REKORDNO NISKA NEZAPOSLENOST: Europska centralna banka vjeruje da će dužnici podnijeti veće kamate jer ih većina radi

Dok inflacija u Europskoj uniji i europodručju raste, nezaposlenost i dalje pada, pokazuju posljednji podaci Eurostata, statističkog ureda Europske unije. Stopa nezaposlenosti u travnju je u europodručju ostala na stabilnih 6,8 posto uz nastavak pada broja nezaposlenih koji nije bio dovoljno velik da se i sama stopa smanji, rastumačili su analitičari nizozemske ING banke.

U eurozoni nezaposleno svega 11 milijuna ljudi

U Europskoj uniji, što uključuje i zemlje koje nisu usvojile euro kao svoju službenu valutu stopa nezaposlenosti je čak i manja, prosječno 6,2 posto.

U odnosu na travanj 2021. godine u eurozoni se nezaposlenost smanjila za 2,175 milijuna ljudi, a u EU manja je za 2,543 milijuna ljudi.  Eurostat procjenjuje da je u travnju u EU bez posla bilo 13,264 milijuna ljudi, a 11, 181 od toga su građani europodručja.




Europskoj centralnoj banci takvi podaci o tržištu rada potvrda su da je ono dovoljno stabilno za podizanje kamatnih stopa s ciljem zaustavljanja inflacije. Razlike među zemljama kad je riječ o stopama nezaposlenosti nisu velike, mali pad nezaposlenosti zabilježen je u Francuskoj, Španjolskoj i Nizozemskoj, a stope su ostale stabilne u Italiji i Njemačkoj.

– Očekivanja u pogledu zapošljavanja u ovom trenutku ostaju mnogo jača od gospodarskog raspoloženja. Iako se gospodarstvo očito hladi, vidimo da tvrtke još uvijek imaju pristojne namjere zapošljavati u narednim mjesecima – zaključili su analitičari ING banke ističući kako je stopa nezaposlenosti u Uniji trenutačno na povijesno niskoj razini.

Gospodarski problemi još nisu zahvatili tržište rada

U ING banci ne očekuju rast nezaposlenosti već da bi ona mogla i dalje padati te da će Unija moći podnijeti prvo povećanje kamatnih stopa od 2011 godine. Ekonomsko slabljenje i dalje je nešto što se očekuje u srednjoročnom razdoblju, no gospodarske poteškoće izazvane ratom u Europi nisu zahvatile europsko tržište rada.




Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj niža je od prosjeka Unije i u travnju je prema podacima Eurostata iznosila 6,1 posto, dok je primjerice u susjednoj Italiji veća i za travanj iznosi 8,4 posto, a u također susjednoj Sloveniji značajno manja i iznosi 4 posto.

U Francuskoj je stopa nezaposlenosti 7,4 posto, a u Njemačkoj značajno niža, tek 3 posto. Stopa inflacije u te dvije zemlje obrnuta je od stope nezaposlenosti pa je u Njemačkoj stopa inflacije za svibanj 8,7 posto, a u Francuskoj značajno niža, 5,2 posto. Najveće stope nezaposlenosti u EU u travnju su zabilježene u članicama eurozone, Španjolskoj 13,2 posto i Grčkoj 12,5 posto, a uz Njemačku rekordno nisku stopu nezaposlenosti imaju Češka 2,4 posto i Poljska 3 posto, Nizozemska 3,2 posto

Visoku stopu nezaposlenosti od 7,4 posto u travnju je zabilježila i Švedska.  Stopa nezaposlenosti mladih do 25 godina veća je od prosječne ali jednaka u EU i eurozoni te iznosi 13,9 posto, što je značajno manje nego lani u travnju kada je u europodručju iznosila 18,6 posto, a u EU 18,4 posto, te manje nego mjesec ranije ove godine kada je stopa nezaposlenosti iznosila 14 posto. Eurostat nije dobio podatak o nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj. Stopa nezaposlenosti veća je među ženama nego među muškarcima kako u EU i europodručju tako i u Hrvatskoj.


Pročitajte još