27 DANA DO EURA HNB ima odličnu aplikaciju Euro.HR: Riješite kviz s 28 pitanja, a odgovore možete naći na našem portalu!

Nova aplikacija Euro.HR, koju je izradila Hrvatska narodna banka,  zamišljena da educira građane o uvođenju eura kao službene hrvatske valute sadrži pitalicu koji se sastoji od 20 pitanja i slikovni kviz s osam slika, a odgovore i rješenja mogu se naći u tekstovima na našem portalu Euro.dnevno.hr koji od početka godine prati odlazak kune i dolazak eura što nas očekuje za manje od mjesec dana.

Aplikacija je besplatna, a na njoj je i kalkulator

Aplikacija Euro.HR je besplatna i dostupna građanima putem PlayStorea i App Storea, a osim što se kroz nju uči o euru ima i funkciju kalkulatora, odnosno preračunava iznose iz kuna u eure i obratno jednostavnije nego obični kalkulatori jer nije potrebno unositi fiksni tečaj konverzije budući da je već unesen u aplikaciju.

Aplikacija je izrađena u sklopu informativne kampanje za zamjenu hrvatske kune eurom, a među zadacima za zabavu je primjerice pitanje koji je najčešće korišten apoen eura u optjecaju ili koliko članica će imati Europodručje kad mu se Hrvatska pridruži, o čemu smo detaljno izvještavali. Pozivamo vas sa riješite kviz i provjerite svoje znanje. Ako vam nedostaje neki odgovor pronađite ga u našim tekstovima. 




Treba znati i kada je uveden euro u gotovinskom obliku, ali i gdje će se moći zamijeniti kune u eure, te na što se odnosi dvojni optjecaj od 1. siječnja do 14. siječnja 2023. godine. Potrebno je znati prepoznati boju novčanica i znakove na njima kao i portret Europe koji sadržavaju, ali i simbole koje je Hrvatska odlučila staviti na nacionalnu stranu svojih euro kovanica.

Ne treba zanemariti ni zanimljiva pitanja o tim kovanicama na koja će odgovore znati svi naši redoviti čitatelji. Uključujući i pitanje o tome na kakvom se papiru tiska euro novac ili što je glavna zadaća Europske centralne banke. Aplikacija donosi i pitanje o tome koja je najveća korist od uvođenja eura.




Pripremljeno i 60.000 kalkulatora za informatički nepismene

Iako je izgledalo da se dugo premišljaju u Hrvatskoj narodnoj banci odlučili su se ipak na podjelu kalkulatora prvenstveno umirovljenicima koji se slabo služe internetom ili se njime ne služe uopće te nemaju nikakav način za pristup aplikaciji.

Umirovljenika je 800 tisuća, a kalkulatora će biti podijeljeno svega 60 tisuća. Mali broj kalkulatora ukazuje na potrebu da se sve umirovljenike koji imaju pametne telefone dodatno motivira na korištenje aplikacije Euro.hr.

Za sve one kojima ni kalkulator ni aplikacija ne budu pri ruci ili se nakon nekog vremena jednostavno umore od preračunavanja, a euro im se još uvijek ne uvriježi kao domaća valuta preostaje primijeniti savjet profesora Zvonimira Galića s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu koje se između ostalog bavi psihologijom novca i potrošnje.


Savjet psihologa Galića: Pomnožite cijenu u eurima s 10

Na našem je portalu građanima savjetovao da nakon Nove godine kada kuna ode u povijest cijene izražene u eurima jednostavno množe s 10 kako bi brzo i jednostavno dobili osjećaj za vrijednost u kunama i kako se ne bi olako prepustili trošenju kovanica.

Zvonimir Galić, profesor Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji se između ostalog bavi psihologijom novca i potrošnje kaže da je o tome dosta razmišljao.

Najbolji savjet koji mogu dati jest da cijene u eurima množite s 10 kako biste dobili pravi osjećaj za vrijednost onoga što kupujete – kaže Galić i tumači da će se potrošači naći u problemu zato što će zbog nominalno manje vrijednosti u euru biti skloni podcijeniti ono što kupuju.

To se već dogodilo u slučaju kada je kupac u jednom maloprodajnom lancu natrpao puna kolica kutija svojeg omiljenog sladoleda jer nije shvatio da mu cijena nije 1,79 kuna, već eura.

 

 

 

 

Pročitajte još