10 DANA DO EURA Hrana u prosjeku skuplja 19 posto: ulje, brašno i dio voća malo pojeftinili, a kruh, peciva i krafne poskupjeli

Sardine u ulju, suncokretovo ulje, pšenično brašno, više vrsta voća, manje povrća.. zabilježilo je u studenom niže cijene na mjesečnoj razini, pokazuje računica Državnog zavoda za statistiku. Ipak, to je samo tek manji dio sniženih proizvoda.

Pšenica jeftinija, peciva skuplja

Više je onih kojima je cijena rasla, pa je tako inflacija je u studenom opet imala rast, na godišnjoj razini za 13,5 posto.

DZS treći mjesec zaredom, zbog lakšeg snalaženja s novom valutom, euro, prikazuje prosjek cijena u dvije valute na mjesečnim razinama. Većini proizvoda cijene su porasle. No, među njima nema cijene prijevoza, koje su, kako podaci o rastu potrošačkih cijena pokazuju, imale najveći mjesečni rast.




Na godišnjoj razini s cijenama opet predvodi cijena hrane.

Kod proizvoda od žitarica i kruha, najviše je poskupjela bijela riža, za 15 centi, odnosno za gotovo kunu i pol u odnosu na rujan.

Pšenično brašno pojeftinilo je za 15 lipa, odnosno za 2 centa, isto za toliko i pšenična krupica, ali je bijeli kruh od pšeničnog brašna opet poskupio, za oko 50 lipa u mjesec dana, odnosno 80 lipa od rujna. Polubijeli kruh plaćali smo u studenom 40 lipa više, a miješani oko 30 lipa više…




Skuplja su u odnosu na rujan u studenom bila i peciva, krafne, tost, tjestenina, kukuruzne pahuljice…

Svježe mlijeko poskupjelo minimalno

Svježe mlijeko skuplje je nego u rujnu bilo za 6 lipa, što iskazano u eurima nije vidljiva promjena, odnosno ne iznosi niti cent. Svježe mlijeko kao i trajno imalo je lagan pad cijena u listopadu, ali je prošli mjesec trend promijenjen.


Trajno mlijeko je u odnosu na rujan skuplje bilo za 3 lipe i koštalo 1 euro. Za cent je poskupio jogurt u čašici u odnosu na rujan, no u odnosu na listopad cijena je u eurima ista, u kunama 2 lipe manja.

Cijena jaja je porasla za 2,5 kune od rujna, ili 34 centa. Suncokretovo ulje je pojeftinilo s druge strane, za 70 lipa ili 9 centi. Maslac je nakon malog pojeftinjenja u listopadu, u studenom opet poskupio za oko 60 lipa u mjesec dana ili 8 centi.

Nakon laganog pada cijena mesa u listopadu, u studenom su cijene neke vrsta mesa opet rasle. Na mjesečnoj razini za gotovo 50 lipa ili 15 centi je bila skuplja junetina s kostima, teleća rebra za gotovo kunu, odnosno dvije u odnosu na rujan, ili 25 centi.

20.01.2022., Zagreb – Od rujna ce cijene proizvoda u trgovinama biti istaknute u kunama i u eurima, a zbog pretvorbe cijena iz kuna u eure, vecina namirnica ce poskupjeti. Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Pred Božić skuplje i meso i riba, osim sardina

U studenom je i svinjsko meso opet poskupjelo, ono s kostima za gotovo kunu i pol u odnosu na listopad, kada  je pak bilo pojeftinilo u odnosu na rujan za gotovo dvije kune. I šunka u ovitku je promijenila trend i opet bila skuplja, za gotovo kunu i pol u odnosu na listopad, odnosno za oko 20 centi. Hrenovke su nakon sniženja u listopadu, u studenom bile skuplje nego u rujnu, za oko 30 lipa ili 3 centa.

Za gotovo 3 kune ili 40 centi poskupjela je u tri mjeseca slanina, smrznuti file oslića za oko 1,20 kuna ili 16 centi, tuna u konzervi za oko 40 lipa, dok su sardine u ulju jeftinije za oko 15 lipa ili 2 centa.

Kilogram limuna je bio jeftiniji u odnosu na rujan za oko 1,30 kuna, odnosno 18 centi, naranče za čak nešto više od 3 kune ili 40 centi, banana za oko 10 lipa ili cent, dok su jabuke bile nešto skuplje, za oko 40 lipa ili 6 centi.

Od povrća, cijena suhog graha bila je veća za 1,40 kuna u odnosu na rujan, odnosno oko 20 centi, mrkvi veća za oko 80 lipa ili 11 centi, rajčici gotovo dvije kune ili 25 centi, paprici za 1,15 kuna ili 15 centi, crvenog luka manja za pet lipa ili cent, kelju manja za oko 2 kune ili gotovo 30 centi…

Za tekući deterdžent dvije kune više

Za oko 3 lipe poskupio je u odnosu na rujan šećer, što je nevidljiv iznos promjene u eurima, ali je bila manja cijena meda, napolitanki, majoneze i džema…

Za opet neprimjetan iznos u eurima, poskupjela je kava, a za jedan cent čaj u filter vrećicama..

Tekući deterdžent za pranje rublja bio je skuplji za gotovo 2 kune u odnosu na rujan, odnosno gotovo 25 centi, ali je ipak cijena bila manja, za oko 14 centi u odnosu na listopad.  I onom za pranje posuđa cijena je pala u odnosu na listopad, ali porasla od rujna.. Cijena četkice za zube je porasla, kao i tekućeg sapuna, šampona za kosu, ali pala pasti za zube i gelu za tuširanje, u odnosu na listopad.

Lagani rast cijena imale su i cijene u ugostiteljstvu, primjerice špageta, juhe, bečkog odreska, pizze…,za nekoliko lipa, odnosno centi.

Skuplje je u odnosu na listopad, za kunu do dvije, odnosno do 50 centi, usluge šišanja, pedikera, teretane itd.

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još