DOBRE VIJESTI IZ EUROZONE Potrošači su bolje raspoloženi, ali ipak nema naznake brzog usporavanja inflacije

Prema preliminarnim podacima Europske komisije, anketni pokazatelj raspoloženja potrošača u europodručju poboljšao se je i u siječnju, četvrti mjesec zaredom. Prema preliminarnim podacima S&P Globala, kompozitni PMI pokazatelj gospodarskih aktivnosti u europodručju porastao je u siječnju za 0,9 bodova, pokazatelj prerađivačkih aktivnosti poboljšao se za jedan bod,  a pokazatelj uslužnih aktivnosti za 0,9 bodova.

PMI indeksi porasli

Anketni pokazatelj raspoloženja došao je na najveću razinu u gotovo godinu dana. Povećan je za 1,1 bodova i sada je na 20,9 bodova.

Trend poboljšanja potrošačkog sentimenta u skladu je s očekivanim gospodarskim razvojem (blaga recesija, usporavanje rasta opće inflacije). U istom smjeru djeluju povoljna kretanja na tržištu rada, navode analitičari RBA, što posljedično utječe na poboljšanje financijskih očekivanja.




Prema preliminarnim podacima S&P Globala, kompozitni PMI pokazatelj gospodarskih aktivnosti u europodručju porastao je u siječnju na 50,2 bodova (+0,9 bodova mjesečno) te se tako vratio u područje koje više ne signalizira kontrakciju, prvi put od lipnja 2022. godine.

Pokazatelj prerađivačkih aktivnosti poboljšao se za jedan bod, na 48,8 bodova, dok je pokazatelj uslužnih aktivnosti poskočio na 50,7 bodova (u odnosu na 49,8 u prosincu). Stoga je pokazatelj nastavio upućivati na kontrakciju aktivnosti u prerađivačkom sektoru sedmi mjesec zaredom. Izvješće S&P Global-a također sugerira, kažu u RBA, da bi usporavanje gospodarskih aktivnosti trebalo biti znatno blaže nego što se to očekivalo prijašnjih mjeseci.

Usporavanje inflacije bit će iznimno sporo

S obzirom na to da učinak stezanja monetarne politike nije potpun u gospodarstvu i pokazatelje treba uzeti  s oprezom. Dodatno, izgledno je da će usporavanje opće inflacije biti iznimno sporo, dok su temeljni inflatorni pritisci i dalje visoki.




Prema izvješću, inflacija inputa u proizvodnji popravila se je zahvaljujući poboljšanju učinkovitosti opskrbnih lanaca, dok je inflacija prodajnih cijena roba i usluga blago porasla, odražavajući još uvijek prelijevanje viših troškova prema kraju opskrbnog lanca i na potrošače, kao i pritisak na povećanje plaća. U skladu s pritiskom na rast plaća, komponente zapošljavanja u anketama o industriji i uslugama ne signaliziraju popuštanje otpornosti na tržištu rada. Kompozitni PMI pokazatelji za dva najveća europska gospodarstva, njemačko i francusko, zadržali su se blago ispod granične vrijednosti od 50.

Prema objavi agencije Growth from Knowledge (GfK), u veljači se predviđa nastavak poboljšanja raspoloženja potrošača u Njemačkoj četvrti mjesec zaredom premda će se pokazatelj zadržati duboko u negativnom području. Poboljšanje na najveću razinu od kolovoza 2022. i oprezan oporavak potrošačkog sentimenta zrcale poboljšanje ekonomskih i dohodovnih očekivanja. Tome je ponajviše pridonijelo usporavanje rasta energetskih troškova i uvedene fiskalne mjere za pomoć kućanstvima. I njemački potrošači vjeruju kako je sve izglednije da će gospodarstvo uspjeti prevladati potencijalnu recesiju i zamjetnije usporavanje gospodarstva.

U SAD-u, iako je zabilježeno poboljšanje, PMI pokazatelji također su zadržani ispod granične vrijednosti od 50 (PMI prerađivačkih aktivnosti na 46,8, a PMI uslužnih aktivnosti na 46,6).


Pročitajte još