EURYDICE IZVJEŠTAJ Njemački učitelji imaju gotovo tri puta bolji životni standard od hrvatskih, pogledajte u kojoj zemlji eurozone im je gore nego kod nas

U prvom smo tjednu još jedne školske godine. Nekim polaznicima prva, nekima samo nova, a nekima završna na njihovom obrazovnom putu.

Zaposlenicima obrazovnog sustava, učiteljima počela je tek još jedna školska godina u kojoj podsjećaju kako učenicima koji pred njih sjedaju u klupe učiteljsko zanimanje nije među karijerama koje bi im savjetovali žele li u Hrvatskoj živjeti bez materijalne neizvjesnosti, odnosno zarađivati dovoljno novca za materijalno bezbrižan život.

Kakve su plaće učitelja?

Nije nepoznato da su hrvatski učitelji nezadovoljni svojim plaćama, a mi u povodu nove školske godine donosimo usporedbu učiteljskih plaća u europskim zemljama objavljenu u Eurydiceovom  izvješću  Plaće i naknade učitelja i ravnatelja škola u Europi.




Eurydice je mreža čija je zadaća objasniti kako su obrazovni sustavi organizirani u Europi i kako funkcioniraju, a  posljednji podaci prikupljeni su školskoj godini 2021./2022., bit će analizirani i obrađeni tek u listopadu.

U do sada objavljenim listama podataka za pojedine zemlje pronašli smo i usporedili plaće učitelja s najvišim obrazovnim kvalifikacijama koje primaju pred kraj karijere kada su one i najveće u zemljama euro područja kojem se Hrvatska priključila 1. siječnja ove godine.

Sve plaće, a riječ je o godišnjem bruto iznosu su izražene su PPS-u, umjetnoj zajedničkoj referentnoj jedinici valute koja eliminira razlike u razini cijena između zemalja kako bi se olakšala međunarodna usporedba. Plaća izražena u PPS-u vjerno ilustrira koliko životni standard učitelja bolji ili lošiji u odnosu na druge u svakoj zemlji Euro područja.




Najbolji standard imaju u Luksemburgu

Najbolji materijalni životni standard imaju učitelji u Njemačkoj i u flamanskoj zajednici u Belgiji gdje je taj standard gotovo tri puta bolji nego u Hrvatskoj.

U Austriji je standard učitelja više nego duplo bolji nego u Hrvatskoj, a dvostruko bolji standard učitelji imaju i u Francuskoj i u Portugalu.


Učitelji koji rade u Španjolskoj imaju 1,8 puta bolji životni standard od učitelja u Hrvatskoj, a u Irskoj i na Cipru 1,7 puta bolji dok je standard učitelja u Finskoj i Irskoj prema usporedbi plaće u PPS-u 1,4 puta bolji nego u Hrvatskoj.

U Italiji je standard učitelja nešto lošiji od prethodne dvije zemlje ali je svejedno za 1,4 puta bolji nego u Hrvatskoj.  Slovenski učitelji imaju za 1,5 puta bolji standard od hrvatskih, a s hrvatskim se mogu usporediti samo učitelji u Grčkoj dok lošiji standard imaju samo učitelji u Slovačkoj.

Luksemburg odskače s najboljim standardom, a nekolicina zemalja nije predala izvješće.

Plaće tijekom karijere rastu malo

Analitičari Eurydice-a u potpunosti su obradili izvješće za prethodnu godinu prema kojem se bruto zakonske plaće učitelja u Europi kreću od 4 do 92 tisuće eura bruto godišnje, odnosno od osam tisuća do 59 tisuća PPS-a, umjetne valute koja uračunava troškove života.

Među zemljama postoje velike razlike u mogućnosti povećanja plaće tijekom karijere, a najmanje povećanje plaće tijekom karijere mogu očekivati učitelji  u Danskoj i Srbiji 16 posto, a najviše na Cipru 14 posto. U Hrvatskoj je riječ o 20 posto rasta plaće tijekom karijere.

Prosječan broj godina potrebnih da se dosegne vrh raspona plaća kreće se od 12 godina u Danskoj do 42 godine u Mađarskoj.

U Hrvatskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji učitelji moraju raditi 40 godina da bi dosegli najvišu razinu plaće.

Bugari i Česi povećali plaće za 30 posto

U Irskoj, Cipru, Nizozemskoj i Poljskoj, zakonske početne plaće nastavnika mogu se povećati za više od 60% u prvih 15 godina službe, a čak i više u sljedećim godinama. Između školskih godina 2019./2020. i 2020./2021., zakonske plaće nastavnika porasle su u većini obrazovnih sustava, ali su povećanja plaća općenito bila skromna ili povezana s indeksom inflacije.

U deset zemalja početne plaće nastavnika (prilagođene inflaciji) ostale su iste ili niže između 2014./2015. i 2020./2021.

Nasuprot tome, najveći porast – više od 30% – u posljednjih pet godina može se pronaći u nekoliko zemalja srednje i istočne Europe (Bugarska, Češka, Estonija, Latvija, Litva i Slovačka), te na Islandu i u Srbiji. Najnovije podatke Eurydice će obraditi i analizu objaviti u listopadu.

 

 

 

 

 

Pročitajte još