DVOJNO ISKAZIVANJE CIJENA: Prijevozne karte i SMS poruke o naknadama za usluge moraju imati cijenu i u euru i kuni

Postoji cijela lista izuzetaka od obveze dvojnog iskazivanja cijena nakon 05. rujna  međutim prema pojašnjenjima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i oni koji su izuzeti u nekim situacijama moraju primjeniti pravilo o prikazivanju iznosa u kunama i eurima.

Na darovnoj kartici ne moraju pisati dvojni iznosi

Jedan od primjera su automati i samoposlužni uređaji, koji jesu izuzeti od obveze dvojnog iskazivanja, ali ako se na njima može dobiti račun, on mora biti dvojno iskazan.

Dvojno iskazivanje cijena nije obvezno na kartama i ulaznicama , ali nije baš do kraja tako. Primjerice prijevozne karte koje su i karta i račun ipak će morati prikazati vrijednost i u kuni i euru kao i  fiksni tečaj konverzije.




Kod ponude darovnih odnosno poklon kartica za koje su iznosi prethodno definirani, maloprodajna cijena se iskazuje u euru i u kuni tijekom dvojnog iskazivanja cijena. 

Međutim, dvojno iskazivanje cijene ne zahtijeva mijenjanje vizualnog sadržaja poklon kartice, već se dvojna cijena iskazuje kao i za ostalu robu, odnosno cijena može biti navedena na etiketi, privjesnici, naljepnici, na polici ispred, ispod ili pokraj poklon kartice, a iznimno i iznad poklon kartice na način da ne postoji mogućnost zamjene te oznake s oznakom cijene robe koja se nalazi u njenoj neposrednoj blizini.

Povrat novca za robu plaćenu kunom, nakon Nove godine ide u euru

Obveza dvojnog iskazivanja cijena primjenjuje se i na prodaju putem interneta i izvan poslovnih prostorija prilikom čega je također potrebno iskazati dvojnu cijenu.




Poklon kartice izdane s iznosom u kuni vrijedit će i nakon dana uvođenja eura, a poslovni subjekt ne treba obavijestiti potrošača o preostalom raspoloživom iznosu na darovnoj (poklon) kartici nego će taj iznos biti vidljiv na računu . Dvojno se ne moraju iskazati stanja za programe vjernosti (loyalty program i loyalty kartice). 

Iako je povratna naknada na ambalaži jedan od izuzetaka od obveze dvojnog iskazivanja, budući da je riječ o piktogramu koji samim time ne predstavlja cijenu, u slučajevima kada se cijena povratne naknade iskazuje zasebno na regalnim etiketama tada cijena mora biti dvojno iskazana. 

U slučajevima kada je potrošač kupio robu u kuni, a obavlja povrat te robe nakon dana uvođenja eura, povrat novca isplaćuje se u važećoj valuti, odnosno u euru.


Nije potrebno dvojno iskazivanje na bonu za mobitel

U slučajevima kupnje prepaid bona za mobitel, potrošaču se izdaje račun i uz taj račun istovremeno potvrda/voucher o kupljenom bonu te u tom slučaju nije potrebno dvojno iskazati cijenu na potvrdi/voucheru. 

SIM karticu koja sadrži i neku novčanu vrijednost (primjerice 20 kuna), a koja je iskazana na ambalaži u kojoj se nalazi kartica nije potrebno mijenjati, odnosno koristi se do isteka zaliha iskazana novčana vrijednost u kuni, a potom se novčane vrijednosti na SIM kartici tiskaju u euru. 

Vrijednost i iznos koji se navodi u tekstualnim (SMS) porukama kao obavijest, odnosno informacija na temelju računa ili drugog pojedinačnog akta, nije potrebno dvojno iskazati. 

Međutim, spomenuta iznimka se ne odnosi na tekstualne (SMS) poruke koje će rezultirati naplatom (npr. zaprimljene tekstualne poruke u inozemstvu od mobilnog operatora kojima su korisnici obaviješteni da su u roamingu te o cijenama koje se koriste za usluge u inozemstvu u pojedinoj tarifi).

Pročitajte još