UVOĐENJE EURA U ZDRAVSTVO: Bolnice, domovi zdravlja i laboratoriji spremni za euro!

Zdravstvene ustanove obavile su već dio posla prilagodbe bolničkog i poslovnog informatičkog sustava vezane za uvođenje eura. Kao i kod ostalih, i ustanove u zdravstvu već su plaću za kolovoz morale iskazati dvojno, kao i račune koje izdaju fizičkim osobama.

Trošak prilagodbe i do 20 milijuna kuna

Najveći dio IT poslova za zdravstvene ustanove obavlja IN2 grupu, čiji će poslovi prilagodbe koštati blizu 8 milijuna kuna, no kada se uzmu u obzir i usluge drugih IT tvrtki uključujući i dodatne radnje, kalkulira se o trošku do 20 milijuna kuna.

Vlada je neki dan bolnicama pomogla s novih 710 milijuna kuna za sanaciju dugova veledrogerijama, prije ljeta uskočila je sa 743 milijuna, odnosno, gubici bolnica i krpanje rupa tema su već godinama, a sada im dodatni trošak predstavlja i potrebna prilagodba zbog uvođenja eura.




“IN2 grupa će poduprijeti prijelaz bolničkog zdravstvenog sustava na euro za ukupni iznos od 7.875.000 kuna kod svih svojih korisnika. Riječ je o 47 bolnica, više od 120 laboratorija i 10-tak domova zdravlja. U projekt su uključene nadogradnje bolničkih, poslovnih i laboratorijskih sustava te sva potpora koja je potrebna svim našim korisnicima u ovom zahtjevnom nacionalnom projektu koji je započeo u srpnju ove godine i završit će u prosincu 2023. Vjerujemo da ćemo taj zadatak obaviti uspješno, a sve kako krajnji korisnici, pacijenti, ovu veliku promjenu ne bi osjetili u svakodnevnom funkcioniranju kompleksnog sustava zdravstva”, odgovorili su nam iz IN2.

Domovi zdravlja izdvajaju oko 100.000 kuna za IT

Prema posljednjim podacima koje imaju u Hrvatskoj udruzi poslodavaca u zdravstvu, trošak je za grupaciju KBC, KB i Klinike 1,2 milijuna kuna, za opće i specijalne bolnice gotovo 4,7 milijuna kuna, za domove zdravlja, ZZJZ i ZHM gotovo 617 tisuća kuna, ali isto uz napomenu da to nisu troškovi za sve zdravstvene ustanove i da su stoga ti troškovi puno veći.

Prema računicama dobivenima iz pojedinih bolnica trošak BIS i PIS prilagodbe se kreće od 200 do 600.000 kuna, a ukupno ih je 62. Za domove zdravlja trošak je do 100.000 kuna.




Pa tako plaće isplaćene iza 5. rujna, za kolovoz, kao i kod svih poslodavaca, tako i u zdravstvenim ustanovama prikazane su bile u kunama i eurima. Obračun i isplata plaće i ostalih naknada tijekom 2022., zaključno s plaćom za studeni 2022. koja se isplaćuje u prosincu 2022., obračunavat će se u kuni. Plaća i ostale naknade za prosinac 2022. koje će se isplatiti od 1. siječnja 2023. bit će iskazane u euru, pa će i obračun plaća biti u euru.

Dvojno iskazivanje računa pacijentima je obvezno

Obveza dvojnog iskazivanja ne odnosi se na račune koje ustanove u zdravstvu ispostavljaju osiguravatelju (npr. HZZO-u) za obavljenu bolničku uslugu fizičkoj osobi koja posjeduje policu dopunskog osiguranja.

Međutim, ako je obavljena bolnička usluga fizičkoj osobi koja ne posjeduje policu dopunskog osiguranja potrebno je na računu koji se ispostavlja fizičkoj osobi dvojno iskazati ukupan iznos računa uz navođenje fiksnog tečaja konverzije.


Nadalje, Dom zdravlja koji je proračunski korisnik pojedine županije i provodi testiranje na COVID-19, mora fizičkim osobama koji obavljaju testiranje uz plaćanje, ispostaviti račun u obje valute, uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.

Pročitajte još