DVOSTRUKE CIJENE NA WEB SHOPPOVIMA Nekima će informatički sustavi za dvostruke cijene biti besplatni, a mnogi će morati kupiti novi sustav

Znate kako je to u Hrvatskoj … uvod je u rečenicu koji se najčešće ponavlja kada u Hrvatskoj istražujete koliko bi nešto moglo koštati. U ovom slučaju riječ je o propitivanju mogućih troškova koji će zadesiti poduzetnike zahvaljujući tome što Hrvatska od 1.siječnja zamjenjuje kunu za euro koji postaje službeno sredstvo plaćanja.

Sat informatičara najmanje 300 kuna

Već od rujna sve će tvrtke morati iskazivati cijene paralelno u kuni i u euru za što će im trebati osvježavanje informatičkih sustava na kojima rade njihovi web shopovi, blagajne koje izdaju račune i drugo. Brojne informatičke tvrtke oglašavaju svoje usluge podešavanja internetskih sustava za rad u euru i pri tom ističu kako ne mogu odokativno procijeniti o kolikom je trošku za poduzetnike riječ. Trošak ovisi o zatečenom stanju, a sat rada informatičara nemoguće je dobiti za manje od 300 kuna.

No, nekim sretnicima informatička podrška za dvostruko iskazivanje cijena doći će besplatno.




Stipe Gregić iz informatičke tvrtke Gregić Advisory otvoreno kaže kako će oni svojim klijentima nadogradnju sustava za web shopove da bi mogli dvostruko iskazivati cijene napraviti u okviru cijene redovnog održavanja.

” Znate kako je to u Hrvatskoj, vrlo često u malim tvrtkama zaključe kako si ne mogu priuštiti redovito održavanje web shopova ili su za postavljanje internetske trgovine angažirali studente prije nekoliko godina da im vrlo povoljno obave posao i sada više nisu u kontaktu s njima i ne znaju tko bi im i kako mogao modernizirati to što imaju. U takvim slučajevima, a moguće je da će ih biti puno prilagodba web shopa za dvostruke cijene može biti skupa i zaista je teško procijeniti koliko bi mogla koštati, a čak bi mogla biti i skuplja od naručivanja kompletno novog sustava, u slučaju da je riječ o web shopovima projektiranim na starim tehnologijama”,  tumači Gregić. S druge strane oni poduzetnici koji su svoje web shopove napravili na široko korištenim platformama poput WordPress-a, Shopyfija ili Magente ne bi trebali, smatra Gregić osjetiti pretjerani trošak i prilagodbu za dvostruko iskazivanje cijena može im napraviti svaki informatičar koji zna raditi u CMS sustavu.

Dovoljan je i jedan program…

“Na primjeru jednog našeg klijenta koji ima 50 do 100 kupaca mjesečno, a nudi 200 do 300 artikala na web shopu dovoljno je postaviti jedan program koji će omogućiti dvojno iskazivanje cijena i malo se dodatno potruditi oko dizajna da to lijepo izgleda, a kako nam klijent plaća redovito održavanje web shopa opisanu uslugu će dobiti od nas u okviru redovne cijene održavanja ” kaže Gregić.




Slična situacija je i s informatičkim sustavima na kojima počiva šira paleta usluga. U jednoj tvrtki  koja se bavi implementacijom poslovnog informacijskog sustava Pantheon ERP od Data Laba  objasnili su nam da će nadogradnju informacijskog sustava kako bi on podržao dvostruko iskazivanje cijena za svoje klijente koji im plaćaju redovito održavanje obaviti besplatno.

“Uvođenje eura je zakonska obveza, a kada kao tvrtka koja daje informatičku podršku za uvedeni sustav imate potrebu prilagodbe sa zakonskim obvezama onda se to za klijente radi u okviru cijene redovitog održavanja”, objašnjava nam informatičar iz jedne tvrtke koja je partner Data Laba i implementira njihov sustav.

Skupo samo za one koji nisu održavali sustav

Međutim, pred zahtjevnijim troškom naći će se svi oni koji posluju bez plaćanja redovitog održavanja informatičkih sustava na kojima počiva njihovo poslovanje te oni koji su do sada bili zadovoljni starijim verzijama informatičkih sustava za koje nisu kupili mogućnost osvježavanja novim funkcionalnostima.


“Najlakše vam je to objasniti usporedbom s programom Word. U jednom trenutku Microsoft je izdao novu verziju i svi su dokumenti imali ekstenziju .docx koju stari Word programi bez mogućnosti modernizacije više nisu mogli pročitati i onda je došlo do potrebe da se uloži u novi program”,  objašnjava informatičar.

Možemo pretpostaviti da je većina poduzetnika pribjegavala manjim troškovima poslovanja u proteklim godinama pa bi se sada mogli susresti s većim troškovima. Primjerice, kafići bi mogli doći u situaciju da moraju kupiti nove fiskalne blagajne, a jedna stoji i po tisuću kuna, ako im stare rade na sustavima koje nije moguće povoljno nadograditi jer su prestari ili nisu redovito održavani.

Trošak uvođenja eura većim se bankama kako je istaknuto na 25. znanstveno-stručnoj konferenciji “Financijsko tržište” u Opatiji čije je ovogodišnje izdanje posvećeno uvođenju eura u Hrvatsku popeti i do 20 milijuna eura, ponajviše se to odnosi na gubitak mjenjačkih poslova i neke od tih gubitaka neće moći kompenzirati, no uvođenje eura s obzirom na to da moraju nadograditi svoje informatičke sustave vide i kao priliku da kad već ulažu odmah i moderniziraju svoje usluge.

 

 

 

 

 

Pročitajte još