20 DANA DO EURA: Otkrijte gdje su najskuplji kvadrati u eurozoni, najjeftiniji je jedan hrvatski grad

Kvadrat stana centru Pariza skuplji je od kvadrata stana u centru Osijeka za vrtoglavih 704 posto, rezultat je izračuna na osnovu podataka o cijenama metra četvornog stambenog prostora u centrima većih gradova eurozone izlistanih na servisu Numbeo koji prati kretanje troškova života u raznim kategorijama, a jedna od njih je cijena nekretnina za kupnju.

Kvadrat stana u Parizu sedam puta skuplji nego u Osijeku

Pariški kvadrat stana u gradskom centru košta 12 334 eura pa bi za stan od 50 kvadrata trebalo izdvojiti 616,7 tisuća eura, dok je osječki kvadrat skromnih 1 533 eura pa stan od 50 kvadrata košta 76,6 tisuća eura.

Pariz i Osijek od siječnja 2023. predstavljaju vrh i dno, najskuplji i najjeftiniji grad po cijeni kvadrata u eurozoni budući da Hrvatska od Nove godine postaje 20. članica Europske monetarne unije usvajajući euro kao svoju službenu valutu. Tim povodom usporedili smo prosječne cijene stanova u gradskim centrima članica eurozone.




Osijek s posljednjeg mjesta izbacuje grčku Larissu, peti najnastanjeniji grad u Grčkoj i glavni grad pokrajine Thessaly u kojem živi oko 144 tisuće ljudi, a kvadrat stana u centru grada prema servisu Numbeo košta 1 650 eura pa je stan od 50 kvadrata 82,5 tisuća eura.

Centar Rima jeftiniji i od Berlina

Na vrhu liste po skupoći odmah iza Pariza nalazi se njemački Muenchen u čijem centru kvadrat stana košta 12 301 euro i svega je 0,27 posto jeftiniji nego u centru Pariza.

Međutim, Muenchen, prijestolnica njemačke pokrajine Bavarske po cijeni je kvadrata 33,6 posto skuplji od njemačke prijestolnice Berlina u čijem centru kvadrat stana 8 165 eura.




Za stan od 50 kvadrata u Muenchenu treba izdvojiti 615 tisuća eura, a u Berlinu 408 tisuća eura, čak 207 tisuća eura manje.

Centar Rima jeftiniji je od centra Berlina za 17 posto budući da stan od 50 kvadrata treba izdojiti 338 tisuća eura po cijeni kvadrata od 6 761 euro. Centar portugalskog Lisabona od centra Rima je pak jeftiniji 18 posto i stan od 50 kvadrata košta 274 tisuće eura.


U Hrvatskoj je najskuplji centar Dubrovnika

U Hrvatskoj je kvadrat stana najskuplji u centru Dubrovnika, 4 071 euro, prema čemu za stan od 50 kvadrata treba izdvojiti 203 tisuće eura, što je još uvijek manje nego u centrima čak 42 grada eurozone uključujući i glavni grad Slovenije Ljubljanu u čijem je centru kvadrat stana 7,6 posto skuplji nego u Dubrovniku pa za stan od 50 kvadrata treba izdvojiti 219 tisuća eura.

Od 79 gradova eurozone u čijim centrima smo uspoređivali cijenu kvadrata stana Zagreb je među jeftinijima po skupoći na 50 mjestu, jeftiniji čak i od domaćeg Splita, ali i od gotovo svih ostalih glavnih gradova u eurozoni.

Prema Numbeo servisu prosječna cijena kvadrata stana u centru Zagreba  je 3, 557 eura, prema čemu star od 50 kvadrata košta 177 tisuća eura, 71 posto manje nego u najskupljem Parizu. Stan u centru Zagreba jeftiniji je od onoga u centru Berlina za 56 posto, a od stana u centru Rima za 47 posto. Zagrebački stan jeftiniji je i od rimskog 47 posto ili bečkog 59 posto.

Jedine dvije prijestolnice u eurozoni u čijim je centrima prosječna cijena kvadrata niža nego u Zagrebu su Riga, glavni grad Latvije i Atena, glavni grad Grčke. Stan u centru Rige od zagrebačkog je jeftiniji 33 posto, a onaj u Ateni  30 posto. Riga je s cijenom kvadrata od 2 353 eura prijestolnica s najnižom cijenom kvadrata stana u eurozoni.

Pročitajte još