KONFERENCIJA “EUROTRANFORMACIJA HRVATSKE”: Proces uvođenja eura analizirat će potpredsjednik Vlade Zdravko Marić, guverner HNB-a Boris Vujčić te vodeći financijski i gospodarski stručnjaci

Europska središnja banka i Europska komisija u srijedu su potvrdile da Hrvatska zadovoljava sve kriterije za uvođenje eura. Tu smo vijest čekali kako bi i službeno mogli potvrditi da ćemo 2023. godine biti 20. članica eurozone. Jedina smo zemlja koja će u euro područje ući u izazovnim vremenima, koje obilježava visoka stopa inflacije, završetak ere jeftinog novca i energetska kriza uzrokovana ratom na europskom tlu.

Koliko će pojeftiniti krediti?

Unatoč teškim makroekonomskim okolnostima europska valuta i ulazak među zemlje pomoći će hrvatskom gospodarstvu pa se stručnjaci slažu da će ulazak u eurozonu Hrvatskoj donijeti brojne koristi.

Na konferenciji „Eurotransformacija Hrvatske“, koja se održava 07.lipnja 2022. godine u organizaciji portala euro.dnevno.hr, okupili smo vodeće stručnjake iz institucija, banaka i gospodarstva, koji će govoriti o prednostima i izazovima uvođenja eura u Hrvatsku.




Ministar financija Zdravko Marić prezentirat će stav i plan Vlade, guverner HNB-a Boris Vujčić govorit će o makroekonomskim okolnostima uoči uvođenja eura te o prednostima ulaska u eurozonu. Saznat ćemo i kada će se tiskati hrvatski euri te kada ćemo prve eure moći dobiti u bankama i na bankomatima.

Predstavnici banaka i financijske industrije pojasnit će kako ulazak u eurozonu utječe na kamatne stope i anuitete kredita građana i poduzetnika, koliko će pojeftiniti financiranje države te koliko ulazak pod kišobran razvijenih zemalja utječe na dugoročnu makroekonomsku stabilnost. Građane namjeravamo informirati o prednostima i posljedicama uvođenja eura na njihov kućni budžet. Saznat ćemo hoće li se smanjiti rate kredita, hoće li preko noći poskupjeti usluge i robe te hoće li porasti plaće i mirovine.

Rast će konkurentnost hrvatskog proizvoda

Gospodarstvenici će govoriti o tome hoće li poskupjeti cijene usluga i roba, ali i je li domaće gospodarstvo spremno za euro. Ulaskom u eurozonu nestaje valutna klauzula, a nestaju i tečajne razlike pa se očekuje da će izvoznicima biti jednostavnije izvoziti, ali i da će na europskom tržištu, koje je najveće izvozno tržište, hrvatski proizvod biti konkurentniji.




Turizam, koji se nametnuo kao vodeća gospodarska grana u Hrvatskoj, poslovat će jednostavnije jer dvije trećine turista ionako dolaze iz europodručja pa više neće biti primorani posjećivati mjenjačnice i razmišljati o preračunavanja cijena iz kuna u eure. S druge strane, uvođenje eura donosi i jednokratne troškove.

Bankarski sektor za prilagodbu euru mora izdvojiti 2,2 milijarde kuna. U ukupan trošak banaka uračunat je i gubitak prihoda o mjenjačkih usluga, kao i prilagodba svih sustava i bankomata novoj valuti te konverziji svih depozita i kredita iz kune u euro.

Prijelaz na euro osjetit će svi građani

Prvi vidljiv znak pripreme za uvođenje eura vidjet će se, pak, u trgovinama i ugostiteljskim objektima, koji već od početka rujna imaju obvezu iskazivati cijene u kunama i eurima. Za desetke tisuća artikala tako u tri mjeseca moraju biti pripremljene jasno vidljive cijene u dvije valute, a moraju biti pripremljene i dvostruke blagajne za prva dva tjedna 2023. godine tijekom kojih će se moći plaćati u obje valute.


Portal euro.dnevno.hr, centralno je mjesto informiranja o uvođenju eura u hrvatski monetarni sustav te o svim izazovima i prednostima koje nam donosi europska valuta.

Uvođenje eura najveći je monetarni projekt u Hrvatskoj od uvođenja kune u sustav, a proces prijelaza na novu valutu osjetit će svi građani. Stoga je iznimno važno progovoriti o svim detaljima projekta te prednostima i posljedicama primjene nove valute. Više o konferenciji možete saznati na linku

Pročitajte još