NOVA MINI KRIZA Nakon ulja i jaja u Europi eksplodirala cijena šećera. Pogledajte gdje je najskuplji!

Šećer je proizvod kojemu je u godinu dana najviše porasla cijena u trgovinama unutar EU, pokazuje izračun europskih statističara.

Mjesečni podaci pokazuju da cijena šećera ima kontinuirani rast dosegnuvši stopu rasta od čak 61 posto u veljači i ožujku u odnosu na ista dva mjeseca lani.

U Češkoj šećer duplo skuplji nego lani

U ožujku 2022. porast cijene šećera bio je 11 posto na godišnjoj razini, a u ožujku 2021. svega 1,6 posto.




Najveći porast cijene šećera zabilježen je u Češkoj, za 98 posto, Estoniji za 97 posto, Poljskoj 82 posto, Latviji 70 posto, Slovačkoj 67 posto, Litvi 64,2 posto…

S druge strane, najmanji rast cijene šećera na godišnjoj razini zabilježen je u Mađarskoj, za 17 posto, Luksemburgu za 19 posto, Belgiji za 35 posto, Bugarskoj 36 i Irskoj 37 posto.

Blizu niže razine rasta je i Hrvatska u kojoj je u ožujku rast cijene šećera bio 39,4 posto u odnosu na prošlogodišnji ožujak. U veljači je rast bio nešto veći. U susjednoj Sloveniji rast cijene šećera posljednjih nekoliko mjeseci je na iznad 50 posto rasta na godišnjoj razini.




U Hrvatskoj neke cijene i manje rasle nego u EU

Pogledaju li se cijene ostalih proizvoda na godišnjoj razini na  Eurostatovoj interaktivnoj karti, vidljivo je da su nam cijene kruha, jaja, voća, maslaca, krumpira…imale veći rast cijene nego u EU, ali i velik broj proizvoda koji se navodi manji rast nego li u EU ili EMU.

Kod nas je u ožujku ove godine u odnosu na lanjski ožujak cijena kruha porasla za 29,4 posto, u EU 19,3 posto, cijena mesa bila je veća kod nas za 12,9 posto, u EU za 16,4 posto, inflacija za mlijeko, sir i jaja zajedno u RH je bila 24,4 posto, a u EU 27,6 posto, no uzme li se samo cijena jaja, kod nas njihova cijena bila veća 63 posto, a u EU 29,8 posto.

Jogurt je u našim trgovinama u godinu dana bio skuplji za 20,3 posto, a u EU za 23,6 posto, maslinovo ulje nam je poskupjelo 17,8 posto, a u EU 26,4 posto, maslaca za 27 posto, a u EU 15,4 posto…


Usporedimo li se s EMU, također nam je ukupna cijena hrane imala manju godišnju inflaciju od prosjeka EMU, a najveća razlika u rastu cijena je opet bila kod pekarskih proizvoda i jaja, koji su u našoj zemlji znatno porasle u odnosu na prosjek EU i EMU.

U Sloveniji je hrana poskupjela više nego kod nas

Zbog čestog šopinga u Sloveniji, zanimljivo je spomenuti da je kod nas rast cijena hrane bio manji za 1,5 postotni bod nego li u Sloveniji u ožujku, a u odnosu na prošlogodišnji ožujak. Pa je tako kod nas manje porasla cijena mesa, razlika je oko 5 postotnih bodova, ribe 1,5 postotni bod, maslinovog ulja i voća za oko 3 postotna boda razlike u rastu cijene…, dok je cijena kruha, ali i ostalih pekarskih proizvoda imala veći rast u ožujku u Hrvatskoj, nego li u Sloveniji, a razlika u rastu cijene je visokih 9 postotnih bodova.

Naravno, uz ovu analizu trebalo bi staviti u obzir i kupovnu moć, a čiji zadnji podaci pokazuju da smo pri dnu. Odnosno plaće su nam znatno niže od prosjeka EU.

Prema nedavno objavljenim podacima Eurostata Hrvatska se s cijenom rada od 12,1 euro nalazi pri europskom dnu. Osim Bugarske i Rumunjske, iza nas je samo Mađarska s troškom rada od 10,7 eura.

Ipak, situaciju malo popravlja podatak da smo lani  bili pri vrhu po rastu plaća, za 8,7 posto.

 

 

 

Pročitajte još