EUROTRANSFORMACIJA HRVATSKE: Poduzetnici: Umjesto da pričamo o crnim listama za poduzetnike trebali bi pričati o reformama jer nam bez njih euro neće pomoći!

Baš bih volio vidjeti moje konkurente kako neopravdano podižu cijene, komentirao je Slobodan Školnik, predsjednik uprave Emmezete na panelu poduzetnika u okviru konferencije Eurotransformacija Hrvatske, koju je u Tvornici kulture organizirao portal euro.dnevno.hr i Motus Media Grupa.

Tim je komentarom Školnik odgovorio na pitanje o preračunavanju cijena iz kuna u euro po strogim pravilima definiranim zakonom, koja bi trebala štititi građane od poskupljenja zbog uvođenja eura. Školnik je mišljenja da bi poduzetnici trebali uvijek biti slobodni formirati cijene kako žele, a građani će uvijek biti zaštićeni mehanizmom tržišta, odnosno njegovom konkurentnošću.

Dragan Munjiza: Cijene rastu zbog inflacije, a nju ne potiče uvođenje eura već skupoća energenata

“Na tržištu je vidljiv efekt podizanja cijena unaprijed, ali mi poslujemo u industriji u kojoj je konkurencija doista žestoka i nisu potrebne nikakve crne liste trgovaca da zaštite građane, to su nakaradne i zastarjele ideje”, kaže Školnik s kojim se slaže i Dragan Munjiza koji je na panelu predstavljao Udruženje trgovine HGK.




“U uvjetima inflacije kakvoj svjedočimo doista nema nikakvog prostora za podizanje cijena koje bi bilo neopravdano”, rekao je Munjiza ističući da se cijene zbog inflacije učestalo mijenjaju, a inflaciju ne potpiruje uvođenje eura već rast cijene energenata.

Jedan od najvjernijih zagovornika slobodnog tržišta u hrvatskom javnom prostoru konzultant Andrej Grubišić istaknuo je da ne postoji idealan trenutak za ulazak u eurozonu, no da je za Hrvatsku dobro da ga uvodi jer će zajednička europska valuta eliminirati niz rizika koje hrvatsko gospodarstvo trenutačno opterećuju.

Andrej Grubišić: Hrvatski standard rast će ovisno o produktivnosti rada

“Plasiraju se mitovi o tome da je euro doveo do podizanja cijena u zemljama koje su ga uvele kao i do pada standarda, to jednostavno nije istina jer svi statistički pokazatelji govore da euro nije varijabla s relevantnim utjecajem na inflaciju. Uvesti ćemo euro, ali hrvatski životni standard zbog toga neće biti niti viši niti niži, živjet ćemo onoliko dobro koliko nam je rad produktivan”, istaknuo je Grubišić podsjećajući da neke zemlje koje su uvele euro imaju nižu inflaciju od one u Hrvatskoj, ali neke imaju i višu, dok neke zemlje koje nisu uvele euro imaju nižu, a neke pak višu inflaciju od one u Hrvatskoj.




Kako će se inflacija kretati u mjesecima pred nama ni poduzetnici nisu htjeli procjenjivati baš kao niti bankari prije njih.

Školnik je podsjetio da se Kina i dalje bori s pandemijom te da je trgovina i dalje opterećena visokim cijenama kontejnerskog prijevoza koji je tri puta skuplji nego prije pandemije.

“Naravno ta cijena prijevoza ne utječe jednako na cijene svih proizvoda, na neke utječe tako da poskupljuju 15 posto, ali proizvodi koji su inače bili jeftini ali su volumenski veliki zbog poskupljenja prijevoza mogu nažalost poskupljivati i po stopama od 100 posto”,  rekao je Školnik argumentirajući kako samo konkurencija, a nikako zakonske odredbe mogu osigurati građanima povoljne cijene.


Bruno Rajsman: Inflacija nije dovela do pada prometa u trgovinama

Trgovci još uvijek nisu osjetili pad potražnje u svojim trgovinama. Bruno Rajsman, direktor financija i kontrolinga Pevexa objasnio je kako razlog tome što se tiče Pevexova asortimana tiče vidi u potrebi Zagreba i ostalih potresima pogođenih područja za obnovom.

