond (IMF) prema podacima Investopedie ima više zlata od Italije, ali manje od Njemačke.




Njemačka, zlatom najbogatija članica eurozone dugi je niz godina najveći dio svojeg zlata držala u zgradi Federalnih rezervi u New Yorku inače, najvećem svjetskom trezoru za čuvanje zlata, no od 2013. godine počeli su seliti zlato u trezor u Frankfurtu s ciljem da polovica ukupnog njemačkog zlata bude smještena u Njemačkoj.

Italija svoje zlato čuva pretežno u trezoru u Rimu i New Yorku, a manje količine u Londonu i Švicarskoj čiji se glavni trezor za čuvanje zlata nalazi u glavnom gradu Bernu.

Francuzi pak sve svoje zlatne rezerve drže u trezoru u Parizu gdje ih je iz drugih trezora preselila između 2013. i 2016. godine lansirajući plan prema kojem bi Pariz trebao postati centralnim mjestom za trgovanje zlatom. Pariški trezor za zlato zove se La Souterraine i nalazi se 27 metara ispod zemlje. Od ostalih članica eurozone pojedinačno najviše monetarnih rezervi u zlatu ima Nizozemska, 612 tona.


 

Pročitajte još