TEČAJ NOVE VALUTE U eurozoni plaćamo vlastitom valutom, ali koliko nam 20 eura vrijedi u Bosni i Hercegovini, Srbiji ili Mađarskoj?

Ljudi koji putuju bilo zbog posla ili razonode te oni koji  vole kupovati na stranim internetskim portalima u tuđim valutama već su poput pjesmice napamet usvojili da je za jedan dolar u proteklih 20 godina bilo potrebno izdvojiti između 4,9 kuna (2008.) pa sve do 7,8 kuna (2002.), odnosno između dolar se kupovao za pet, šest, sedam ili blizu osam kuna.

Britanska funta bila bi nam skupa kad bi za nju morali izdvojiti dvoznamenkasti iznos u kunama jer smo znali da inače košta između osam, devet ili deset kuna, a u posljednjih je 20 godina prema podacima HNB-a najskuplja bila 2002. kada se za jednu funtu trebalo izdvojiti 11,7 kuna.

Švicarski franak kao noćna mora

Tečaj švicarskog franka svojevrsna je kolektivna trauma mnogih hrvatskih dužnika i zato bi sjećanje na njegovo kretanje u odnosu na kunu moglo čak i teže izblijediti od sjećanja na odnose kune s drugim valutama. “Švicarac” je u posljednjih 20 godina koštao između 4,4 kune 2008. godine pa se sve do 7,5 kuna 2022. a za dužnike koji su svoje kredite vezali uz tu valutu alarmantan je bio rast vrijednosti švicarca već na 6 kuna 2011. godine.
U svijest onih koji su često putovali u susjednu Mađarsku već se ucijepilo da se za 100 kuna može dobiti pet tisuća mađarskih forinti, a putnici u Češku znali bi da stotinjak kuna predstavlja tristotinjak čeških kruna.

Stotinu bivših hrvatskih kuna vrijedilo je 95 danskih kruna ili 145 švedskih kruna, 63 rumunjska leja ili što je mnogim građanima Hrvatske puno bliskije 25 bosansko hercegovačkih konvertibilnih maraka. Za stotinu hrvatskih kuna moglo se dobiti 1529 srbijanskih dinara ili 802 makedonska denara.

Dolar i euro vrijede gotovo isto

Uvođenjem eura isprva nam se moglo učiniti da nam je obližnja trgovina postala inozemstvo, no već smo se navikli na svakodnevno plaćanje u eurima koje više ne moramo nabavljati kada putujemo u ostalih 19 članica eurozone.
Međutim, kada putujemo izvan eurozone odnos kune i drugih valuta koji smo do sada nerijetko znali i napamet više nam ništa ne znači.  Baš kao što moramo usvojiti nove vrijednosti u plaćanju eurima tako moramo usvojiti novi odnos između naše, sada europske i drugih valuta.

Dolar nam više neće biti šest ili sedam kuna kao u posljednje dvije godine, već 90 centi ili cijeli euro ili nešto više od eura  kako je bilo početkom 2022. godine.

Jedan euro ima istu vrijednost kao jedan švicarski franak, a za jednu britansku funtu trebat će nam oko 1,14 eura.


Uspoređujte konvertibilne marke i 20 eura

U susjednim nam zemljama koje nemaju euro naša nova valuta u donosu na njihove isto ponešto drugačije izgleda.

Umjesto vrijednosti od stotinjak kuna sada ćemo se morati naviknuti na pamćenje vrijednosti od 20-ak eura.

U Bosni i Hercegovini tih će 20-ak eura vrijediti 30-ak konvertibilnih maraka, u Danskoj 148 danskih kruna, u Češkoj 476,5 čeških kruna, a u Švedskoj 224 švedske krune. U Rumunjskoj 20 eura vrijedit će 97,8 leja, u Mađarskoj 7,757 mađarskih forinti, u Srbiji 2,347 srbijanskih dinara, a u Makedoniji 1, 231 makedonski denar.

Pročitajte još