ŠKOLSKA OPREMA U EURIMA: Osnovni paket za prvašiće koštat će roditelje 149 eura, zbog inflacije dio materijala duplo skuplji nego lani

Kako odmiče kolovoz tako odmiču i posljednji dani u kojima hrvatska kuna samostalno stoji na cjenicima, računima i na reklamama. Prvog ponedjeljka u rujnu, a to je 5. rujan nastupa obveza dvojnog iskazivanja cijena pa će se iznosima u kunama pridružiti iznosi u eurima.

Školska torba na akciji gotovo 56 eura

Istog dana počinje nova školska godina za koju su pripreme već u punom jeku, kupuju se torbe, pernice, bilježnice… posljednji put u kunama. Kupnja svega što je za školu potrebno ponajviše je uzbudljiva prvašićima koji tek kreću u osnovnu školu, a mi smo pretražujući cijene u nekoliko internetskih trgovina izračunali da osnovne potrepštine prvašića za početak škole stoje 149,41 eura.

U to nisu uračunate knjige jer ih za osnovne škole financira država, a ovisno o školi i razredu neke će se radne bilježnice i zbirke morati dodatno kupiti. U našem početnom paketu za prvašiće uračunata je za početak školska torba.




Njezina cijena nerijetko šokira roditelje prvašića, a mi smo uzeli akcijsku cijenu jedne torbe od 419,99 kuna što preračunato u eure po fiksnom tečaju konverzije ispadne 55,74 eura, naoko manje šokantno, ali jednako skupo.

Poskupio sav školski pribor

Kompletno popunjena pernica u eurima stoji 15,91 eura (119,90 kuna), vrećica za papuče 8,36 eura (62,99 kuna). Cijena likovne kutije koja sadržava sav potreban pribor za crtanje, slikanje te izrađivanje figura može se kupiti za 188, 10 kuna što u eurima iznosi 24,97 eura. Cijena likovne mape koja sadrži papire za crtanje i slikanje te kolaž papir od 69 kuna preračunata u novu valutu iznosi 9,16 eura.

Na ovim relativno većim iznosima roditelji školaraca će biti oprezniji pri kupnji, no kad je riječ o nižim iznosima euro bi mogao zbunjivati ljude.




Zbog inflacije u posljednjih je godinu dana sve poskupjelo, a govorimo li o školskom priboru neke su cijene i udvostručene.

Primjerice cijene bilježnica s kvalitetnijim papirom koje se preporučuju prvašićima jer puno brišu i ispravljaju, a kad to rade na jeftinim bilježnicama i konačni rezultat u urednosti je lošiji. No, preračunate u eure cijene koje je inflacija podigla u nebo odjednom će ponovno izgledati nisko. Primjerice, crtančica po cijeni od 8,99 kuna u eurima košta 1,19 eura, potrebno ih je najmanje pet komada pa će im cijena u eurima biti 5,97 eura što će djelovati ‘malo’, dok će 44,95 kuna djelovati ipak ‘nešto skuplje’, dok se ne naviknemo.

Sve potrebne bilježnice za početak škole tako mogu stajati 21,48 eura, odnosno 161,82 kune. Prvašići obično u školu nose bočicu za vodu, a ona se može kupiti za 5,71 euro (43,03 kune).


Obična olovka stoji gotovo 50 eurocenti

Najviše muke moglo bi biti s onime što se smatra sitnim potrošnim materijalom, a riječ je o olovkama, gumicama i šiljilima. Potrošni materijal su ne samo zato što se potroše već i zato što se u prvom razredu osnovne škole nemilice gube i često kupuju.

Obična olovka kojom se u prvom razredu piše može se zahvaljujući inflaciji ove školske sezone kupiti po cijenama koje se kreću od 3,59 kuna (0,48 eura) do 13,49 kuna (1,79 eura), a ima i skupljih. Potrebno je pripaziti da se u fazi navikavanja na euro ne zabunimo pa cijenu od 1,79 eura zamijenimo za cijenu u kunama kao što se dogodilo kupcu sladoleda u jednoj trgovini koji je mislio da je njegov omiljeni sladoled na popustu jer je pisala cijena o 1,70, no to nije bio popust u kunama već cijena u eurima.

Kad je riječ o školskom priboru, moglo bi se dogoditi da netko odluči kupiti desetak olovaka po 1,79 nesvjestan da će ih platiti 17,99 eura odnosno 135,54 kune. Jednako je s gumicama koje se prodaju po cijenama od 3,59 kuna (0,48 eura) pa do 17,99 kuna (2,39 eura), a ima i skupljih. Šiljilo se pak može kupiti za 27,44 kune, odnosno 2,39 eura što se zabunom može tako preračunato doživjeti kao jeftino ako se nema na umu da je riječ o eurima.

Nepažnja u rujnu kada cijene svugdje budu dvostruko iskazane, a roditelji krenu u kupnju u posljednji čas mogla bi izbiti iz lisnica neplanirane iznose.

 

Pročitajte još