KAKO ĆE IZGLEDATI HRVATSKI EURO: Prve kovanice hrvatskih eura trebamo otkovati u lipnju, a još ne znamo što ćemo otkovati

U lipnju će se otkovati prve kovanice eura s hrvatskom nacionalnom stranom na njima, potvrdili su nam iz Hrvatske narodne banke i ne bi u tome bilo nikakvih problema kad bi nadležni znali što će otkovati. Međutim, u drugoj polovici travnja još uvijek ne znaju, a ne znaju niti kada će točno znati.

Na prvom natječaju odabran plagijat

Zbog skandala s plagijatom dizajna motiva kune na šahovnici za kovanicu od jednog eura HNB je sredinom veljače morao ponoviti natječaj kako bi se odabralo novo dizajnersko rješenje.

Prozvan da je bez pitanja i potpisa kao svoj dizajn koristio fotografiju škotskog fotografa Iain H. Leacha, mladi dizajner iz Rijeke Stjepan Pranjković odrekao se prve nagrade od 70 tisuća kuna i povukao predloženu kovanicu iz natječaj zadržavši drugih 70 tisuća kuna koje je dobio za druga dva rada koja su bila drugoplasirana pa je za svaki dobio po 35 tisuća kuna. O Pranjkovićevom plagijatu kune na kovanici eura izvještavali su gotovo svi europski mediji, a HNB na kraju nije imao izbora nego objaviti novi natječaj kroz koji u protekla dva mjeseca nisu uspjeli izabrati dizajn za kovanicu.




– Natječaj za odabir najuspješnijeg Likovnog rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnom kovanom novcu od jednog eura s motivom životinje kune sa šahovnicom u pozadini je u tijeku i trenutačno je završen drugi krug – odgovorili su iz HNB-a na pitanje kada će dizajn biti odabran. Iz odgovora se pak iščitava da ovaj put ne traže kao zadnji put dizajnersko već likovno rješenje. Na natječaj je pristiglo 192 prijedloga likovnog rješenja za nacionalnu stranu kovanice.

Nove kovanice težit će 700 tona i prevoziti se kamionima

Na nacionalnoj strani hrvatske kovanice od dva eura bit će geografska karta Hrvatske na šahovnici u pozadini, rad Ivana Šivaka. Na kovanicama od 50, 20 i 10 centi bit će lik Nikole Tesle za koji je dizajnersko rješenje osmislio Ivan Domagoj Račić, a na kovanicama od 1, 2 i 5 centi bit će slova HR ispisana glagoljicom, a odabrano je dizajnersko rješenje Maje Škripelj.

Kako će iz će izgledati kuna na kovanici od jednog eura doznat ćemo kad HNB dovrši natječaj.




Kao što smo pisali kovanice eura trebale bi težiti 700 tona, a distribuirat će se tvrtkama između Božića i Nove godine, odnosno pet dana prije nego što euro postane hrvatskim službenom valutom 1. siječnja 2023. godine.

ZAMJENA KUNE U EURO: HNB će posebnim vozilima prevesti stotine tona kovanica i gotovo pola milijarde novčanica


U HNB-u kažu kako će samo u početnim paketima kojima će se građane i tvrtke opskrbljivati kunama biti isključivo kovanice s nacionalnom stranom, dok ostale količine kojima će se predopskrbiti poslovni subjekti  mogu sadržavati i kovanice s nacionalnom stranom drugih zemalja europodručja. Na tim nacionalnim stranama države članice eurozone poslale su poruke o sebi ističući neke svoje simbole iz povijesti, književnosti i kulture.

Pročitajte još