UPOZORENJE ZA SVE KOJI IMAJU ŠTEDNJU U MADRACIMA: Starije osobe moraju se paziti prevaranata kod promjene kuna u eure!

Zamjena ‘kuna u čarapama’, a prema procjeni središnje banke takvih je oko 36 milijardi, na kapaljku su se krenule polagati u banku kako bi se obavila najjednostavnija konverzija u eure, pa je još uvijek velika količina novca u optjecaju.

Treba pojačati informativnu kampanju

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača zabrinuta je zbog moguće pojave prevaranata ako se u zadnji tren krene obavljati konverzija, a posebna je briga za starije osobe. Zato smatraju da bi informativna kampanja središnje banke i Vlade trebala biti pojačana. Starije osobe se već javljaju u Udrugu zbog niza drugih problema, a ponajviše zbog zbunjujućih iskazanih dvojnih cijena.

“Što se tiče zamjene kuna koje građani imaju u čarapama nemamo još pritužbi, jer  se još ne mijenja puno, ali je za pretpostaviti da će biti problema kako se bude bližio rok uvođenja eura i da će se pojaviti i prevaranti koji će pokušati obmanuti i prevariti građane. Stoga mislimo da Hrvatska narodna banka treba pojačati informativnu kampanju prema građanima, kako bi znali što trebaju činiti i kome se mogu obratiti ako bude pokušaja prijevare”, kaže predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Ana Knežević.




Od 5. ovoga mjeseca cijene se moraju dvojno iskazati, uz neke izuzetke, a u ne malom broju slučajeva to se ne poštuje. Za sve njih stići će upozorenje, prije nego li bi mogli biti kažnjeni.

Euri su jače istaknuti nego kune, što potrošače dovodi u zabludu

“Pritužbe dolaze i na činjenicu da su cijene u eurima iskazane većim fontom nego u kunama, što dovodi u zabludu potrošače, a riječ je zapravo o zavaravanju potrošača. Cijene moraju biti jasne čitljive i nedvosmislene, što znači da moraju cijene u obje valute  biti jednake veličine”, kaže Knežević i dodaje da ima i dosta portala koji oglašavaju prodaju robe, a nemaju iskazane dvojne cijene. Neki imaju akcijske cijene, pa za akcijsku cijenu imaju iskazane cijene i u eurima i kunama, dok za najnižu cijenu u zadnjih 30 dana nemaju iskazanu cijenu u kunama.

Tajni kupci su primijetili da neki trgovci nemaju iskazan fiksni tečaj na prodajnom mjestu, te da su neke cijene u eurima iskazane na jednu decimalu, iako po Zakonu o euru moraju biti iskazane na dvije decimale. Vjerojatno je ta druga decimala bila nula, pa trgovci misle da to ne treba iskazivati.




“Sve što ustanovimo da nije učinjeno sukladno Zakonu prijavljujemo Državnom inspektoratu, koji je nadležan za kontrolu primjene Zakona o uvođenju eura”,  poručuje Knežević.

Glavobolju građanima priuštit će 14 dana plaćanja u dvije valute

Građanima će glavobolju zadati i početak sljedeće godine, vrijeme od prvih 14 dana, kada će moći plaćati u kunama i eurima, dok će im trgovci vraćati novac u eurima i centima, a što znači da će morat brzo preračunavati je li ostatak točan.

“Bit će teško potrošačima, pogotovo starijima, platiti u kunama i računati u glavi koliko će im biti uzvraćeno u eurima, da bi mogli provjeriti je li im dobro vraćeno”, kaže Knežević.


Smatra i da neće svi trgovci uspjeti pribaviti dovoljno eura i centa da bi ih mogli uzvraćati potrošačima, već će dio zasigurno vraćati u kunama i lipama, pa će onda potrošači opet morat voditi brigu o konverziji.

Pročitajte još