“Građevinski materijal i sanitarije program su koji iznimno dobro radi i ne primjećujemo pad prometa”, rekao je Rajsman slažući se s ostalim sudionicima panela kako crne liste trgovaca nisu potrebne da bi se građane zaštitilo od rasta cijena prilikom prelaska na euro.

Pevex će, ranije su komunicirali iz kompanije na prilagodbu euru utrošiti nešto više od četiri milijuna kuna. Rajsman je objasnio kako je tu riječ o prilagodbi sustava upravljanja blagajnama i promjeni cijena.

“Najveći dio troška će biti trošak radnih sati naših djelatnika u IT sektoru i u trgovinama na promjenama cijena. Prvo moramo iskazivati sve cijene dualno, a onda kada ta obveza istekne moramo se prilagoditi cijenama samo u euru, a u našem slučaju riječ je o trgovinama u četiri različita formata u kojima imamo između 10 tisuća i 60 tisuća artikala kojima treba preračunati cijene i prikazati ih na jasan način”,  obrazložio je Rajsman kompleksnost posla.  Munjiza je pak na istu temu dodao da je prelazak na euro u trgovačkom sektoru toliko zahtjevan da će neke kompanije morati zaustaviti druge projekte koje provode.

Trošak uvođenja eura po zaposleniku u trgovini između 2000 i 4000 kuna

“Zaposlenici u trgovinama moraju biti istrenirani da mogu davati kupcima sve potrebne informacije, a dok su na treningu za to, kao i za uvođenje samog eura oni ne rade svoj redoviti posao i zato je to financijski i organizacijski zahtjevan pothvat”,  rekao je Munjiza procjenjujući da se trošak uvođenja eura po djelatniku u sektoru trgovine kreće od dvije do četiri tisuće kuna, a nadogradnja informatičkih programa od 10 tisuća kuna za manje tvrtke do stotinu tisuća kuna za velike tvrtke.

U trgovačkom sektoru posluje 25 tisuća tvrtki pa će trošak će biti značajan, izračunao je Munjiza dodajući kako će ipak biti riječ o najlakšoj konverziji jer su svi građani Hrvatske već navikli dijeliti sa 7,5 ili 7,6. te da će promjena biti kratkoročna i prije svega psihološka.

Slobodan Školnik: Vrijeme je da Vladu propitamo zašto svale godine diže potrošnju za pet milijardi kuna

Iako ne podržavaju moguće crne liste, poduzetnici okupljeni na panelu konferencije Eurotransformacija Hrvatske složili su se da i državni inspektori nekad mogu biti na dobrom tragu. Na takvo slaganje naveo ih je nedavni slučaj kažnjavanja poduzetnika za premalu maržu, odnosno za izricanje kazne zbog premale zarade.

“Poduzetnici dio proizvoda mogu provući kroz blagajnu, a dio ne i onda pametan inspektor može pitati zašto takav poduzetnik ima dvostruko manju zaradu od konkurenta”, rekao je Školnik, a ostali su se složili no tome su dodali da je potrebno pokrenuti raspravu o tome zbog čega neki poduzetnici dio prodaje zamračuju i je li to možda zato što su davanja koja država za sebe traži prevelika. Istaknuo je da zastupa slobodno tržište te da su nam hitno potrebne reforme o kojima valja često pričati kako bi se vršio konstantan pritisak na vladajuće.

” Pitam se kada će doći dan da mi Vladu propitamo kako je moguće da svake godine diže potrošnju za pet milijardi kuna bez objašnjenja jer mi to moramo poslije isfinancirati, dok se poduzetnicima prijeti kaznama i crnim listama zbog potencijalnog dizanja cijena”, upitao se Školnik.

Grubišić se nadovezao komentarom da je uvođenje eura važna tema  u kojoj odluke vlasti treba podržati, međutim naglasio je kako ne bi bilo dobro da proces zamjene valute zasjeni sve ostale teme. Poduzetnici okupljeni na panelu složili su se kako bi trebalo više panela posvetiti razgovoru o reformama u gospodarstvu.

 

 

 

Pročitajte još