IZAZOVI PRELASKA NA EURO: Naučite kako prepoznati prave eure, nađeno je čak milijardu lažnih novčanica

Uvođenje eura u platni sustav nove članice eurozone izvrsna je prilika za plasman krivotvorenog novca građanima koji se na njega tek trebaju naviknuti.

Najviše krivotvorenih eura u Italiji

Tijekom dva desetljeća koliko je euro službena valuta europske monetarne unije pronađeno je i zaplijenjeno oko milijardu eura vrijednih krivotvorenih novčanica i kovanica, a gotovo četvrtina te vrijednosti (233 milijuna eura) zaplijenjena je 2020. godine u Italiji, tri godine nakon što je Europol počeo istraživati organizaciju koja je, ispostavilo se povezana s talijanskom kriminalnom mrežom Camorra puna dva desetljeća krivotvorila eure.

Ususret zamjeni kune eurom Ministarstvo unutarnjih poslova građane upozorava da ne nasjedaju na ponudu za promjenom novca izvan sustava banaka, Fine ili poslovnica Hrvatske pošte, a Hrvatska narodna banka naglašava da krivotvorine nemaju vrijednost, odnosno HNB ne nadoknađuje štetu za krivotvoreni novac, stoga treba biti posebno oprezan i imati na umu da je svjesno prosljeđivanje krivotvorene novčanice kazneno djelo.
Prema podacima Europola kvalitetne krivotvorine eura do sada su pronalazili u platnim sustavima Austrije, Belgije, Francuske, Njemačke, Grčke, Italije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Španjolske, a krivotvoriteljima su najpopularnije novčanice od 20 i 50 eura.

Zbog krivotvorenja novčanica od 500 eura ukinuta

Izrazito popularna za krivotvorenje je i novčanica od 500 eura koja se prestala tiskati u travnju 2019. godine i polako se povlači iz opticaja, no još uvijek ih je u eurozoni tijekom listopada 2022. bilo 308 milijuna komada, četiri milijuna komada manje nego mjesec ranije.

U opticaju je najviše novčanica od 50 eura koje su u listopadu činile 49 posto svih apoena eura, dok su novčanice od 20 eura činile 16,2 posto ukupnog papirnatog novca eurozone. Novčanice od 100 eura držale su 13,4 posto udjela u ukupnom broju novčanica, ne od 200 eura 3 posto, od 10 eura 10,1 posto i od pet eura 7,2 posto.
Novčanice eura inače imaju vrlo visoku zaštitu od krivotvorenja i više je načina na koji se može uočiti krivotvorina. Novčanice eura tiskaju se na papiru sačinjenom od 100 posto pamučnih vlakana pa su pod prstima šuškave, elastične, čvrste, hrapave, dugotrajne i vrlo otporne na savijanje. Prijeđe li se prstom po novčanici može se osjetiti reljefni tisak, odnosno ispupčenja kratkih linija duž lijevog i desnog ruba novčanice.

Vodeni znak, zaštitna nit i hologram

Pogleda li se u novčanicu okrenutu prema svjetlu na pravim euronovčanicama vidi se vodeni znak, zaštitna nit, prozor s portretom grčke božice Europe i prozirna brojka. Nagne li se novčanica trebalo bi uočiti mijenjanje motiva u hologramu i promjenu boje na oznakama njezine vrijednosti.

Na svakoj novčanici eura otisnuta su sva ista serijska broja, jedan je na gornjem  dijelu novčanice, a drugi na donjem dijelu.


Važno je naglasiti da su trenutačno u opticaju dvije serije euronovčanica, prva serija koja se tiskala do travnja 2019. i polako se povlači iz opticaja te nova serija koja se zove Europa i koja se u opticaj pušta od 2013. godine kada je zamijenjena novčanica od 5 eura, potom od 10 eura u rujnu 2014., da bi nova novčanica od 20 eura stigla u studenom 2015. godine, a ona od 50 eura u travnju 2017. godine. Nove novčanice od 100 i 200 eura najmlađe su i u opticaju su od svibnja 2019. godine i s njima su se i građani Hrvatske najrjeđe imali priliku susretati.

Karakteristike pravih novčanica eura

Prva serija: 5,10 i 20 eura

– imaju vidljivu traku zlatne boje
– kad se novčanica nagne na vidi se oznaka apoena i simbol €.
– sjajna traka na novčanici pri zakretanju mijenja boju iz zlatne u srebrnu i obrnuto

Prva serija:  50, 100, 200, i 500 eura 
– na naličju imaju veliku oznaku apoena koja prilikom naginjanja novčanice mijenja boju iz ljubičaste u maslinasto zelenu ili smeđu.

Nova serija Europa
– sve novčanice imaju smaragdnu brojku u donjem lijevom kutu lica novčanice i kada se ona naginje svjetlost se miče gore, dolje po brojci, a ona mijenja boju iz smaragdno zelen u tamno plavu.
– na smaragdnoj brojci novčanica od 100 i 200 eura prilikom naginjanja vide se simboli €, te efekt sjaja koji se kreće odozgo prema dolje i obratno.
– sve novčanice imaju hologram portret grčke božice Europe koji se nalazi na vrhu okomite trake na lijevoj strani lica novčanice. Pogleda li se u novčanicu okrenutu prema svijetlu prozor na hologramu postaje proziran i na njemu se na obje strane novčanice prikazuje Europin portret.
– Novčanice od 100 i 200 eura imaju na vrhu trake koja je srebrnasta dodatno obilježje, a riječ je o hologramu sa satelitima. Kada se te novčanice naginju vidljivi su  simboli  € koji kruže oko brojke i postaju jasniji kada se novčanice osvijetle.

 

 

 

 

 

Pročitajte još